Πώς ακριβώς επηρεάζει η πολύωρη έκθεση των παιδιών στο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες;

Τα tablets, τα smartphones και όλες αυτές οι συσκευές, μπορεί καμιά φορά να αποτελούν τεράστια βοήθεια για τους γονείς, επειδή απασχολούν τα παιδιά, όταν εκείνοι έχουν κάποια υποχρέωση ή τα αποσπούν όταν χρειάζονται λίγη ηρεμία, όμως η πολύωρη έκθεση σε αυτές μπορεί να τους κάνει πολύ κακό.

Πώς ακριβώς επηρεάζει η πολύωρη έκθεση των παιδιών στο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες;

Όσο χρήσιμες και αν είναι αυτές οι συσκευές μπορεί ακόμα και να εθίσουν το παιδί σας στην χρήση τους και να το αποστασιοποιήσουν από τα συναισθήματα του. Το πιο βασικό είναι ότι η πολύ έκθεση , ειδικά τις απογευματινές ώρες μπορεί να κάνει κακό στον ύπνο τους.

Tα tablet, οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, τα λάπτοπ και τα κινητά, εκπέμπουν μπλε φως από τις οθόνες τους το οποίο διαταράσσει το βιολογικό τους ρολόι. Ουσιαστικά το μπλε φως επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό τους, ο οποίος προσαρμόζεται από το φως της ημέρας.

Πως το κάνει αυτό;

Μειώνοντας την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης δηλαδή που βοηθά το σώμα και το μυαλό να έρχονται σε κατάσταση ηρεμίας και να χαλαρώνουν.

Σύμφωνα με τον Michale Breus, ψυχολόγο και συγγραφέα, “Έχουμε υποδοχείς στα μάτια μας, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν πριν 10 χρόνια, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από το μπλε φάσμα. Όταν αυτό το μπλε φως περνάει από το παιδί και χτυπά το οπτικό νεύρο, στέλνει σήμα στον ενδοκρινή αδένα του εγκεφάλου, την επίφυση, να απενεργοποιήσει την ροή μελατονίνης”.

bigstock Smiling Baby Face Watching Scr 163699535

Αν και υπάρχουν και άλλα μήκη κύματος που μπορούν να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό, το μπλε φως θεωρείται αυτό που τον επηρεάζει περισσότερο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ανακάλυψαν ότι 6.5 ώρες έκθεσης στο μπλε φως, επηρεάζουν διπλά τα επίπεδα μελατονίνης σε σχέση με άλλα φάσματα, καθυστερώντας τον ύπνο για τρεις ώρες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τον να μην παράγεται μελατονίνη είναι καλό. Μας βοηθά να μένουμε σε εκγρήγορση, να σκεφτόμαστε καθαρά και να αισθανόμαστε χαρούμενοι.

Αυτό το οφείλουμε στον ήλιο που εκπέμπει περισσότερο μπλε φως από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή. Όμως σε αντίθεση με τις ηλεκτρονικές συσκευές, ο ήλιος δεν συνοδεύει τα παιδιά στο κρεβάτι. Δύει, στέλνοντας τα πρώτα σημάδια στο σώμα μας ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου.

Όμως όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το μπλε φως από τις οθόνες των συσκευών το βράδυ, τότε μπαίνουν πάλι σε κατάσταση εγρήγορσης, τη στιγμή που θα έπρεπε να χασμουριούνται. Έτσι το μπλε φως λειτουργεί κάπως σαν "τεχνητός ήλιος".

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, το μέγιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να περνούν τα παιδιά μας μπροστά στις οθόνες είναι 2 ώρες την ημέρα. Καλό είναι στο δωμάτιο που κοιμούνται να μην υπάρχει καμία ηλεκτρική συσκευή με οθόνη.


Για τα μεγαλύτερα παιδιά που χρειάζονται για την εργασία του σχολείου τους να χρησιμοποιούν περισσότερες ώρες το λάπτοπ ή τον υπολογιστή, φροντίστε να τους θυμίζετε να χαμηλώνουν την φωτεινότητα της οθόνης τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved