Βack to school: Πως να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν να αγαπούν την εκπαίδευση

Όλες οι οικογένειες έχουν τα δικά τους ζητήματα, και τα παιδιά είναι μοναδικά και μαθαίνουν με τον δικό τους τρόπο. 

Βack to school: Πως να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν να αγαπούν την εκπαίδευση

Υπάρχουν όμως κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές που φαίνεται να ωφελούν τους περισσότερους μαθητές.

Δείτε κάποιες από αυτές.

Ενθαρρύνετε την ανάγνωση.

Αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να συγκεντρώνονται καλύτερα στο σχολείο.

Κάθε άλλωστε μάθημα περιλαμβάνει την αναγνωσιακή ικανότητα.

Το διάβασμα θέλει εκπαίδευση για να βγαίνει αβίαστα, οπότε όσο πιο νωρίς το προτρέπετε να διαβάζει βιβλία τόσο το καλύτερο.

Διαβάστε και εσείς στα παιδιά σας αν βλέπετε ότι δυσκολεύονται πολύ. Μιλήστε τους για το τι αποκομίζετε από αυτό που διαβάζετε και τι έμαθαν και εκείνα.

Βάλτε στις γωνιές του σπιτιού βιβλία και περιοδικά ώστε να τα βλέπει συχνά μπροστά του και να τα επεξεργάζεται.

Γνωρίστε τους δασκάλους των παιδιών σας.

Τώρα που θα ξεκινήσει το σχολείο, θα έχετε μια πρώτη επαφή με τους δασκάλους του παιδιού σας . Καλό είναι να αναπτύξετε μια σχέση με τον δάσκαλο και να τον συναντάται μια φορά στο τόσο ώστε να ενημερώνεστε για την πρόοδο του παιδιού σας.

Κρατήστε και το email του ώστε σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παρευρεθείτε στο σχολείο να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του άμεσα.

Αν έχετε χρόνο , μπορείτε να συμμετέχετε και στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ώστε να έχετε ενεργή συμμετοχή στην εκπαίδευση του παιδιού σας και στα ζητήματα που προκύπτουν.

bigstock Back to school Happy cute ind 252910321

Δείξτε στα παιδιά σας ότι εκτιμάτε την εκπαίδευση.

Ένας προφανής τρόπος για να το κάνετε είναι να τους κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τα μαθήματα τους, την πορεία τους αλλά και τις σκέψεις τους.
Η εκπαίδευση αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει να είστε ενήμεροι και να μην μένετε στα παλιά δεδομένα, αλλά να προσαρμόζεστε στα νέα.

Είναι πολύ χρήσιμο να μιλάτε για το σκοπό της εκπαίδευσης γενικά με τα παιδιά σας και να ενθαρρύνετε και την εκμάθηση εκτός σχολείου.

Επισκεφτείτε μουσεία ως οικογένεια, συζητείστε για τα τοπικά γεγονότα, ακολουθείστε τα χόμπι τους και τα ενδιαφέροντα τους, κάντε διάλογο μαζί τους.
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας κάνουν τα μαθήματα τους στο σπίτι.

Δεν αρκεί μια ερώτηση. Είναι πολύ σημαντικό να εμπλέκεστε στο διάβασμα τους. Είναι άλλωστε ένας τρόπος να αναθεωρήσετε αλλά και να ενισχύσετε τις γνώσεις σας για το τι μαθαίνουν.

Μπορείτε να ορίσετε κάποιους κανόνες για το διάβασμα στο σπίτι, όπως για παράδειγμα να σβήνουν οι οθόνες τάμπλετ, κινητών και τηλεοράσεων κάποιες συγκεκριμένες ώρες στην ημέρα ώστε να αξιοποιούνται για το διάβασμα. Φροντίστε τα σημεία που υπάρχει τραπέζι στο σπίτι να είναι καθαρά και φωτεινά ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαβάζει και εκτός του δωματίου του άμα θέλει.

Σε καμία περίπτωση μην κάνετε εσείς την εργασία αντί των παιδιών σας.

Αν δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε γιατί σας πιέζει ο χρόνος ζητείστε από κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο αν μπορεί να το κάνει ή προσλάβετε κάποιον δάσκαλο για το σπίτι που να τον βοηθά να τα κάνουνε παρέα. Δεν θα μάθει αλλιώς ποτέ μόνο του να ολοκληρώνει κάτι και θα μειωθεί και η αυτοεκτίμηση του.

Να δείχνετε συνεχώς στο παιδί σας πόσο περήφανη είστε κάθε φορά που βλέπετε ότι καταφέρνει κάτι και να το ενθαρρύνετε συνεχώς και θα δείτε πόσο εύκολα θα αρχίσει να εκτιμάει την έννοια της εκπαίδευσης.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved