Κι όμως, αυτά τα καλοκαιρινά σνακς μπορούν να βλάψουν τα δόντια του παιδιού σας

Ναι, ναι όλα αυτά που φαντάζεστε είναι!

Κι όμως, αυτά τα καλοκαιρινά σνακς μπορούν να βλάψουν τα δόντια του παιδιού σας

Το καλοκαίρι είναι γνωστό ως η εποχή των φρούτων, των μπισκότων, της καραμέλας, του παγωτού, των αναψυκτικών και πολλών άλλων τροφίμων που μπορούν πραγματικά να βλάψουν σοβαρά τα δόντια του παιδιού σας και μέσα στην ανεμελιά των διακοπών να ξεχάσετε το κίνδυνο να χειροτερέψει η στοματική υγεία τους.

Παγωτά και γρανίτες

trofes pou xalane ta dontia ton paidion 4

Αυτά τα γλυκά μπορούν να είναι πολύ δελεαστικά σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι γεμάτα ζάχαρη. Όταν το παιδί μας τρώει ένα παγωτό τα δόντια του βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα σάκχαρα. Αυτά τα σάκχαρα εμπλέκονται σε δόντια και ούλα και εκτρέφουν βακτήρια που αρχίζουν να τρώνε το σμάλτο των δοντιών του. Εάν τα βακτήρια δεν απομακρύνονται σωστά και γρήγορα, μπορεί να δείτε τις κοιλότητες να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Ένα φλιτζάνι απλό παγωτό βανίλιας έχει ισοδύναμο πάνω από πέντε κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε αυτό.

Ως εναλλακτική λύση, κρατήστε ένα μπολ με φρέσκα φρούτα στο ψυγείο για να τα έχετε σαν σνακ. Υπάρχει πολύ λιγότερη ζάχαρη σε φυσικά τρόφιμα και το κρύο θα σας βοηθήσει να δροσίσετε τα παιδιά σας σε μια ζεστή μέρα. Αν ψάχνετε για κάτι με περισσότερη ουσία, δοκιμάστε το απλό γιαούρτι με φρούτα και, αν προτιμάτε, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Και πάλι, αυτό θα περιέχει λιγότερη ζάχαρη, θα ικανοποιήσει οποιαδήποτε επιθυμία.

Αναψυκτικά

trofes pou xalane ta dontia ton paidion 3

Καθώς ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός, οι περισσότεροι από εμάς, παιδιά και ενήλικες, βάζουν ένα αναψυκτικό ή τυποποιημένους χυμούς αντί για νερό για να σβήσουν τη δίψα τους. Όταν αυτό γίνεται περισσότερες από μία φορές καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα δόντια υποβάλλονται συνεχώς σε ζάχαρη χωρίς διακοπή. Και πάλι, αυτό σημαίνει ότι, ότι αν δεν αφαιρεθεί σωστά, τα βακτήρια που έχουν εκτραφεί με ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν τον όλεθρο στα δόντια και τα ούλα. Τα αναψυκτικά είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικά καθώς το ανθρακικό μπορεί επίσης να συμβάλλει στην εξάλειψη του σμάλτου των δοντιών όταν καταναλώνεται όλη την ημέρα. Για να δείτε σε πόση ζάχαρη τα δόντια σας και των παιδιών σας υποβάλλονται κάθε φορά που πίνετε αναψυκτικό αντί για νερό, σκεφτείτε ότι σε ένα κανονικό μέγεθος αναψυκτικού το ισοδύναμο είναι δέκα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης.

Για να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια του παιδιού σας δεν υποφέρουν από ζαχαρούχα υγρά όπως αυτά, προσφέρετε είτε νερό είτε φυσικούς χυμούς φρούτων ως εναλλακτική λύση.

Καραμέλες

trofes pou xalane ta dontia ton paidion 2

Ενώ τα παιδιά είναι διακοπές, είναι συνηθισμένο να τα βλέπουμε να τσιμπολογούν γλυκά που κανονικά δεν θα ετρωγαν καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ ένα κομμάτι καραμέλας που και που μπορεί να είναι ωραίο, η μεγάλη όμως κατανάλωση μπορεί να είναι επιζήμια για την στοματική υγεία. Υπάρχουν δύο είδη καραμελών που είναι τα χειρότερα για τα δόντια και τα ούλα: τα μασώμενα και κολλώδη και αυτά που είναι σκληρά και αργούν να λιώσουν. Ο πρώτος τύπος βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια και σε άλλες δυσπρόσιτες περιοχές και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί με μια οδοντόβουρτσα. Επειδή αυτές οι καραμέλες κολλάνε τόσο καλά στα δόντια, επιτρέπει στους τόνους καταστρεπτικών βακτηριδίων να τρώνε το σμάλτο των δοντιών σε μια πολύ συγκεντρωμένη περιοχή. Οι σκληρότερες καραμέλες παραμένουν στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποβάλλοντας τα δόντια σε ένα σταθερό ρεύμα ζάχαρης. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια επιτρέπεται να συσσωρεύονται χωρίς το στόμα να έχει την ευκαιρία να το μάχεται φυσικά.

Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι η πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, καθώς κατέχουν λιγότερη ποσότητα ζάχαρης και μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στον καθαρισμό του στόματος.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν φροντίζετε για την στοματική υγεία της οικογένειάς σας είναι να κάνετε συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας. Τα επαγγελματικά καθαριστικά δοντιών που χρησιμοποιεί είναι απαραίτητα για την διατήρηση της οδοντικής σας υγείας υπό έλεγχο, καθώς οι οδοντίατροι είναι σε θέση να δουν και να φτάσουν σε περιοχές του στόματος σας που δεν μπορείτε.

Και θυμηθείτε, κάνοντας τακτικούς ελέγχους στον οδοντίατρό σας, διασφαλίζετε τη στοματικής σας υγείας.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved