Το τρίχρονο αυτιστικό κοριτσάκι που σαγηνεύει με τα έργα τέχνης της! (φωτό)

Η μικρή Άιρις Χάλμσοου λατρεύει τη ζωγραφική. Ζωγραφίζει με μεγάλη προσήλωση και αγάπη. Και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά υπέροχα. Είναι αφηρημένη τέχνη και επηρεασμένη από τον ιμπρεσιονισμό.

Το τρίχρονο αυτιστικό κοριτσάκι που σαγηνεύει με τα έργα τέχνης της! (φωτό)

Μάλιστα, ειδικοί συγκρίνουν τα έργα της με εκείνα του Μονέ καθώς η μικρή ζωγραφίζει με νερομπογιές. Και φυσικά γνωρίζει τεράστια επιτυχία και αποθέωση από τους ειδικούς της Εικαστικής Τέχνης. Μάλιστα ένας σημαντικός Άγγλος συλλέκτης αγόρασε πρόσφατα δύο πίνακές της έναντι του ποσού των 1500 λιρών τον καθένα. Είναι τόσο μεγάλη η επιτυχία της μάλιστα που πρόκειται να κάνει την πρώτη προσωπική της έκθεση στο Λονδίνο ενώ πρόκειται να διατεθούν σε δημοπρασία κάποια από τα έργα της.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Άιρις είναι μόλις τριών χρονών. Εκείνο που κάνει την περίπτωσή της ακόμα πιο σπάνια είναι το γεγονός ότι η Άιρις είναι αυτιστική. Δεν μπορεί να μιλήσει, τα άλλα παιδάκια της προκαλούν στρες ενώ ο φόβος και ο πανικός την κυριεύει κάθε φορά που είναι με πολύ κόσμο. Όμως η τέχνη της την ηρεμεί και την γαληνεύει και είναι για εκείνη η θεραπεία της. «Όταν διαγνώστηκε αυτισμός για την Άιρις, το κλειδί στον μυστικό της κόσμο ήταν να κάνει κάτι που της αρέσει» λέει η μητέρα της Αραμπέλα Κάρτερ Τζόνσον. «Την πήγαινα σε ειδική ομάδα με άλλα αυτιστικά παιδάκια αλλά αυτό αποδείχτηκε καταστροφή. Μάλιστα θυμάμαι πως ήταν ένα συγκεκριμένο θορυβώδες παιχνίδι σαν τρενάκι που της δημιουργούσε μεγάλο άγχος. Όποτε έπαιζε με άλλα παιδάκια, είχε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και έχανε τον έλεγχο. Και εκείνο που συνήθιζε να κάνει ήταν να δαγκώνει το πλαστικό κουτάλι που κρατά πάντα στο αριστερό της χέρι και να με χτυπάει μέχρι να φύγουμε. Και στο σπίτι κλεινόταν στον εαυτό της. Δάγκωνε τα χείλη της μέχρι αυτά να ματώσουν».

Η μαμά της έκανε ό,τι μπορούσε για να την βλέπει να γελά μέχρι που εντελώς τυχαία η μικρή άρχισε να ασχολείται με τη μεγάλη της αγάπη, τη ζωγραφική. Μία μέρα η μαμά ζωγράφισε σε ένα χαρτί κάτι ανθρωπάκια και η Άιρις το βρήκε πολύ διασκεδαστικό. Όταν η μητέρα της έβαλε ένα χαρτί μπροστά της με μπογιές, εκείνη άρχισε να ζωγραφίζει, σαν να ήξερε από πάντα τι πρέπει να κάνει. Πλέον, η μικρή ζωγραφίζει με συγκεκριμένα εργαλεία όπως σφουγγάρια, στάμπες, βούρτσες, ακόμα και με ένα πλαστικό πιρούνι.

«Θα μπορούσε να ζωγραφίζει πέντε ώρες την ημέρα. Αλλά επιδιώκω να τη μάθω να ασχολείται και με άλλα πράγματα όπως με παζλ» λέει η μαμά της που είναι πολύ περήφανη για την κόρη της. Η Άιρις προς το παρόν δίνει όλη την ενέργειά της στη ζωγραφική και οι δικοί της ελπίζουν πως θα συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό για πολύ καιρό ακόμα αν και γνωρίζουν ότι μία μέρα ίσως η μικρή σταματήσει ξαφνικά να ασχολείται με το χόμπι της.

Πάντως, οι γονείς της έχουν προγραμματίσει με ειδικούς της τέχνης την πρώτη της έκθεση ζωγραφικής τον ερχόμενο Νοέμβριο ενώ σκοπεύουν να κάνουν και άλλες εκδηλώσεις για να πουληθούν κάποιοι πίνακές της ώστε να βοηθηθούν και άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν τον αυτισμό (υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100.000 παιδάκια είναι αυτιστικά στην Αγγλία).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved