Τα ποδαράκια του μωρού μου στρίβουν προς τα μέσα- Να ανησυχήσω;

Ως νέα μανούλα, λατρεύεις να βλέπεις το παιδί σου να μεγαλώνει και να παρατηρείς κάθε λεπτομέρεια.

Τα ποδαράκια του μωρού μου στρίβουν προς τα μέσα- Να ανησυχήσω;

Μια στιγμή-ορόσημο στην ανάπτυξη του μικρού σου που ανυπομονείς όσο τίποτα να έρθει, είναι όταν θα κάνει τα πρώτα του βήματα και τελικά θα αρχίσει να περπατά.

Όμως τι γίνεται αν βλέποντας το να κάνει τα πρώτα του βήματα, παρατήσεις ότι τα ποδαράκια του στρίβουν προς τα μέσα;

Όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα μεταξύ των γονάτων του μωρού και το κάτω μέρος του ποδιού είναι στραμμένο προς τα μέσα. Αυτό συμβαίνει λόγω της στάσης που είχε όταν βρισκόταν μέσα στη μήτρα.

Θα αρχίσεις να το παρατηρείς στην ηλικία των 6 μηνών, όποτε και συμβαίνει με τα περισσότερα μωράκια, μέχρι να φτάσουν στους 12 μήνες. Τα ποδαράκια αρχίζουν να αναπτύσσονται μόλις αρχίσουν να δέχονται και το βάρος του παιδιού.

Για να σιγουρευτείς ότι όλα είναι εντάξει, μπορείς να συμβουλευτείς και έναν φυσίατρο.

podarakia 1

Ποιος είναι ο ρόλος του;

Εξετάζοντας το μωρό σου θα πρέπει να διακρίνει αν το γεγονός ότι τα ποδαράκια του στρίβουν προς τα μέσα είναι λόγω της φυσιολογικής του ανάπτυξης όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μωρά, ή αν πάσχει από κάτι άλλο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι φυσιολογική, μεγαλώνοντας το φαινόμενο αυτό θα βελτιωθεί.

Σε περίπτωση που δεν είναι, μεγαλώνοντας θα χειροτερεύει και ίσως χρειαστούν ορθοπεδικά παπουτσάκια.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα ποδαράκια που στρίβουν προς τα μέσα διορθώνονται με τον χρόνο και συνήθως έχουν τελειοποιηθεί στην ηλικία των 5 με 6 ετών.

Τα ποδαράκια που στρίβουν προς τα μέσα ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα της διαφορετικής κατάταξης στα κόκαλα των μωρών κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του.

Τι άλλο μπορεί να «φταίει»;

Σε κάποιες περιπτώσεις, το να είναι τα ποδαράκια στραβά, μπορεί να προκύπτει από την έλλειψη της βιταμίνης D. Δεν υπάρχει όμως σοβαρός λόγος ανησυχίας, αφού αυτό συμβαίνει σε ποσοστό λιγότερο του 1%.

Ακόμα τα στραβά ποδαράκια είναι σύμπτωμα της νόσους του Blount, όπου τα πόδια εξελίσσονται με έναν μη φυσιολογικό τρόπο λόγω της μειωμένης ανάπτυξης της κνήμης.

Σε κάθε περίπτωση, οι παιδίατροι συνιστούν σε όλους τους γονείς να πάνε τα παιδάκια τους για ακτινογραφία μόλις φτάσουν στην ηλικία των 3 χρονών ώστε ό,τι συμβαίνει να παρατηρηθεί και να διορθωθεί νωρίς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved