Η πειθαρχία είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη του παιδιού σας

Για να αναπτυχθεί το παιδάκι σας σωστά, η πειθαρχία είναι απαραίτητη.

Η πειθαρχία είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη του παιδιού σας

Σίγουρα όταν είναι μικρό, ειδικά στην ηλικία που έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο και μετά, η έννοια αυτή μπορεί να μην σας φαίνεται πως είναι αναγκαίο να την έχετε στο νου σας. Κι όμως.

Μέσω αυτής, θα μπορέσει σιγά σιγά στο μέλλον να νιώσει ευτυχισμένο, ασφαλές και να μπορεί να προσαρμόζεται πιο εύκολα.

Οπότε μην την παραμελείτε.

Ξεκινήστε δίνοντας λίγο παραπάνω σημασία στον έπαινο για παράδειγμα. Σε αυτή την ηλικία που είναι μωρό ακόμα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον έπαινο και να τον ερμηνεύει σαν ένδειξη αποδοχής και αγάπης.

Αυτό, όσο περίεργο και αν ακούγεται, του δίνει τις βάσεις για να αρχίσει να χτίζει την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση του.

Η πειθαρχία συνεισφέρει στην αίσθηση αυτοελέγχου και συνείδησης που δημιουργείται σε αυτά τα χρόνια και θα τον ακολουθεί και στην υπόλοιπη ζωή του ώστε να μπορεί να παίρνει τις δικές του αποφάσεις με σιγουριά και να ελέγχει τον εαυτό του σε κάποιο βαθμό.

Στην αρχή σίγουρα θα συναντήσετε κάποια εμπόδια μέχρι να βρείτε τα σωστά όρια για εσάς και το παιδί σας. Όμως άμα δεν το κάνετε νωρίς, θα δυσκολευτείτε πολύ περισσότερο μετά. Θα βρεθείτε συχνά σε στιγμές που θα είναι τόσο απείθαρχα που θα αρχίσετε να τα μαλώνετε, κάτι που σίγουρα δεν θα τα κάνει να νιώσουν καλύτερα, ούτε να "βελτιωθούν".

karate

Ίσα ίσα που θα αρχίσει να δημιουργείται μέσα τους μια μεγάλη ενοχή, ότι δεν καταφέρνουν να σας ικανοποιούν. Και αυτό αργότερα μπορεί να είναι καταστροφικό. Μπορεί να οδηγήσει σε μια μόνιμη ανάγκη του παιδιού να θέλει να σας ικανοποιήσει ακόμα και όταν είναι ενήλικο. Μια ανάγκη που δύσκολα ξεπερνιέται και ελέγχεται όταν πια είμαστε σε ώριμη ηλικία.

Όταν εφαρμόζεται πειθαρχία κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού, χρησιμεύει ως κίνητρο. Το ενθαρρύνει να επιτύχει αυτό που απαιτείται και η επιτυχία αυτή του δίνει μεγάλη ικανοποίηση και παρηγοριά.

Ο εξαναγκασμός, η τιμωρία, οι απειλές δεν μπορεί να αποτελούν μορφές εφαρμογής της πειθαρχίας. Αυτές οι μορφές έχουν να κάνουν με την επιβολή εξουσίας και δεν αποσκοπούν σε κάτι καλό. Η πειθαρχία μπορεί να περιλαμβάνει την τιμωρία, όταν αυτή έχει άμεση σχέση με αυτό για το οποίο τιμωρείται. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε για παράδειγμα να τιμωρούμε το παιδί μας για μια συμπεριφορά, άμα έχει περάσει ώρα από τότε που έγινε. Αυτό θα το μπερδέψει.

Σκεφτείτε καλά γιατί τιμωρείτε το παιδί σας όταν το κάνετε. Είναι σοβαρός ο λόγος που το τιμωρείτε; Θα βοηθήσετε με αυτόν τον τρόπο στο να θυμάται την κακή του συμπεριφορά και να την αποφύγει την επόμενη φορά; Ή μήπως είστε κάπως υπερβολική και δεν χρειαζόταν να το τιμωρήστε για εκείνο το παράπτωμα;

Tα παιδιά είναι πολύ δεκτικά στην έννοια του δικαίου και της δικαιοσύνης. Έτσι αν εφαρμόζετε αυτές τις αρχές, απλά και ξεκάθαρα, τότε σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα στην επιβολή πειθαρχίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved