Ποιες είναι οι σωματικές αλλαγές που εξακολουθούν να υπάρχουν μετά τον τοκετο;

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης σας έχουν περάσει και τώρα πλέον που το μωράκι σας γεννήθηκε υγιές, ανησυχείτε για τις σωματικές αλλαγές που παρατηρείτε σε διάφορα σημεία του κορμιού σας.

Ποιες είναι οι σωματικές αλλαγές που εξακολουθούν να υπάρχουν μετά τον τοκετο;

Και δικαίως. Δεν είναι και λίγες. Συσπάσεις στη μήτρα, αιμορραγία, ταλαιπωρημένο περίνεο και σκληρό στήθος.

Και όλα αυτά μετά από μια διαδικασία που απαίτησε πολύ προσπάθεια. Την διαδικασία του τοκετού.

Το γεγονός ότι η διαδικασία του τοκετού έχει τελειώσει, δεν σημαίνει ότι απαλλαχτήκατε και από την "παραμορφωμένη" σας κοιλιά, ή από τις ορμόνες που κάνουν την διάθεση σας απρόβλεπτη.

Η αγωνία και η μελαγχολία δεν εξαφανίζονται ξαφνικά. Ο οργανισμός θέλει χρόνο για να τα αποβάλλει αυτά τα συναισθήματα και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Οι πόνοι στην κοιλιά σας που εξακολουθούν να υπάρχουν, είναι απόλυτα φυσιολογικοί και μοιάζουν με αυτούς της περιόδου. Είναι μάλιστα γνωστοί, ως υστερόπονοι της μήτρας, Προκαλούνται από την έκλυση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που δίνει την εντολή για την έναρξη των συσπάσεων κατά τον τοκετό και μετά τη γέννηση. Προκαλεί μείωση του όγκου της μήτρας και ελάττωση της αιμορραγίας.

bigstock Woman Painful Expression Suffe 182487718

Η μήτρα σας που μετά τον τοκετό ζυγίζει ένα κιλό, να ξέρετε πως σε έξθ εβδομάδες θα είναι κατά 95% πιο ελαφριά. Ειδικά άμα θηλάζετε το μωρό σας, θα συρρικνωθεί ακόμα ταχύτερα. Η δυσφορία που προξενούν όλοι αυτοί οι πόνοι και οι επιλοχίες συσπάσεις, να ξέρετε πως θα μειώνονται μέρα με τη μέρα,

Αν χρειάζεται να πάρετε κάποιο παυσίπονο για να αντιμετωπίσετε τον πόνο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αλλιώς να ξέρετε πως η παρακεταμόλη (περιέχει το ντεπόν) είναι από τις ασφαλείς ουσίες ακόμα και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Σε καμία περίπτωση μην πάρετε ασπιρίνη, γιατί μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία και μέσω του θηλασμού να περάσει και στο μωράκι σας και να το βλάψει.

Μετά τον τοκετό, σίγουρα θα έχετε εκκρίσεις που θα αποτελούνται από αίμα, βλέννα και ιστό από τη μήτρα σας, Οι εκκρίσεις αυτές είναι γνωστές ως λόχια και μπορεί να είναι άφθονες, με το αίμα να προέρχεται κυρίως από τη θέση εμφύτευση του πλακούντα. Έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και είναι πυκνής αφής.

Τα λόχια μπορεί να διαρκέσουν ως έξι εβδομάδες, ωστόσο η ροή μειώνεται προοδευτικά, ενώ ταυτόχρονα το αίμα θα αλλάζει χρώμα και από κοκκινωπό θα γίνεται υποκίτρινο και στο τέλος σχεδόν διαυγές.

Ύστερα από τον τοκετό, να ξέρετε πως η περιοχή των γεννητικών σας οργάνων θα είναι πρησμένη και θα πονά. Αν περάσατε ειδικά δύσκολο και παρατεταμένο τοκετό, αν έχετε ράμματα ή περινεοτομή, θα πονάτε πολύ και θα αισθάνεστε μεγάλη δυσφορία.

Το περίνεο, η περιοχή ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό, μπορεί να είναι μουδιασμένο. Θα σας ανακουφίσει να βάζετε λίγο πάγο που και που και να βρέχετε την περιοχή με κρύο νερό όταν κάνετε μπάνιο.

Η μητρότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή σας και παρά τους πόνους και τις δυσκολίες της, έχετε υπομονή και θα δείτε πως θα σας χαρίσει μοναδική αίσθηση ολοκλήρωσης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved