Πώς να ξεκινήσω την διαδικασία του αποθηλασμού;

Όσο περνάει ο καιρός και το μικρό σας μωράκι αρχίσει να μεγαλώνει, τόσο θα αυξάνονται οι κρίσεις κλάματος και θα έχετε την αίσθηση ότι μπορεί και να μην χορταίνει όταν θηλάζει.

Πώς να ξεκινήσω την διαδικασία του αποθηλασμού;

Αυτό είναι σύνηθες να συμβαίνει κυρίως μετά τον πρώτο μήνα θηλασμού. Άλλωστε είναι πλέον καιρός που μπορείτε να αντικαταστήσετε το μητρικό γάλα με το γάλα σε σκόνη, χωρίς να νιώθετε ότι στερείτε από το μωρό σας κάποιο θρεπτικό συστατικό.

Κανένα τεχνητό γάλα δεν είναι ισάξιο με το πρωτόγαλα, αλλά πλέον έχει καταναλώσει ήδη αρκετό από αυτό, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα στερηθεί κάτι. Μην νιώθετε ενοχές αν αποφασίσετε λοιπόν να ταΐσετε το μωρό σας με μπιμπερό και εμείνετε σε αυτή την απόφαση.

Φροντίστε μόνο όταν το ταΐζετε με το μπιμπερό, να του δείχνετε την ίδια προσοχή και τρυφερότητα όπως αν θα το θηλάζετε.

Παίρνει άλλωστε όλα τα μηνύματα του πως αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή. Το μητρικό γάλα είναι σημαντικό για το μωρό σας αλλά όχι τόσο σημαντικό όσο η αγάπη σας. Επίσης ένα συν είναι, ότι πλέον στο τάισμα θα μπορεί να συμμετέχει και ο μπαμπάς σιγά σιγά.

Το γάλα όταν θηλάζατε, απλώς έρεε από το μαστό και δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη προσπάθεια για να θηλάσει το μωρό. Έτσι θα πρέπει να είναι και με το μπιμπερό. Φροντίστε η τρύπα της πιπίλας του να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε το γάλα να ρέει με ρυθμό.

bigstock 175388992

Διαλέξτε άθραυστα μπιμπερό με φαρδύ στόμιο για να γεμίζουν και να πλένονται εύκολα. Το καλό με τα μπιμπερό είναι ότι τώρα πια μπορείτε να βλέπετε και πόσο γάλα καταναλώνει το μωρό σας, κάτι που με τη διαδικασία του θηλασμού δεν ήταν εφικτό.

Όταν έρθει η στιγμή που θέλετε να αποθηλάσετε, να φροντίσετε να το κάνετε όσο πιο ομαλά μπορείτε. Αν αποθηλάσετε απότομα, μπορεί να γεμίσει το στήθος σας πολύ απότομα και ενέχει ο κίνδυνος να πάθετε μαστίτιδα. Ακόμα, το ίδιο το μωρό μπορεί να είναι ακατάδεκτο στο να αποχωριστεί τόσο εύκολα τη ζεστασιά του μαστού.

Ιδανικά αφήστε μερικές μέρες (ή εβδομάδες, αν είναι δυνατόν) ανάμεσα σε κάθε φορά που αντικαθιστάτε ένα γεύμα θηλασμού με μπουκάλι.

Μέχρι να σταματήσετε εντελώς να θηλάζετε, το σώμα σας θα παίρνει σιγά σιγά το μήνυμα να μην παράγει άλλο γάλα. Να θυμάστε πλέον, να μην αδειάζετε εντελώς τους μαστούς αλλά απλώς να τους αποσυμπιέζετε.

Φροντίστε, όταν ταΐσετε το μωρό σας για πρώτη φορά με μπιμπερό, να κάθεστε κάπου ήσυχα και άνετα με τα χέρια στηριγμένα σε μαξιλάρια.

Ξαπλώστε το μωρό στην αγκαλιά σας με το κεφαλάκι του στηριγμένο στο λυγισμένο σας χέρι και τον πήχη σας να στηρίζει την πλάτη του. Φροντίστε να μη κρατάτε το μωρό σε εντελώς οριζόντια θέση. Να είναι μισοκαθισμένο ώστε να αναπνέει και να καταπίνει με ασφάλεια και ευκολία.

Μέχρι να συνηθίσει το νέο τρόπο ταΐσματος και τον αποχωρισμό από το στήθος της μανούλας, φροντίστε να περνάτε ώρες αγκαλίτσα ώστε να ξαπλώνει στο στήθος σας και ας μη θηλάζει.

Απλώς να αποχωρίζεται αυτή την αίσθηση σιγά σιγά. Με τον καιρό μπορείτε να αντικαταστήσετε τον βραδινό θηλασμό που το έβαζε για ύπνο για παράδειγμα, με μια μικρή ιστοριούλα, λίγο χάδι και τραγούδι.

Θέλει λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα του πραγματικότητα, αλλά το πιο σημαντικό είναι να το κάνει ομαλά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved