Πότε και πώς να μάθω στο παιδί μου ποδήλατο;

Όλοι μας έχουμε ακούσει την φράση που χρησιμοποιείται συνήθως σε κάποια πρωτόγνωρη εμπειρία: "Είναι σαν το ποδήλατο. Άμα το μάθεις μια φορά, δεν το ξεχνάς ποτέ".

Πότε και πώς να μάθω στο παιδί μου ποδήλατο;

Υπάρχει άραγε η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να κάνει ποδήλατο; Και αν ναι, πρέπει οπωσδήποτε να έχει ξεκινήσει με βοηθητικές ρόδες πριν;

H αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν στάνταρ ηλικίες ή κανόνες για να πεις κανείς ότι εφαρμόζονται σε όλα τα παιδιά με επιτυχία.

Συνήθως τα ποδήλατα που βγαίνουν στην αγορά απευθύνονται σε ηλικίες πέντε με εφτά χρόνων, αλλά φυσικά υπάρχουν και αυτά με τις βοηθητικές που απευθύνονται σε πολύ μικρότερες ηλικίες.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε γονιός που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία να οπλίζεται με υπομονή και να έχει να διαθέσει κάποιο χρόνο για αυτό καθώς δεν είναι κάτι που θα μάθει το παιδί από την πρώτη φορά που θα του το δείξετε.

Όπως κάθε τι καινούριο, έτσι και η εμπειρία του να καβαλάει ένα παιδί ένα ποδήλατο, μοιάζει στην αρχή επικίνδυνο και αγχωτικό.

Πάνω από όλα να προετοιμαστείτε για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο, το παιδί σας να χτυπήσει ή να τραυματιστεί την περίοδο που προσπαθεί να μάθει πως να κάνει ποδήλατο. Τα ξέρουμε, τα έχουμε περάσει, θα είναι παροδικά και ασήμαντα εμπόδια αυτά.

Ποιος δεν "έχει φάει" άλλωστε τούμπα προσπαθώντας να μάθει ποδήλατο;

paidi kai podilato

Πολλά παιδιά καταφέρνουν να μάθουν μόνα τους πως να κάνουν ποδήλατο και η βοήθεια του γονιού υπάρχει μόνο στην αρχή. Να ξέρετε πως αν δεν είναι πολύ δεκτικό στο να μάθει, δεν χρειάζεται να το πιέσετε επειδή αγχώνεστε ότι τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του ήδη ξέρουν.

Μια τεχνική που έχει λειτουργήσει είναι να πάρετε ένα ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες και να δοκιμάσετε να τις ανεβάζετε λίγο πιο ψηλά κάθε φορά ώστε μόνο του να αρχίσει το παιδί να αποκτά ισορροπία και να αποκτά σιγά σιγά περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρει.

Πριν ξεκινήσετε τα μαθήματα λοιπόν, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον υπεύθυνο του μαγαζιού που θα προμηθευτείτε το ποδήλατο για τον γιο ή την κόρη σας, ώστε να σας κατευθύνει για το ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος για το ύψος του και τα κιλά του.

Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όσο υπερβολικό και να σας ακούγεται.Δηλαδή το κράνος, τις επιγονατίδες και πιθανόν και τα ειδικά γαντάκια.

Υπάρχει απίστευτα μεγάλη ποικιλία στην αγορά με ιδιαιτερότητες και λεπτομέρειες στα ποδήλατα που κάνουν την εμπειρία πολύ πιο εύκολη για το παιδί σας και εσάς να νιώθετε πιο ασφαλής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved