Εννιά εύκολες καλοκαιρινές ιδέες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού

Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά είναι πολλές. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ποτέ!

Εννιά εύκολες καλοκαιρινές ιδέες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού

Δεν έχουν σχολείο ούτε δραστηριότητες με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη ξέρουν πώς να διαθέσουν τον χρόνο τους. Έτσι τα πράτα σημάδια της πλήξης και της μονοτονίας κάνουν την εμφάνισή τους. Από την άλλη οι γονείς αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να κάνουν τις μέρες των διακοπών πιο γεμάτες και ευχάριστες για τα παιδιά.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Σίγουρα τα τάμπλετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πολύ δελεαστικά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς κι αποτελούν την εύκολη λύση για την απασχόλησή τους. Όμως, υπάρχουν άλλες εξίσου εύκολες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί κάνοντας τη μέρα τους καλύτερη. Ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής προτείνει:

Ντουλάπι εξερεύνησης:

Αν είναι μικρά αδειάστε ένα χαμηλό ντουλάπι και γεμίστε το με καθημερινά αντικείμενα π.χ. με κουζινικά. Εναλλακτικά τοποθετήστε τα σε μια λεκάνη. Αφήστε τα να πλησιάσουν και να επεξεργαστούν τα υλικά.

Μικροί εξερευνητές:

Πηγαίνετε σε ένα μέρος που υπάρχει έστω και λίγη φύση. Αυτό μπορεί να είναι η παιδική χαρά της γειτονιάς σας ή κάποιο άλλο μέρος όπως η θάλασσα. Παρατηρήστε αυτά που θα δείτε. Μετά δείτε μαζί τι βρήκατε.

Xειροποίητα παιχνίδια:

Αξιοποιήστε μια χαρτόκουτα κόψτε την βάψτε την και δημιουργήστε ένα σπίτι, ένα κάστρο ή ένα ενυδρείο. Χρησιμοποιήστε κοχύλια, άμμο από την παραλία για να τα διακοσμήσετε ή έτοιμα πατρόν από το διαδίκτυο. Αφήστε τα όσο περισσότερο γίνεται να σας βοηθήσουν.

diakopes3

Θεατρικά δρώμενα:

Δραματοποιήστε την αγαπημένη σας σκηνή από ένα βιβλίο που σας αρέσει. Αλλάξτε τη φωνή, κάντε κινήσεις και δώστε ένα διαφορετικό τέλος. Ενναλακτικά διαλέξτε ένα καλοκαιρινό θέμα π.χ. περιπέτεια με το καράβι και αφήστε τα να ξεδιπλώσουν την φαντασία τους.

Τραγούδι και χαρά:

Aκούστε καλοκαιρινά τραγούδια. Είναι μια καλή ευκαιρία να τους βάλετε τραγούδια που δεν έχουν ξανακούσει αυξάνοντας έτσι τα μουσικά τους ερεθίσματα. Αν είναι λίγο μεγάλο μπορείτε να παίξετε και καραόκε.

Παιχνίδια στο νερό:

Πάρτε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε νερό και ρίξτε μέσα μερικά μικρό αντικείμενα π.χ. μπάλες πομ πον. Έπειτα πάρτε τις … κουτάλες σας και γίνεται ψαράδες.

Πικ-νικ:

Πηγαίνετε για πικνίκ και αφήστε τα να σας βοηθήσουν. Αναθέστε τους να στρώσουν το τραπεζομάντιλο, να μοιράσουν τα μαχαιροπίρουνα κ.α. Το να τους δείχνουμε εμπιστοσύνη και να τους αναθέτουμε καθήκοντα είναι πολύ σημαντικό, ενώ παράλληλα τα ερεθίσματα από διαφορετικούς χώρους και κυρίως τη φύση είναι απαραίτητα.

Κοσμήματα …φυσικά:

Ποιος σας είπε ότι τα κοσμήματα φτιάχνονται μόνο από χάντρες; Αξιοποιήστε υλικά από τη φύση και φτιάξτε τα όπως σας αρέσει. Τα κοχύλια και οι πευκοβελόνες μπορούν να γίνουν τα δικά σας ξεχωριστά υλικά για κοσμήματα.

diakopes2

Aθλοπαιδίες:

Αφήστε να τρέξουν και να παίξουν με την καρδιά τους σε εξωτερικούς χώρους. Κάντε τις δικές σας αθλοπαιδίες, κάνοντας τσουβαλοδρομίες, σκοινάκι ή παίζοντας με κορίνες. Τέλος διαμορφώστε το σπίτι ή τον κήπο σε πίστα αγωνίσματος με απλά εμπόδια που θα έχετε σκεφτεί μόνοι σας ή και μαζί.

Η γνώμη του ειδικού

Τα παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη τα παιχνίδια και την εκτόνωση. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να παίζουν . Δώστε τους ερεθίσματα και εμπλουτίστε την καθημερινότητα τους με νέες παραστάσεις και νέα υλικά. Μη ξεχνάτε ότι μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσεται ένα σύνολο δεξιοτήτων όπως είναι ο λόγος, η νόηση, η κίνηση και η αλληλεπίδραση με τους άλλους, ενώ παράλληλα ενισχύεται η φαντασία και η προσωπικότητα του ατόμου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved