Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου;

Πριν ακόμα γεννηθεί το παιδί σας, σίγουρα είχατε αναρωτηθεί τι χρώμα μαλλιά θα έχει, τι χρώμα μάτια, πόσο ύψος θα έχει και όλα αυτά που γυρνάνε στο μυαλό ενός γονιού πριν αντικρίσει για πρώτη φορά το μωρό του.

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου;

Αν ανησυχείτε ακόμα για το ύψος που θα φτάσει το παιδί σας ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, να ξέρετε ότι δεν μεγαλώνουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό και στην ίδια ηλικία.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν το πόσο ψηλό θα γίνει στη ζωή του το παιδί σας.

Αρχικά οι γενετικοί παράγοντες. Το ύψος τείνει να καθορίζεται κατά πολύ από το πως έχει διαμορφωθεί στις προηγούμενες γενιές. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αποκλείεται δύο κοντοί γονείς να γεννήσουν ένα παιδί που θα γίνει πολύ ψηλό.

Σίγουρα παίζει το πιο σημαντικό ρόλο η υγεία και η διατροφή του παιδιού. Υπάρχει το σύνδρομο Marfan για παράδειγμα, όπου η ανάπτυξη του παιδιού συνεχίζεται για παραπάνω διάστημα σε όσους «πάσχουν» από αυτόν και καταλήγουν πολύ ψηλοί ενήλικες.

Αντίστοιχα η αρθρίτιδα, μπορεί να περιορίσει τα κόκαλα να αναπτυχθούν όπως ήταν προορισμένα να αναπτυχθούν και σταματήσει η ανάπτυξη νωρίτερα.

psilo paidi 2

Υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένοι μέθοδοι που κυκλοφορούν και μπορούν να υπολογίσουν πόσο ψηλό θα καταλήξει το παιδί σας. Σίγουρα όχι στο απόλυτο, αλλά στο περίπου.

Μπορείτε για παράδειγμα να προβλέψετε με κάποιο τρόπο το ύψος που θα φτάσει το παιδί σας.

Αν έχετε αγόρι, διπλασιάστε το ύψος που είχε το παιδί σας στην ηλικία των 2.

Αν έχετε κορίτσι, διπλασιάστε το ύψος που είχε στην ηλικία των 18 μηνών.

Άλλη μέθοδος για να υπολογίσετε το ύψος που θα φτάσει, είναι να προσθέσετε το ύψος της μητέρας και του πατέρα και μετά να προσθέστε 12cm στο σύνολο σε περίπτωση που έχετε αγοράκι ή να αφαιρέστε 12cm αν έχετε κοριτσάκι . Διαιρέστε έπειτα το σύνολο με το δύο.

Ένας γιατρός μπορεί να κάνει ακτινογραφία στο χέρι του παιδιού σας και στο καρπό του. Η ακτινογραφία θα τον βοηθήσει να δει τις πλάκες ανάπτυξης του. Όσο μεγαλώνει το παιδί, οι πλάκες αυτές μικραίνουν και γίνονται πιο λεπτές. Όταν η ανάπτυξη του παιδιού σας έχει ολοκληρωθεί, αυτές οι πλάκες εξαφανίζονται, οπότε θα μπορέσει να διακρίνει σε τι φάση βρίσκονται και να σας ενημερώσει στο περίπου.


Τα παραπάνω φυσικά δεν είναι δεδομένα αλλά είναι κάποιες εκτιμήσεις που μπορείτε να κάνετε στο περίπου. Αν θέλετε μια επιστημονική απάντηση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved