Πώς νιώθει το παιδί άραγε όταν του βάζετε τις φωνές;

«Οι φωνές των γονιών είναι το νέο ξύλο» είχαν αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο τους οι New York Times.

Πώς νιώθει το παιδί άραγε όταν του βάζετε τις φωνές;

Πολλοί γονείς βάζουν τις φωνές στα παιδιά, όταν κάνουν κάτι. Μάλιστα, πολλοί είναι κι εκείνοι οι γονείς, που φωνάζουν με το παραμικρό, πολλές φορές, χωρίς σοβαρό λόγο. Και όλοι αυτοί οι γονείς, πιστεύουν ότι οι φωνές δεν προκαλούν στο παιδί, το ίδιο κακό με τη χειροδικία.

«Δεν έχω απλώσει ποτέ χέρι στο παιδί μου», θα έχετε ακούσει πολλούς γονείς να λένε, με καμάρι, ενώ την ίδια στιγμή θα στραφούν ουρλιάζοντας στο παιδί, επειδή πάει να σκαρφαλώσει κάπου. Κι, όμως, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι φωνές και τα ουρλιαχτά έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στο παιδί. Και σε κάποιες, περιπτώσεις, προκαλούν περισσότερο συναισθηματικό κακό, απ’ ο, τι η χειροδικία (αυτό που λέμε, ξυλιές, σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται σε σωματική κακοποίηση).

Βέβαια, πολλοί γονείς βάζουν τις φωνές στο παιδί και την ίδια στιγμή το έχουν μετανιώσει. Άλλωστε, το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας κάνουν ευάλωτους τους γονείς, σε απότομα ξεσπάσματα. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί πώς νιώθει το παιδί κάθε φορά, που του βάζετε τις φωνές;

Δείτε παρακάτω κάποια από τα συναισθήματά του:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved