Παιδική αϋπνία: Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα με τον ύπνο

Αναρωτιέστε αν το παιδί σας υποφέρει από αϋπνία; Αυτά είναι τα σημάδια, που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε, αν έχει πρόβλημα με τον ύπνο του.

Παιδική αϋπνία: Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα με τον ύπνο

Η αϋπνία είναι μία δύσκολη κατάσταση για εκείνον, που υποφέρει, ενώ «ρουφά» πολύ από την ενέργειά του. Μπορείτε, λοιπόν, να φανταστείτε το παιδί σας, όταν κι εκείνο αντιμετωπίζει αϋπνίες. Γιατί ναι, η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει και τα νήπια, γι’ αυτό και θα πρέπει να τη χειριστείτε με ιδιαίτερη προσοχή.

Τι είναι η παιδική αϋπνία;

paidiki aypnia 1

Η αϋπνία είναι ένας όρος, που χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αδυναμία ύπνου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά, συνήθως, υποφέρουν από έναν από τους δύο τύπους αϋπνίας.

Ο πρώτος τύπος είναι ο άστατος ύπνος, με πολλές διακοπές, που κυρίως, τον αντιμετωπίζουν τα παιδιά κάτω των 5 χρόνων. Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά ξυπνάνε πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα παίρνει ξανά ο ύπνος. Ωστόσο, ο ύπνος με διακοπές δεν τα βοηθά να ξεκουραστούν.

Ο δεύτερος τύπος, είναι η δυσκολία των παιδιών να κοιμηθούν στην αρχή. Τη συναντάμε, κυρίως, σε παιδιά άνω των 5 χρόνων, όπου προσπαθούν να παρατείνουν την ώρα του ύπνου με διαφορετικά δυνατά μέσα, όπως θα σηκωθούν να πιουν νερό, θα πάνε στην τουαλέτα, θα σας φωνάξουν για να σας ρωτήσουν οτιδήποτε άσχετο.

Τα συμπτώματα της παιδικής αϋπνίας

paidiki aypnia 2

Μπορείτε να τα εντοπίσετε, παρακολουθώντας προσεκτικά τις συνήθειες του παιδιού σας στον ύπνο. Τα πιο συνηθισμένα, ωστόσο, συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

Δυσκολία να κοιμηθούν, αφού πέσουν στο κρεβάτι και για να τα πάρει ο ύπνος, περνάει ώρα
Είναι κουρασμένα και χωρίς ιδιαίτερη ενέργεια, όταν ξυπνάνε
Αδυναμία συγκέντρωσης
Ασταθής συμπεριφορά
Είναι κακόκεφα
Είναι υπερκινητικά (σε κάποιες περιπτώσεις)
Αδυναμία να κοιμηθούν ξανά, αν ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα
Ξυπνάνε νωρίς το πρωί ή μέσα στη νύχτα

*Αν η αϋπνία του παιδιού σας παρατείνεται και δεν είναι μία παροδική κατάσταση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved