Διαταραχές των δοντιών στην εγκυμοσύνη: 2 αιτίες, 9 συμπτώματα & 5 θεραπείες

Είστε έγκυος και πάσχετε από πονόδοντο;

Διαταραχές των δοντιών στην εγκυμοσύνη: 2 αιτίες, 9 συμπτώματα & 5 θεραπείες

Μήπως τα ούλα σας ματώνουν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας; Μπορεί να πάσχετε από κάποια φθορά των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι το προκαλεί; Πώς το καταλαβαίνετε; Πώς το αντιμετωπίζετε; Πάρτε τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας παρακάτω.

Τι είναι η φθορά των δοντιών;

Η φθορά των δοντιών εμφανίζεται συνήθως στις έγκυες γυναίκες όταν τα οξέα στο στόμα επηρεάζουν δυσμενώς το σμάλτο των δοντιών. Επειδή έχετε περισσότερο οξύ στο στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να πάσχετε από φθορά των δοντιών. Επίσης, όταν πάσχετε από πρωινή αδιαθεσία συνοδευόμενη με εμετό, μεγαλώνετε την τάση να είναι αυξημένο το επίπεδο οξέος στο στόμα σας.

FRONTIDA DONTION STIN EGKIMOSINI

Αιτίες της αποσύνθεσης των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ας δούμε γιατί υποφέρετε από τη φθορά των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές από τις κύριες αιτίες της τερηδόνας περιλαμβάνουν:

1. Αυξημένο οξύ στο στόμα:

Τα υψηλά επίπεδα οξέος στο στόμα σας διασπούν το σμάλτο και προκαλούν τερηδόνα. Τα ούλα σας είναι πιο επιρρεπή σε φλεγμονή και λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές έγκυες γυναίκες υποφέρουν από αιμορραγία ούλων ενώ βουρτσίζουν τα δόντια τους.

2. Διατροφικές Αλλαγές:

Οι έγκυες γυναίκες συχνά επιθυμούν ξινά και γλυκά τρόφιμα. Η κατανάλωση ξινών τροφίμων και γλυκών αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές να συρρικνωθεί η τερηδόνα.

Συμπτώματα της φθοράς των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τώρα που ξέρετε τι προκαλεί τη φθορά των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ας δούμε πώς θα το εντοπίσουμε. Πολλά συμπτώματα σας βοηθούν να προσδιορίσετε την τερηδόνα των δοντιών κατά την εγκυμοσύνη Εδώ αναφέρουμε μερικές από τις κυριότερες.

  • Πόνος σε δόντι
  • Χαλαρά δόντια
  • Eξόγκωμα εσωτερικά του στόματος
  • Πόνοι και πρήξιμο των ούλων
  • Πληγές στο στόμα
  • Κόκκινα-μοβ ή κόκκινα ούλα
  • Ούλα που κατά την επαφή είναι ερεθισμένα και σας ενοχλούν
  • Τα ούλα αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια
  • Κακή αναπνοή
egkimosini bourtsisma dontion 2

Θεραπεία της αποσύνθεσης των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την τερηδόνα και να απαλλαγείτε από τον πόνο και την ταλαιπωρία της. Εδώ είναι μερικές τεχνικές που βοηθούν στην αποτελεσματική θεραπεία της φθοράς των δοντιών.

1. Βουρτσίστε τα δόντια σας τακτικά:

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα για περίπου πέντε λεπτά. Επίσης, χρησιμοποιήστε νήμα καθημερινά. Το νήμα μετά από κάθε γεύμα θα αποτρέψει ή θα ανακουφίσει τον πόνο στα ούλα σας. Εάν υπάρχουν συχνοί εμετοί, καθαρίστε άμεσα τα δόντια σας ώστε για να εξαλειφθούν τα επιπλέον οξέα του στομάχου σας που θα έχουν φωλιάσει στο στόμα σας.

2. Να είστε ευγενικοί με τα δόντια σας:

Βουρτσίστε τα δόντια σας απαλά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Εάν τα ούλα σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, χρησιμοποιήστε μια οδοντόπαστα κατάλληλη για ευαίσθητα ούλα. Εάν αισθάνεστε πόνο στα ούλα μετά το βούρτσισμα, εφαρμόστε πάγο για την ελαχιστοποίηση του πόνου.

3. Όχι γλυκά:

Γλυκά, κέικ, καραμέλες, αναψυκτικά και διάφοροι άλλοι γλυκοί πειρασμοί συμβάλλουν στην τερηδόνα των δοντιών. Έτσι κόψτε τα γλυκά και τα ξινά τρόφιμα. Επίσης, αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα που κολλάνε στα κενά ανάμεσα στα δόντια σας. Φάτε φρέσκα φρούτα. Κάντε υγιεινές επιλογές για να ελαχιστοποιήσετε την ενόχληση που προκύπτει λόγω της φθοράς των δοντιών.

4. Πηγαίνετε για τις τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις:

Πηγαίνετε για έλεγχο στον οδοντίατρο σας στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης σας για να διασφαλίσετε ότι διατηρείτε καλή οδοντική υγεία. Επίσης, πηγαίνετε για οδοντιατρικές εξετάσεις περιοδικά ενώ είστε έγκυος για να αποτρέψετε τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας των ούλων.

5. Μη καθυστερείτε την οδοντιατρική θεραπεία μέχρι τη γέννα:

Η τερηδόνα μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις που μπορεί να βλάψουν το αγέννητο μωρό σας. Εάν ο οδοντίατρος σας προτείνει οδοντική θεραπεία, πηγαίνετε άμεσα. Αποφύγετε να το αναβάλετε για λίγο πριν την γέννα, δράστε αμέσως. Ταυτόχρονα, ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος και αυτός θα πράξει ανάλογα.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

Διαβάστε επίσης:
Είστε έγκυος; Προσέξτε τα ούλα και τα δόντια σας

Εγκυμοσύνη και δόντια: Με κάθε μωρό χάνεται ένα δόντι;

Γιατί η ουλίτιδα είναι συνηθισμένη στις εγκύους;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved