Έξι μηνών βρέφος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξή του

Μωρό 6 μηνών: Τι να περιμένετε από αυτό; Πολλά!

Έξι μηνών βρέφος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξή του

Τα μωρά στον έκτο μήνα, έχουν διανύσει το μισό χρόνο της ζωής τους και πραγματικά ξετρελαίνουν τους πάντες γύρω τους με τα κατορθώματά τους, αν και δεν περπατάνε ακόμη. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τα πάντα για την όραση του μωρού σας στον 6ο μήνα, την αφή τους, το λόγο τους, τις κινήσεις τους και τις παραξενιές τους. Ναι, ναι... οι παραξενιές αρχίζουν αρκετά νωρίς είτε μιλάμε για αγόρι, είτε για κορίτσι.

Οι αισθήσεις του παιδιού σας τον 6ο μήνα

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ξετρελαίνονται να αγγίζουν διάφορες υφές, να νιώθουν το τρεχούμενο νερό στα δάχτυλά τους, να ξετυλίγουν μια τσαλακωμένη μπάλα από χαρτί και πολλά άλλα. Διεγείροντας την αίσθηση της αφής τους είναι μια τέλεια εξάσκηση καθώς θα τα βοηθήσει να μεταπηδήσουν από το γάλα στην στερεά τροφή πιο εύκολα προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την περιέργειά τους.

Επίσης σε αυτή την ηλικία τα παιδιά γίνονται περισσότερα παρατηρητικά, δίνοντας σημασία ακόμη και σε μικρές λεπτομέρειες. Όπως για παράδειγμα τα μικρά ανθάκια στην μπλούζα σας, τα σκουλαρίκια σας, τη μύτη από το αγαπημένο τους αρκουδάκι. Κάθε φορά θα τα παρατηρούν για δευτερόλεπτα ενώ θα προσπαθούν παράλληλα και να τα αρπάξουν.

exi minon moro

Πώς αναπτύσσεται ο λόγος του παιδιού στον 6ο μήνα

Το κλειδί στην ανάπτυξη του λόγου του παιδιού σας, είστε εσείς. Μιλώντας στο 6 μηνών μωρό σας, διαβάζοντάς του παραμύθια και τραγουδώντας του, βοηθάτε και ενθαρρύνετε το μικρό σας να μιλήσει. Μετρήστε τα σκαλιά καθώς ανεβαίνετε, μετρήστε τα βήματα που κάνετε, περιγράψτε του τα υλικά που βάζετε στο φαγητό όταν μαγειρεύετε και γενικότερα ονομάστε καθετί βλέπετε γύρω σας. Το μικρό σας, όλες αυτές τις πληροφορίες τις αποθηκεύει στο μικρό του μυαλουδάκι και αργότερα θα τις χρησιμοποιήσει εκπλήσσοντάς σας.

Κινήσεις μωρού 6 μηνών

Μερικά μωρά σε αυτή την ηλικία είναι «κομάντο». Μπουσουλάνε, σέρνονται, γυρνάνε από τη μια μεριά στην άλλη και κάποια τα βρίσκεις από την κάτω πλευρά του κρεβατιού Ωστόσο, όλα αυτά για ένα μωρό σε αυτή την ηλικία είναι φυσιολογικά. Να θυμάστε, όσο περισσότερο βρίσκονται μπρούμυτα τα παιδιά σας, τόσο δυναμώνουν τα χέρια και τα πόδια τους ώστε αργότερα να μπουσουλίσουν και να περπατήσουν. Κάποια μωρά μπουσουλάνε σε αυτή την ηλικία ενώ κάποια άλλα δεν κάνουν βήμα μέχρι να γίνουν 10 μηνών.

moro exi minon

Τι άλλο μπορούν να κάνουν τα 6 μηνών μωρα;

Σε αυτό το μήνα συνήθως οι παιδίατροι ζητούν από τους γονείς να κόψουν την αποστείρωση στα μωρά ενώ δειλά-δειλά τους ζητούν να ξεκινήσουν και τη γνωριμία στις στερεές τροφές.

Στον 6ο μήνα τα μωρά αρχίζουν να ντρέπονται ή να φοβούνται τους ξένους. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Το άγχος για τους ξένους σε αυτή την ηλικία δεν είναι ανησυχητικό.

Σε αυτό το μήνα θα σας εκπλήξουν με τη μνήμη τους. Για παράδειγμα, αν τραγουδάτε το αγαπημένο τους τραγούδι και σταματήσετε, εκείνα θα συνεχίσουν το ρυθμό σας παροτρύνοντάς σας να συνεχίσετε.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την εξέλιξη του 6 μηνών μωρού σας

  • Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά λατρεύουν τους ήχους ζώων. Δείξτε τους φωτογραφίες με ζώα και μιμηθείτε τους ήχους τους.
  • Παρακινήστε τα να πουν «μπα, μπα, μπα» ή «μα, μα, μα»
  • Δείξτε τους πως να στοιβάζουν τουβλάκια ή πώς να βάζουν τα σωστά σχήματα στις σωστές θέσεις

Διαβάστε επίσης:
Μωρό 6 μηνών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Μωρό 0 έως 6 μηνών: Οι δεξιότητες και τα ορόσημα ανάπτυξής του

Το μωρό σας σε ηλικία 6 μηνών

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved