Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στα παιδιά σας

Η επιστήμη της παιδοψυχολογίας ισχυρίζεται ότι ο χαρακτήρας ενός παιδιού μοιάζει με έναν εύπλαστο πηλό που διαμορφώνεται ανάλογα με αυτά που βλέπει και ακούει από το οικογενειακό του περιβάλλον, ιδιαίτερα στη φάση που δε δέχεται άλλα ερεθίσματα (από το σχολείο και φίλους).

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στα παιδιά σας

Από την άλλη, η φορτισμένη καθημερινότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια υπομονής στους γονείς που πάνω στα νεύρα και την βιασύνη τους επιδίδονται σε συμπεριφορές, ο αντίκτυπος των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο μπορούν να φανταστούν. Μέσα σε αυτές υπάρχουν και κάποιες φράσεις – συναγερμοί που καλό θα ήταν να μην ακούσουν ποτέ τα μικρά παιδιά σας.

1. «Άσε με ήσυχο» ή «έχω δουλειά»

ti na min peis sta paidia

Ιδιαίτερα την περίοδο που τα μικρά σας πλάσματα εξερευνούν –και φυσικά αναρωτιούνται- τα πάντα χρειάζεται να οπλιστείτε με μεγάλη υπομονή. Εάν πράγματι έχετε δουλειά μπορείτε να τους εξηγήσετε τον λόγο που δε μπορείτε να ανταποκριθείτε άμεσα στην ανάγκη τους (γιατί περί ανάγκης πρόκειται) αλλά θα πρέπει την στιγμή που θα έχετε τον χρόνο να επιστρέψετε στην απορία τους, χωρίς να τα αγνοήσετε.

2. «Είσαι τόσο..»

ti na min peis sta paidia 1

Μα τα παιδιά δε χρειάζονται επικριτές. Ακόμα κι αν το επίθετο που συμπληρώνει την φράση είναι θετικό, τα παιδιά το δέχονται ως θέσφατο και αδυνατούν μετέπειτα να πιστέψουν σε κάτι άλλο. Αν δε, ο χαρακτηρισμός που συμπληρώνετε είναι αρνητικός, τα παιδιά τείνουν να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους αφού συνήθως αυτό που τους λέτε εσείς είναι και το απόλυτο για αυτά.

3. «Γιατί να μην είσαι σαν τον/την αδερφό/ή σου;»

ti na min peis sta paidia 2

Τα παιδιά σας αποτελούν εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Φράσεις και συζητήσεις που υπονοούν την σύγκριση ανάμεσα στα αδέρφια ευνοούν την αντιζηλία μεταξύ τους και φέρνουν σε ρήξη τα παιδιά χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Σκεφτείτε τους δικούς σας γονείς και τις συγκρίσεις που έκαναν εκείνοι σε εσάς. Δεν πρέπει να οδήγησαν κάπου.

Δείτε τα υπόλοιπα στην παρακάτω gallery

Διαβάστε επίσης:

Τριάντα πέντε φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να λέμε στα παιδιά μας

10 φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο παιδί σας

Μην λέτε αυτές τις φράσεις στα παιδιά σας...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved