Εφτά tips για να μεγαλώσετε ένα έξυπνο παιδί

Υπάρχουν, τρόπο ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει εξυπνότερο;

Εφτά tips για να μεγαλώσετε ένα έξυπνο παιδί

Σύμφωνα με έρευνες, η νοημοσύνη είναι περίπου 50/50, δηλαδή 50% ισχύει ότι ένα παιδί έχει γεννηθεί με υψηλό επίπεδο νοημοσύνης και κατά 50% βοηθά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης η ανατροφή. Που σημαίνει ότι η γονική επιρροή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στο πόσο έξυπνα πιστεύουν τα παιδιά μας ότι είναι, αλλά και στο πόσο έξυπνα είναι στην πραγματικότητα.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας συνέχεια για μαθηματικά και μαθήματα ξένων γλωσσών προτού βγάλουν τις πάνες. Θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε συμπεριφορές που ενθαρρύνουν ένα αναπτυσσόμενο μυαλό, αντί να επαινέσετε την έμφυτη διάθεση ή το ταλέντο ενός παιδιού.

Ναι, η νοημοσύνη μπορεί να αναπτυχθεί στα παιδιά και παρακάτω θα δείτε 7 τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε ως γονείς.

exypno paidi 2

Μιλήστε τους από την πρώτη μέρα

Το να μιλάτε στα παιδιά σας, ακόμα και όταν είναι μωρά, είναι το κλειδί για να «γυρίσετε» τους πνευματικούς τροχούς. Ακόμα και όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τι λέτε ή για να ξέρουν τι σημαίνουν οι περίπλοκες λέξεις που χρησιμοποιείτε, με την επανάληψη θα χρησιμοποιήσουν τελικά το πλαίσιο για να το καταλάβουν.

Ξεκινήστε από νωρίς το διάβασμα των βιβλίων

Αρχίστε να διαβάζετε στο παιδί από την περίοδο που είναι μωρό και ας μην καταλαβαίνει, όσα ακούει ή τι σημαίνουν οι λέξεις. Η ανάγνωση διεγείρει τον εγκέφαλο, δημιουργεί μια βάση γνώσεων για τον κόσμο και ενεργεί ως το θεμέλιο της μελλοντικής μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών και των επιστημών.

Διδάξτε τα παιδιά σας να βρίσκουν μόνα τους τη λύση

Μη λύνετε τα ζητήματα των παιδιών σας για εκείνα. Αντ’ αυτού, ενθαρρύνετε τα να επικεντρωθούν σε ένα μόνο στόχο ή πρόβλημα και να καταλάβουν πώς να το επιτύχουν ή να το επιλύσουν μέσω της δημιουργικής σκέψης. Αυτή η πράξη διεγείρει τον εγκέφαλο και τα διδάσκει ότι είναι ικανά να δουλεύουν μέσα από τα εμπόδια από μόνα τους.

exypno paidi 3

Επαινείτε την προσπάθεια

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο με βραβεία κι επαίνους, αλλά το να διδάξουμε στα παιδιά ότι είναι πάντα τα καλύτερα σε όλους τους τομείς, τα καθιστά δύσκολο να δεχθούν τις αναπόφευκτες αποτυχίες και απογοητεύσεις της ζωής. Γι’ αυτό, λοιπόν, επαινέσετε τις προσπάθειές τους και τη σκληρή δουλειά και όχι τις φυσικές τους ικανότητες. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα είναι περισσότερο ικανά να προχωρήσουν μπροστά, ακόμα και όταν βρεθούν αντιμέτωπα με μία αποτυχία.

Μη θέτετε μεγάλες προσδοκίες

Δεν θα πρέπει να είστε ένας αυστηρός γονιός, που θέτει στο παιδί τις δικές του μεγάλες προσδοκίες. Μην του λέτε για παράδειγμα ότι θα πρέπει να παίρνει μόνο «άριστα». Θέστε μαζί μικρούς στόχους, που μπορούν να κατακτηθούν από το παιδί και κάθε φορά θα βάζετε καινούργιος. Σταθερά και σίγουρα θα τους κατακτήσει, χωρίς άγχος ή ενδεχόμενη απογοήτευση.

Διδάξτε στο παιδί σας να έχει νοοτροπία ανάπτυξης

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βλέπουν τη μάθηση ως μια διαδικασία μέσω της οποίας η σκληρή δουλειά αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα ξεκινήσουν ως αρχάριοι αλλά θα γίνονται καλύτεροι με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, όταν θα έρθουν τα πιο δύσκολα, θα τα δουν ως ευκαιρίες για ανάπτυξη. Και δεν θα θεωρήσουν τους εαυτούς τους αποτυχημένους, επειδή δυσκολεύονται.

Να είστε έτοιμοι

Αναζητήστε οι ίδιοι δραστηριότητες εκτός σχολείου που θα αναπτύξουν διάφορους ψυχικούς μύες των παιδιών.

Πηγή: popsugar

Διαβάστε επίσης

Τα παιδιά με αυξημένο IQ είναι πιθανότερο να ζήσουν περισσότερα χρόνια - Ποιοι είναι οι λόγοι

Η πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη σημαίνει... εξυπνότερα μωρά!

Είκοσι απλοί τρόποι για να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα του αρέσει το διάβασμα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved