Ύπνος μωρού: Πότε το μετακινούμε από την κούνια σε δικό του κρεβάτι;

Σε ποια ηλικία το παιδί είναι έτοιμο να μετακινηθεί από την κούνια σε δικό του κρεβάτι;

Ύπνος μωρού: Πότε το μετακινούμε από την κούνια σε δικό του κρεβάτι;

Αυτή είναι και η συχνή απορία, που έχουν πολλές μαμάδες. Κι αλήθεια, υπάρχει κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί, που θα κάνει τη μετάβαση αυτή; Και πώς οι γονείς θα είναι σε θέση να το καταλάβουν; Και η μετάβαση αυτή θα είναι εύκολη για το παιδί;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία στάνταρ ηλικία. Συνήθως, η μετάβαση γίνεται ανάμεσα στο διάστημα των 18 μηνών έως και 3 χρόνων. Και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Κυρίως, όμως, εξαρτάται από το ίδιο το παιδί και πότε αυτό θα νιώσει έτοιμο για τη μεγάλη αλλαγή. Μπορεί κάποιο παιδί να νιώσει έτοιμο νωρίς και κάποιο άλλο πιο αργά.

Κάποια υποδέχονται με ενθουσιασμό τη μετάβαση και κάποια δυσκολεύονται, πολύ. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να δείξουν κατανόηση και υπομονή. Και να μην πιέζουν το παιδί.

paidi ypnos 1

Πότε θα καταλάβουμε ότι το παιδί είναι έτοιμο να πάει σε δικό του κρεβάτι

Το ύψος

Είναι η πρώτη παράμετρος που βοηθά τους γονείς να καταλάβουν ότι θα πρέπει το παιδί να αφήσει την κούνια του. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το παιδί επιβάλλεται να αφήσει την κούνια όταν έχει ύψος 85 με 90 εκατοστά. Σε αυτό το ύψος το παιδί μπορεί πλέον εύκολα να σκαρφαλώσει στην κούνια και να …δραπετεύσει. Άρα παραμονεύει ο κίνδυνος πτώσης, καθιστώντας την κούνια μη ασφαλή επιλογή.

Όταν νιώθεις ασφαλής να κοιμάται χωρίς επιτήρηση

Όταν βάζεις το παιδί να κοιμηθεί στο κρεβάτι σου και μπορεί να το κάνει, χωρίς να πέσει και εσύ να παίρνεις... δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τότε είναι έτοιμο να αποκτήσει το δικό του κρεβατάκι. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα παιδί είναι έτοιμο να μετακομίσει σε κρεβάτι, όταν αντιλαμβάνεται τις νοητές διαστάσεις ενός χώρου.

paidi ypnos 2

Όταν δεν έχει πρόβλημα να κοιμηθεί σε ένα κρεβάτι

Δοκιμάστε να το κοιμίσετε στο κρεβάτι σας. Αν δείτε ότι δεν έχει πρόβλημα να κοιμηθεί, τότε δεν θα έχει πρόβλημα να κοιμηθεί και σε ένα δικό του.

Σας το λέει

Όταν το παιδί εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία ότι θέλει και αυτό ένα κρεβάτι, όπως κι εσείς, ανοίξτε φυλλάδια και βρείτε το καλύτερο

Όταν πια δε χωράει στην κούνια

Φτάνει και αυτή η στιγμή, που το παιδί έχει μεγαλώσει και δε χωράει πια στη βρεφική του κούνια. Οπότε, αλλάζετε και αγοράζετε ένα κρεβατάκι.

Πώς θα γίνει ευκολότερα η μετάβαση

paidi ypnos 3


Καλύτερα είναι να μην απομακρύνετε αμέσως την κούνια. Αν έχετε χώρο στο δωμάτιο, αφήστε την μέχρι το παιδί, πλέον, να μην την έχει ανάγκη ή την ζητάει.

Μην το πιέζετε.

Τοποθετήστε στο κρεβατάκι του τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Αγοράστε ωραία πολύχρωμα και με φιγούρες σεντόνια

Πριν κοιμηθεί, ξαπλώστε μαζί του και διαβάστε του παραμύθι ή μιλήστε μαζί του για το πώς πέρασε την ημέρα του.

Διαβάστε επίσης

Πότε πρέπει να μετακινηθεί το μωρό από την κούνια στο κρεβάτι;

Από την κούνια στο κρεβάτι! 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved