«Πήρα το μωρό μου στην αγκαλιά μου πρώτη φορά και παραδόξως δεν μου άρεσε»

Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που πήρατε στην αγκαλιά σας το μωρό σας;

Μία Μαμά
«Πήρα το μωρό μου στην αγκαλιά μου πρώτη φορά και παραδόξως δεν μου άρεσε»

Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα που νιώσατε μόλις αγγίξατε το νεογέννητο παιδάκι σας; Οι περισσότερες μητέρες θα μιλήσουν με συγκίνηση για τις πρώτες εκείνες στιγμές, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όλες και μια μανούλα από τις ΗΠΑ αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για αυτό το ομολογουμένως «λεπτό» ζήτημα.

Η Candace Ganger είναι μια μητέρα και συγγραφέας από τις ΗΠΑ, η οποία έγραψε πρόσφατα ένα άρθρο σε γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα για θέματα μητρότητας. Σε αυτό δεν δίστασε να αποκαλύψει πως όταν πήρε στην αγκαλιά της το μωρό της για πρώτη φορά δεν ένιωσε τη «μαγεία» που περίμενε να βιώσει.

«Προετοιμάζεσαι για εκείνη τη στιγμή, την ονειρεύεσαι… Περίμενα πώς και πώς να κρατήσω την κόρη μου στην αγκαλιά μου. Την αγαπούσα ήδη τόσο πολύ. Όταν, όμως, η νοσοκόμα την έβαλε στα χέρια μου, συνειδητοποίησα πως δεν μου άρεσε να κρατώ το μωρό μου…», ανέφερε στο άρθρο της η Candace, παραθέτοντας παράλληλα τα στοιχεία μιας σχετικής έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph. Σύμφωνα με αυτή, μία στις πέντε νέες μητέρες υποστηρίζουν ότι δεν αισθάνονται ένα άμεσο «δέσιμο» με το μωρό τους, ειδικότερα τις μέρες που ακολουθούν τον τοκετό.

proti agkalia 1



Ωστόσο, όπως η συγγραφέας ξεκαθάρισε, το να αισθάνεται μια μαμά ότι δεν μπορεί να συνδεθεί με το νεογέννητό της, δεν σημαίνει ότι η σχέση της μαζί του είναι «καταδικασμένη» να αποτύχει. Για να το αποδείξει, μάλιστα, έφερε και ένα παράδειγμα από την προσωπική της ζωή.

«Είχα τρομοκρατηθεί διότι πίστευα πως η σχέση μου με την κόρη μου θα αποτύγχανε και ότι δεν θα ένιωθα ποτέ εκείνο το έντονο “δέσιμο” που υπάρχει συνήθως ανάμεσα σε μια μητέρα και ένα παιδί. Σύντομα, όμως, κατάλαβα πως το γεγονός ότι δεν ένιωσα να “τρελαίνομαι” μαζί της από την πρώτη στιγμή, δεν σήμαινε πως η αγάπη ήταν απούσα από τη σχέση μας. Κάποιες φορές χρειάζεται απλώς λίγος χρόνος για να γνωρίσεις τον άνθρωπο τον οποίο μεγάλωνες μέσα στο ίδιο σου το σώμα για εννέα ολόκληρους μήνες», έγραψε η Candace και συνέχισε: «Όταν η νοσοκόμα έβαλε το μωρό στο στήθος μου, δευτερόλεπτα αφότου ήρθε στον κόσμο, ένιωσα μια τεράστια σύγχυση. Δεν έμοιαζε όπως τη φανταζόμουν. Για την ακρίβεια, δεν ένιωθα πως αυτό το παιδί ήταν δικό μου. Κοιτούσα συνεχώς το πρόσωπό της σε μια προσπάθεια να την αποδεχθώ. Έψαχνα για κάτι που θα με έκανε να νιώσω πως αυτό το παιδί ανήκε σε εμένα. Χρειαζόμουν λίγο χρόνο για να επεξεργαστώ το γεγονός ότι στο εξής, θα ήμουν μια μητέρα και πως ο μικροσκοπικός άνθρωπος που κρατούσα στα χέρια μου ήταν το παιδί μου. Χρειαζόμουν μερικά δευτερόλεπτα για να “βυθιστώ” στην πραγματικότητα και να εμπεδώσω το ότι αυτό το μικρό παιδάκι θα ήταν από εκείνη τη στιγμή -και για πάντα- δική μου ευθύνη».

proti agkalia 2

Τα όσα αποκάλυψε η νέα αυτή μανούλα δεν φαντάζουν αλλά ούτε και είναι παράλογα. Για την Αμερικανίδα συγγραφέα, το να συνειδητοποιήσει ότι είχε γίνει μητέρα αποδείχθηκε δύσκολο και την έκανε να νιώσει μπερδεμένη και αρκετά φοβισμένη. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν κατάφερε να απολαύσει την πρώτη εκείνη αγκαλιά με το μωράκι της.

«Νόμιζα πως θα έβλεπα την όμορφη κόρη μου και θα ένιωθα αμέσως “ερωτευμένη” μαζί της. Πίστευα πως θα αισθανόμουν ότι όλη μου η ζωή με οδηγούσε σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Όταν, λοιπόν, δεν ένιωσα έτσι, αισθάνθηκα ντροπή. Η αλήθεια είναι, όμως, πως δεν είμαι η μόνη που είχε ανάλογη εμπειρία…», υπογράμμισε η Candace και στο σημείο αυτό παρέθεσε τα στοιχεία από μια ακόμη έρευνα, αυτή τη φορά από το περιοδικό Time. Σύμφωνα με αυτή, οι μισές από τις γυναίκες που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες έχουν αισθανθεί τύψεις, ενοχές, θυμό και ντροπή, κυρίως εξαιτίας των «απροσδόκητων εξελίξεων» που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, τον τοκετό ή την περίοδο μετά τη γέννα. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται ξεκάθαρο πως οι μανούλες αισθάνονται μια τεράστια πίεση να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις και να εκπληρώσουν ορισμένα «κριτήρια» που σχετίζονται με τη μητρότητα και την εγκυμοσύνη.

Αν, λοιπόν, δεν νιώσετε τη χαρά που πιστεύατε πως θα νιώθατε την πρώτη φορά που θα αγκαλιάσετε το μωρό σας, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Η αγάπη βρίσκεται εκεί και είναι για πάντα. Απλώς χρειάζεστε τον χρόνο σας προκειμένου να επεξεργαστείτε τη νέα αυτή πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης:
Πόση συγκίνηση: Μαμάδες κρατούν για πρώτη φορά στην αγκαλιά τους τα «μωρά του Ουρανίου τόξου» (pics)

Το πρώτο κλάμα των μωρών και η πρώτη αγκαλιά (εικόνες)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved