Μουσικοθεραπεία και επιλόχειος κατάθλιψη

Το πεδίο της ψυχικής υγείας έχει δώσει πολύ μεγάλη προσοχή στη Μουσικοθεραπεία τον τελευταίο καιρό.

Μουσικοθεραπεία και επιλόχειος κατάθλιψη

Όταν η επιλόχεια κατάθλιψη σας χτυπήσει τη πόρτα, μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς αμέσως. Μπορεί να νιώσετε χαλαρή διάθεση με λιγότερα κίνητρα, λιγότερη ενέργεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση ακόμη και αλλαγή ύπνου και όρεξης. Επίσης μπορεί η καθημερινότητα να διαταραχθεί από έντονη θλίψη, μελαγχολία και απελπισία με σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, μούδιασμα ή και ζάλη. Μερικοί πιστεύουν ότι η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές αλλά και άτομα με οικογενειακό ιστορικό ψυχικών νοσημάτων φαίνεται να την αναπτύσσουν πιο έντονα.

Μια νέα μητέρα μπορεί να έχει έντονη ανησυχία ότι «δεν είναι καλή μητέρα», με αδυναμία ικανότητας να φροντίσει το μωρό και να ανταπεξέλθει στις καθημερινές εργασίες. Να αισθάνεται ανάξια, με αίσθηση ντροπής ακόμη και ενοχές απέναντι στο μωρό.

epiloxeios katathlipsi 1

Με τη μέθοδο της Μουσικοθεραπείας ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τεχνικές μεθόδους όπως μουσική για χαλάρωση, αντανάκλαση, καθοδηγούμενη ανάμνηση και ρύθμιση της αναπνοής με ρυθμικές ασκήσεις. Ο στόχος είναι να συνδεθεί με τη μητέρα, αρχικά με έναν αυτοσχέδιο μουσικό διάλογο που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για συναισθηματική συνειδητοποίηση και κατ επέκταση αλλαγή στη κατάσταση της διάθεσης. Με τον μουσικό αυτοσχεδιασμό η μητέρα μπορεί να αισθανθεί τον εαυτό της αρκετά ασφαλή και όταν αυτός εμπλουτιστεί με την κίνηση, παρατηρούμε την ενοποιητική εμπειρία όπου σωματικά- συναισθηματικά και γνωστικά επίπεδα εμπειρίας συνυπάρχουν την ίδια στιγμή.

Η μέθοδος της Μουσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει τη μητέρα να εκφραστεί και να αλληλεπιδράσει με έναν μη λεκτικό τρόπο όταν δεν θα μπορεί να εκφράσει την εσωτερικό της θλίψη. Να αφεθεί και να απελευθερώσει τα καταπιεσμένα συναισθήματά της. Στη μουσικοθεραπεία το αίσθημα της αποτυχίας δεν παρουσιάζεται ποτέ διότι η αυτοπεποίθηση της μητέρας αυξάνεται διαρκώς. Έτσι θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα με συναίσθηση και νηφάλια σκέψη. Να δεχτεί την αγάπη, τη φροντίδα και τη γαλήνη του μωρού αλλά και να τα δώσει.

Η μουσικοθεραπεία δεν είναι μόνο η θεραπεία (όπως το λέει και η λέξη) μέσω της μουσικής, είναι η θεραπεία του πνεύματος και της ψυχής.

Γιάνναρη Μαρία
Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια
Facebook account
Ιnstagram account

Διαβάστε επίσης:
Μουσικοθεραπεία για παιδιά με Σύνδρομο Down

Τι είναι μουσικοθεραπεία και ποιος ο στόχος της

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved