Έγκυος το Πάσχα! Δείτε τι μπορείτε να φάτε στο γιορτινό τραπέζι

Τσουρέκια, κουλούρια, αυγά, κοκορέτσι και φυσικά αρνί. Σκέτος πειρασμός, έτσι;

Έγκυος το Πάσχα! Δείτε τι μπορείτε να φάτε στο γιορτινό τραπέζι

Η αλήθεια είναι ότι το γιορτινό τραπέζι και δη το πασχαλινό, είναι πειρασμός για όλους. Πόσο μάλλον για μία έγκυο. Ωστόσο, για τις μέλλουσες μανούλες ο «πειρασμός» αυτός… εγκυμονεί κινδύνους! Και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο τι καταναλώνουν και πόσο. Αυτό δε σημαίνει ότι οι μέλλουσες μανούλες θα πρέπει να μείνουν νηστικές και να κοιτούν τους υπόλοιπους να απολαμβάνουν τα πασχαλινά καλούδια.

«Παν μέτρον άριστον» λένε οι ειδικοί και με προσοχή στο τι θα καταναλώσουν. Γιατί εκτός όλων των άλλων, οι μεγάλες ποσότητες φαγητού φέρνουν δυσπεψία και για μία έγκυο γυναίκα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να φάει μία έγκυος γυναίκα στο πασχαλινό τραπέζι.

egkyos to pasxa 2

Η μαγειρίτσα φτιάχνεται από αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά και εντόσθια. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους το οποίο είναι επιβλαβές για τον οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που μια έγκυος γυναίκα θα πρέπει να την αποφύγει, αφού όχι μόνο δεν είναι θρεπτική αλλά είναι και επιβαρυμένη σε θερμίδες μιας και ένα πιάτο μαγειρίτσας περιέχει 500 θερμίδες.

Το ίδιο ισχύει και για το κοκορέτσι καθώς φτιάχνεται με τα ίδια υλικά (συκωταριά και εντόσθια) και όπως και η μαγειρίτσα δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε θρεπτικά συστατικά. Καλό θα ήταν λοιπόν μια εγκυμονούσα να αποφύγει και το κοκορέτσι καθώς το μόνο που μπορεί να της προσφέρει είναι 300 θερμίδες ανά μερίδα.

Από το αρνί αφήνει στην άκρη την πέτσα και προτιμά το ψαχνό, που είναι χαμηλό σε λίπη. Καλό είναι, όμως, η έγκυος να καταναλώσει άπαχος κρέας, που βοηθάει στον αιματοκρίτη και στο σίδηρο.

egkyos to pasxa 3

Το τσουρέκι και τα υπόλοιπα γλυκά, που θα βρεθούν στο τραπέζι, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, γιατί έχουν πολλές θερμίδες. Εξάλλου, δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό.

Στα αυγά προτιμήστε αυτά που είναι βαμμένα με φυσικά υλικά ή χρώμα ζαχαροπλαστικής. Επίσης, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά βρασμένα για αποφυγή σαλμονέλας.

Αν στο τραπέζι υπάρχει κατσικάκι το προτιμάτε. Όπως επίσης τις σαλάτες (βεβαιωθείτε ότι τα λαχανικά είναι καλά πλυμένα), αλλά και τη γαρνιτούρα, όπως ρύζι ή πατάτες.

Διαβάστε επίσης

Έγκυος το Πάσχα; Τα «ναι» και τα «όχι» της διατροφής!

Πάσχα: Ο συμβολισμός στο παιδί, στον έφηβο και στον ενήλικα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved