Απλές δραστηριότητες για διασκέδαση και μάθηση με το παιδί

Αυτές τις μέρες που τα σχολεία είναι κλειστά καλό είναι να γεμίσουμε τον χρόνο τους με ευχάριστες δραστηριότητες που θα τους προσφέρουν χαρά αλλά θα αναπτύξουν και τις δεξιότητές τους.

Απλές δραστηριότητες για διασκέδαση και μάθηση με το παιδί

Οι ιδέες είναι πολλές και πολύ απλές. Το μόνο που απαιτούν είναι καλή διάθεση, φαντασία και διάθεση για παιχνίδι!

Πώς να αξιοποιήσει ο γονιός τον χρόνο του με το παιδί;

Παιχνίδια κρυφτού

Ξέρατε ότι παίζοντας κρυφτό ενισχύετε την ανάπτυξη χιλιάδων συνδέσεων στον εγκέφαλο του μωρού; Όποια ηλικία κι αν είναι το παιδάκι σας μπορείτε με διάφορες παραλλαγές να παίξετε μαζί τους κρυφτό. Όταν είναι πολύ μικρό το να καλύπτετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας ή μια πετσέτα είναι μια πολύ καλή ιδέα ή πίσω από κάποιο έπιπλο. Ζητήστε κι από το παιδί με τη σειρά του να κάνει το ίδιο. Αν είναι μικρό βοηθήστε το να κρύψει το προσωπάκι του πιάνοντάς του τα χεράκια του και δείχνοντάς του τον τρόπο.

Μουσικά ερεθίσματα

Εμπλουτίστε τις δραστηριότητες με το παιδί με γνωστά παιδικά τραγουδάκια. Τραγουδήστε τα γεμάτοι ενθουσιασμό, προσποιηθείτε ότι κρατάτε μικρόφωνο και δείξτε ότι διασκεδάζετε. Πολύ ωφέλιμα είναι και τα παιδικά τραγούδια που συνδυάζονται με κινήσεις όπως το ‘’Χαρωπά τα δύο μου χέρια να χτυπώ’’ ή το ‘’Μια Ωραία πεταλούδα’’. Επιπλέον μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε μαζί με το παιδί και όταν ακούγεται μια συγκεκριμένη λέξη από το τραγούδι να κάνετε μια συγκεκριμένη κίνηση. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η γλωσσική του ανάπτυξη, η κινητικότητα του και το ενδιαφέρον του για την μουσική.

Παιχνίδι εξερεύνησης

Ένα ενδιαφέρον παιχνίδι είναι το παιχνίδι ψηλάφισης. Αν το παιδί μας είναι μικρό μπορούμε να φέρουμε μπροστά του παιχνίδια με διάφορες υφές για παράδειγμα σκληρά τουβλάκια, μαξιλαράκια, αρκουδάκια και άλλα υλικά και να παίξετε με τις έννοιες σκληρό μαλακό. Πάρτε το χεράκι του παιδιού και βάλτε το να ακουμπήσει ένα σκληρό αντικείμενο και πείτε «Σκληρό τουβλάκι». Στη συνέχεια ακουμπήστε και ονοματίστε άλλες σκληρές επιφάνειες. Κάντε το ίδιο και για μαλακές. Παράλληλα για να γίνει πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι αλλάξτε τον τόνο της φωνής σας ανάλογα με το είδος της επιφάνειας που αγγίζετε.

drastiriotites gia goneis kai paidia 1

Παιχνίδι εξερεύνησης για μεγαλύτερα παιδιά

Μια παραλλαγή του προηγούμενου είναι να φέρετε διάφορα αντικείμενα και να κλείνετε εναλλάξ τα μάτια και ψηλαφίζοντας να προσπαθείτε να μαντέψετε πιο είναι. Μπορείτε να βάλετε και χρονόμετρο .

Επισκέψεις στη φύση

Οι επισκέψεις σε πάρκα και ελεύθερους χώρους πρασίνου είναι ιδανικές για παιχνίδι με τα παιδιά. Επισκεφτείτε το πάρκο ή το γηπεδάκι της γειτονιά σας και παίξτε κλασικά παιχνίδια όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή άλλα αυτοσχέδια δικά σας. Επίσης ενθαρρύνετε την ανάπτυξη φιλικών δεσμών με άλλα παιδιά.

Παιχνίδι ανάγνωσης

Διαβάστε με το παιδί σας ένα βιβλίο που του αρέσει. Καθώς διαβάζετε αλλάξτε τον τόνο της φωνή σας και κάντε αστείες γκριμάτσες, ώστε να γίνει πιο ευχάριστο. Μπορείτε αν είναι σε θέση να κάνετε και παιχνίδι ρόλων και να το δραματοποιήσετε. Και μόνο η απλή ανάγνωση είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού, καθώς ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ σας.

O ειδικός συμβουλεύει

Το να περνάμε χρόνο με τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο μην ανησυχείτε, αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθούμε τον χρόνο που έχουμε να τον αξιοποιούμε ποιοτικά με το παιδί, επιλέγοντας δραστηριότητες που ενισχύουν την αλληλεπίδραση μεταξύ μας. Να θυμόσαστε ότι τα παιδιά παρά την εξέλιξη και την πρόοδο της τεχνολογίας εξακολουθούν να χαίρονται με τα απλά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved