Κίνδυνοι στο σπίτι- Αυτοί είναι οι απαράβατοι κανόνες για ένα σπίτι με μωρά και μικρά παιδιά (εικόνες)

Οσοι από εμάς έχουμε μικρά παιδιά, ξέρουμε πολύ καλά πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ποτέ. Ακόμα και το πιο αθώο αντικείμενο για εμάς, μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το παιδί μας.

Κίνδυνοι στο σπίτι- Αυτοί είναι οι απαράβατοι κανόνες για ένα σπίτι με μωρά και μικρά παιδιά (εικόνες)

Και μπορεί όλοι μας να θεωρούμε πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν τα μωρά, όμως ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μικρά παιδιά από την ηλικία των δύο έως τουλάχιστον την ηλικία των έξι. Ενας γονιός μπορεί εύκολα, να ... ξεγελαστεί, θεωρώντας ότι το παιδί του μεγάλωσε πια, και μέσα από τα δείγματα που του έχει δώσει το ίδιο, μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη. Ομως καμιά φορά, αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να αποβεί μοιραία. Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένας γονιός σε τέτοιες περιπτώσεις;

Αρχικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του στερήσουμε την αίσθηση ανεξαρτησίας και εξερεύνησης που έχει φυσιολογικά ένα παιδί. Ο καθένας στο σπίτι του πρέπει να έχει προβλέψει από πριν, σε ποιο σημείο μπορεί να εξοκείλει το παιδί του, όμως ακόμα και όταν έχει συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ποτέ δεν αφήνουμε ανοικτά παράθυρα χωρίς να είμαστε στον χώρο τριγύρω. Πάντα ελέγχουμε τι κάνει το παιδί μας όταν είναι σε κάποιο χώρο του σπιτιού μόνο του, ιδιαιτέρως αν εντοπίσουμε παρατεταμένη ησυχία. Και φυσικά, μάτια κουζίνας, πρίζες, και απορρυπαντικά είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος αφού ένα μεγαλύτερο παιδάκι ξέρει ότι δεν πρέπει, αλλά υπάρχει πιθανότητα να δοκιμάσει να κάνει αυτό που έχει δει από τη μαμά και τον μπαμπά. Για παράδειγμα: Να πάρει μία καρέκλα για να ανέβει να δει τι μαγειρεύουμε, να θελήσει να βάλει το φωτιστικό στην πρίζα, ή ακόμα να θελήσει να καθαρίσει για να βοηθήσει τη μαμά!
Και φυσικά δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε να εξηγούμε ήρεμα στο παιδί μας, για ποιον λόγο δεν πρέπει να κάνει κάποια πράγματα. Μετά από την ηλικία των δύο, πέραν από την απαγόρευση αυτή καθ' αυτή, εξηγούμε στο παιδί μας, συνοπτικά και με ηρεμία χωρίς πομπώδεις φράσεις, το γιατί.
Και φυσικά διπλή προσοχή, όταν υπάρχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά μικρής ηλικίας αφού οι ιδέες για παιχνίδι μπορεί να ξεπεράσουν κάθε φαντασία!

Αυτοί είναι οι απαράβατοι κανόνες για ένα σπίτι με μωρά και μικρά παιδιά

- Καλύπτουμε τις πρίζες με καπάκια ασφαλείας.

- Εξαφανίζουμε τα καθαριστικά. Δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε σημεία προσιτά στα παιδιά. Αν τα τοποθετήσουμε σε ντουλάπι, χρησιμοποιούμε το ειδικό μάνταλο για να μην ανοίγει. Ποτέ δεν αφήνουμε ένα καθαριστικό ανοικτό ενώπιον των παιδιών ή τη λεκάνη με το νερό και με το απορρυπαντικό που καθαρίζουμε. Επίσης προσοχή στα βετέξ της κουζίνας.
- Η θέση φύλαξης των φαρμάκων αν γίνεται να είναι άγνωστη στα παιδιά.

-Τοποθετούμε προστατευτικές γωνίες σε τραπέζια και άλλα έπιπλα που έχουν αιχμηρά τελειώματα.

-Αν το σπίτι διαθέτει σκάλες πρέπει να υπάρχουν τοποθετημένες προστατευτικές πόρτες, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος.

- Αν υπάρχει τζάκι στο σπίτι, τοποθετήστε την προστατευτική σίτα τζακιού και κρατήστε οποιοδήποτε αιχμηρό εργαλείο ή εύφλεκτο υλικό μακριά. Προσοχή και στις θερμάστρες.

- Μικροαντικείμενα: Από ξηρούς καρπούς μέχρι κουμπιά και από κέρματα και μπαταρίες έως ό,τι άλλο βάζει ο νους σας πρέπει όσο είναι δυνατόν, να μην υπάρχουν στο πεδίο δράσης του παιδιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved