Οι ταινίες για την Ελληνική Επανάσταση του ’21 που αξίζει να δείτε και με τα παιδιά σας (pics)

Μεγαλώσαμε μαζί τους και όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, δεν τις βαριόμαστε ποτέ.

Οι ταινίες για την Ελληνική Επανάσταση του ’21 που αξίζει να δείτε και με τα παιδιά σας (pics)

Αν καθίσουμε να αριθμήσουμε τις φορές που έχουμε δει από τα μικράτα μας μέχρι σήμερα, τις ελληνικές ταινίες με θέμα την Επανάσταση του ’21, μάλλον θα χαθούμε στο μέτρημα! Ωστόσο, όσες φορές και αν τις έχουμε δει, κάθε χρόνο θα πάρουμε θέση για να τις δούμε ξανά. Και να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, τότε που ως παιδιά με δέος τις παρακολουθούσαμε. Αλλά και με χαρά περιμέναμε να τις δούμε τα μεσημέρια μετά την Παρέλαση.

Πέρα, όμως, από το νοσταλγικό χαρακτήρα, οι ταινίες αυτές έχουν και διδακτικό χαρακτήρα (ακόμη και στην υπερβολή τους κάποιες ή στην προχειρότητα των γυρισμάτων), αφού μέσα από αυτές μπορείς να πάρεις πληροφορίες για τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Γι’ αυτό και αξίζει να τις δείτε και με τα παιδιά σας, ώστε να γνωρίσουν και αυτά τους Ήρωες του ’21.

Ας δούμε, λοιπόν, τις 5 καλύτερες ταινίες που έχουμε ξεχωρίσει, που προβάλλονται ξανά και ξανά, αλλά και έχουν ένα άρτιο αποτέλεσμα.

«Η λίμνη των Στεναγμών»

ellinikes tainies 25 martioy 1

Γυρίστηκε το 1959 σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη την ιστορία της Κυρά – Φροσύνης και των υπόλοιπων 16 γυναικών τις οποίες έπνιξε ο Αλή Πασάς στη λίμνη των Ιωαννίνων. Η Κυρά - Φροσύνη την οποία υποδύεται υποδειγματικά η τεράστια Ειρήνη Παππά υπήρξε μία γυναίκα - σύμβολο της εποχής, ενώ η ταινία επικεντρώνεται και στον έρωτά της με το γιο του Πασά, Μουχτάρ τον οποίο υποδύεται ο Αντρέας Μπάρκουλης.


Μαντώ Μαυρογένους

ellinikes tainies 25 martioy 2

Από τις αγαπημένες ταινίες των παιδικών μας χρόνων, κυρίως λόγω του τραγικού έρωτά της με τον Δημήτρη Υψηλάντη. Η Τζένη Καρέζη είναι μοναδική ως Μαντώ Μαυρογένους, ενώ ο Πέτρος Φυσσούν στο ρόλο του Δημήτρη Υψηλάντη μας χάρισε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του. Αν και ο έρωτας είναι αυτός που μας κέντριζε περισσότερο, μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσαμε και τη μεγάλη, αλλά χωρίς καμία αναγνώριση της προσφοράς της Μαυρογένους στο Έθνος, η οποία πέθανε φτωχή, έχοντας ξοδέψει την τεράστια περιουσία της στον Αγώνα. Η ατάκα της στο τέλος, «Με ρωτάτε τι έχω προσφέρει στην επανάσταση εγώ;» μπορεί να θεωρηθεί… προφητική. Ή απλά, περιγραφική μιας νοοτροπίας, που ισχύει μέχρι σήμερα. Η ταινία γυρίστηκε το 1971 σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη

Παπαφλέσσας

ellinikes tainies 25 martioy 3

Από τις καλύτερες υποκριτικά, στιγμές του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Μία ακριβή για την εποχή ταινία (γυρίστηκε το 1971) σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου. Αναφέρεται στην προσφορά του Παπαφλέσσα στον αγώνα για την Ανεξαρτησία, στα λάθη του, στα πάθη του, στις αδυναμίες, αλλά και στο απαράμιλλο θάρρος και δίψα που είχε για την απελευθέρωση. Στην ταινία συμμετέχει και ο Δημήτρης Ιωακειμίδης στο ρόλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και η στιγμή του λόγου που βγάζει πριν τη μάχη των Δερβενακίων είναι συγκλονιστική.

Οι Σουλιώτες

ellinikes tainies 25 martioy 4

Χρήστος Πολίτης και Κάτια Δανδουλάκη κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε μία ακριβή παραγωγή, γυρισμένη το 1972. Περιγράφει την αντίσταση των Σουλιωτών στον Αλή Πασά. Η αλήθεια είναι ότι σκηνοθετικά τα έχει τα προβλήματα, αλλά μας ανταμείβουν η σκηνή της ανατίναξης στο Κούγκι, καθώς και η επιβλητική εμφάνιση της Αλέκας Κατσέλη στο ρόλο της Μόσχως Τζαβέλλα.

Η Δίκη των δικαστών

ellinikes tainies 25 martioy 5

Η συγκεκριμένη ταινία είναι «βαριά» για τα παιδιά. Πρόκειται για ένα δικαστικό πολιτικό δράμα με σημείο αναφοράς τη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Νίκο Κούρκουλο και Μάνο Κατράκη, σε εκπληκτικές ερμηνείες. Τη συγκεκριμένη ταινία αξίζει να τη δείτε. Είναι από τις λιγότερο προβεβλημένες, αλλά σίγουρα εξαιρετική!

Διαβάστε επίσης

25η Μαρτίου: Οι δωρεάν εκδηλώσεις για να πάτε με τα παιδιά σας

Μάθετε στα παιδιά σας την ιστορία της Ελληνικής σημαίας και τη σημασία των χρωμάτων της!

25η Μαρτίου: Πέντε εύκολα ποιηματάκια που μπορείτε να μάθετε στα παιδάκια σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved