Παιδικά δόντια που αργούν να πέσουν - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στο ιατρείο να βλέπουμε αρκετούς γονείς να ανησυχούν στη περίπτωση που τα παιδικά δόντια του παιδιού τους δεν πέσουν εγκαίρως.

Παιδικά δόντια που αργούν να πέσουν - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Το κάθε βρέφος έχει τον δικό του ρυθμό στα πάντα. Στο πότε θα κάτσουν, στο πότε θα περπατήσουν, στο πότε θα μιλήσουν σε διάφορα στάδια ανάπτυξής τους.

Το ίδιο ισχύει και στο πότε το παιδί σας θα χάσει τα παιδικά δόντια του. Υπάρχουν μερικά αναπτυξιακά ζητήματα που απαιτούν επαγγελματική προσοχή, αλλά γενικά, τι πρέπει να περιμένουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους αρχίζουν να χάνουν τα παιδικά τους δόντια;

Τα πρώτα δόντια του μωρού συνήθως χάνονται σε ηλικία περίπου έξι ετών. Μερικά παιδιά μπορεί να χάσουν πέντε ή μέχρι και επτά δόντια, το οποίο θεωρείται φυσιολογικό.

Το μέσο παιδί θα έχει χάσει οκτώ παιδικά δόντια κατά την ηλικία των οκτώ ετών. Τέσσερα μπροστινά δόντια στην άνω γνάθο και τέσσερα μπροστινά δόντια στη κάτω γνάθο.

pos vgazoume ena paidiko donti 2

Μεταξύ 8-10 ετών δεν θα δείτε κανονικά πολλές απώλειες ή την εμφάνιση νέων. Κατά τη διάρκεια αυτής της διετούς διακοπής δεν ενδείκνυται κάποια ορθοδοντική θεραπεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετοί ορθοδοντικοί συνιστούν να αξιολογούνται όλα τα παιδιά κατά την ηλικία των 7. Αυτό επιτρέπει στους ορθοδοντικούς, να καθορίσουν εάν τα δόντια και οι γνάθοι του παιδιού σας αναπτύσσονται σωστά και να παρέμβουν με συστάσεις ή θεραπεία.

Περίπου στην ηλικία των δέκα ετών, τα εναπομείναντα δόντια αρχίζουν να πέφτουν. Ο μέσος έφηβος χάνει όλα τα παιδικά του δόντια πριν από τα 13. Τα κορίτσια συχνά χάνουν τα δόντια τους ταχύτερα από τα αγόρια και μερικές φορές ήδη από τα 11.

Οι τρίτοι γομφίοι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται γύρω στην ηλικία των 16 ετών και συνήθως, πρέπει να αφαιρούνται λόγω έλλειψης χώρου. Μια ακτινογραφία σε αυτή την ηλικία συνιστάται ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει αρκετός χώρος για τους τρίτους γομφίους πριν αναπτυχθούν πλήρως οι ρίζες τους, έτσι ώστε να γίνει ευκολότερη η εξαγωγή του εάν απαιτείται.

Οι περισσότεροι, λοιπόν, γονείς έχουν πολλές ερωτήσεις και μια ανησυχία σχετικά με την καθυστέρηση της απώλειας των δοντιών κατά τη διάρκεια των δύο ετών και μεταξύ οκτώ και δέκα ετών.

dontia

Ωστόσο, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την καθυστέρηση της απώλειας δοντιών εκτός εάν:

  • Δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τα μόνιμα δόντια και προκαλείται συσσώρευση.
  • Μπορεί να μην είναι σε θέση να σπρώξουν τα υπερκείμενα παιδικά δόντια.
  • Λείπουν μόνιμα δόντια.
  • Τα επιπλέον παιδικά δόντια μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση των μόνιμων.
  • Με μια απλή ακτινογραφία λοιπόν, ο ορθοδοντικός σας μπορεί να σας πει εάν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα ή εάν το παιδί σας αναπτύσσεται αργά.

Τα παιδικά δόντια διατηρούν χώρο για τα μόνιμα δόντια μέχρι να αναπτυχθούν αρκετά. Εάν τα δόντια του μωρού βγουν πολύ νωρίς, μπορεί να χαθεί χώρος προκαλώντας τη συσσώρευση των υποκείμενων μόνιμων. Αντίθετα, τα παιδικά δόντια που δεν πέφτουν εγκαίρως μπορούν να αναγκάσουν τα μόνιμα να κατέβουν στραβά δημιουργώντας μια πιο δύσκολη ορθοδοντική κατάσταση.

Εάν τα δόντια του μωρού χαθούν πρόωρα λόγω ατυχήματος ή αποσύνθεσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ορθοδοντικό σας για να δείτε αν χρειάζεται να προβείτε σε διαχείριση του χώρου.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

Διαβάστε επίσης:

Φθορίωση δοντιών στα παιδιά: Από ποια ηλικία πρέπει να φθοριώνουν τα δόντια και ποιοι οι κίνδυνοι

Πώς μπορείτε να βγάλετε ένα παιδικό δοντάκι που κουνιέται

Δόντια μωρού: 4 tips για την καλύτερη φροντίδα τους

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved