Τα top 5 κόλπα της μαμάς για μικρούς ξενύχτηδες

Έφτασε εκείνη η περίοδος του χρόνου – μα πότε πέρασε ο καιρός; - που η μέρα μεγαλώνει, ξυπνάμε με το φως του ήλιου και γυρνώντας σπίτι δεν έχει προλάβει να νυχτώσει.

Τα top 5 κόλπα της μαμάς για μικρούς ξενύχτηδες

Η επερχόμενη αλλαγή της ώρας (Κυριακή 25 Μαρτίου) μπορεί για εμάς να σημαίνει μια λιγότερη ώρα ύπνου αλλά για τα παιδιά μας συνιστά την συθέμελη αλλαγή τόσο του βιολογικού τους ρολογιού όσο και των συνηθειών τους.

Η κλασική φράση λίγο πριν την ώρα που πρέπει να ξαπλώσουν «Δε θέλω να κοιμηθώ, είναι νωρίς ακόμα» αποτελεί την αφορμή για ένα νέο γύρο τσακωμών και καυγάδων. Εμείς, σου προτείνουμε μερικά tips και ελπίζουμε να τον αποφύγεις !

paidi kai ypnos 1

1. Οικογενειακό ξύπνημα

Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα χτυπάει το ξυπνητήρι σας κάθε πρωί και με βάση αυτό θα ξυπνάτε όλοι μαζί. Ναι, από αυτόν τον κανόνα θα εξαιρέσουμε τις ημέρες που κάποιος από εσάς είναι άρρωστος ή ξενύχτησε –πολύ- το προηγούμενο βράδυ. Τηρώντας, όμως, σε γενικές γραμμές τον κανόνα του οικογενειακού ξυπνήματος όχι μόνο θα ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι αλλά θα καταφέρετε να περάσετε λίγο περισσότερο ουσιαστικό χρόνο κάνοντας παράλληλα τις πρωινές σας δραστηριότητες.

2. Και βάφω τις κουρτίνες..

Πέρα από την δυσκολία του βραδινού ύπνου, πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν το «αξημέρωτο ξύπνημα» αφού τα παιδιά με λίγες ώρες ύπνου είναι γεμάτα ενέργεια από νωρίς το πρωί. Επενδύοντας σε μια αγορά των ειδικών «blackout» ή ακόμα και απλών σκουρόχρωμων κουρτινών, προλαμβάνετε τις πρωινές ακτίδες του ήλιου που εισβάλλουν στα παιδικά δωμάτιά τους.

3. Βραδινή ρουτίνα

Κάπου εδώ, ο όρος «ρουτίνα» θα αρχίσει να αποκτά ένα ευχάριστο νόημα τόσο για εσάς όσο και για τις μικρές σας αγάπες. Μπορείτε –και πάλι, μαζί- να ορίσετε ένα πρόγραμμα χαλάρωσης και περιποίησης πριν τον βραδινό ύπνο που θα περιλαμβάνει ζεστό μπάνιο και απαλή μουσική που θα σας προετοιμάσει για τις ώρες ξεκούρασης που θα ακολουθήσουν. Είναι πολύ πιθανό, αν τηρηθεί το βραδινό πρόγραμμα, να εφαρμοστεί ευκολότερα το οικογενειακό ξύπνημα.

paidi kai ypnos 2

4. Ύπνος (και) το μεσημέρι

Μη μου πεις ότι δεν αναρωτήθηκες πως είναι δυνατόν να σου προτείνουμε κάτι που θα γεμίσει με ακόμα περισσότερη ενέργεια τους μικρούς ξενύχτηδες. Κι όμως, ο μεσημεριανός ύπνος, πέραν του ότι ενισχύει την πνευματική τους απόδοση μέχρι και 24 ώρες μετά, τους αποτρέπει από την βραδινή υπερένταση και εν τέλει, βοηθά στην καλύτερη ξεκούραση του σώματός τους.

5. Κλείσε το καλοριφέρ

Ό,τι καιρό κι αν έχει έξω, βάσει ερευνών, όλοι κοιμόμαστε καλύτερα σε ένα δροσερό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, κάθε βαθμός παραπάνω από τους 23 υπερβαίνει τα όρια του ιδανικού ύπνου και κάθε βαθμός κάτω από τους 12 μετατρέπει την βραδινή ξεκούραση σε πάλη με τις κουβέρτες. Βρείτε την ιδανική θερμοκρασία για εσάς και.. όνειρα γλυκά!

Διαβάστε επίσης:

Παιδί και μεσημεριανός ύπνος: Πρέπει ή όχι τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι;

Ύπνος βρέφους: Πώς θα ρυθμίσετε τον ύπνο του μωρού σας

Ωράριο βρέφους: Τρόποι για να συντονίσετε το βιολογικό του ρολόι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved