Δουλειές που πρέπει να αποφεύγει μια έγκυος

Μήπως πρέπει να σταματήσω να εργάζομαι, όσο είμαι έγκυος;

Δουλειές που πρέπει να αποφεύγει μια έγκυος

Η εγκυμοσύνη θέτει σε δοκιμασία τόσο το σώμα σας, όσο και την ψυχική σας ισορροπία. Έτσι η σωματική αντοχή σας ιδιαίτερα κατά τα ύστερα στάδια της κύησης ελαττώνεται.

Αν και η εγκυμοσύνη – εκτός αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι – δεν αποτελεί απόλυτο λόγο να σταματήσετε την εργασία σας, είναι απαραίτητο να «σέβεστε» τα σωματικά σας όρια και να μην τα υπερβαίνετε.

Παράλληλα, το έμβρυο, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της κύησης, οπότε και δημιουργούνται τα διάφορα όργανα και συστήματά του, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Για το λόγο αυτό ενδεχόμενη έκθεσή του σε εξωτερικούς φυσικούς ή χημικούς παράγοντες, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξή του.

orthostasia stin egkimosini 2

Ποιοι είναι αυτοί οι ιατρικοί λόγοι, εξαιτίας των οποίων συνιστάται να απέχω από την εργασία μου;

Κάποιοι ενδεικτικοί τέτοιοι λόγοι είναι:

Αν δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι, τι πρέπει να προσέξω, όσον αφορά την εργασία;

Ορθοστασία

Η ορθοστασία κατά τη διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα κατά τα ύστερα στάδιά της αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστούν ενοχλητικά συμπτώματα ή αυξάνει την ένταση των συμπτωμάτων αυτών. Τέτοια συμπτώματα είναι:

Για τους λόγους αυτούς, αν η εργασία σας απαιτεί παρατεταμένη ορθοστασία, είναι απαραίτητο να προβλέπετε και τακτικά διαστήματα ανάπαυσης, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να καθίσετε σε μία καρέκλα με τα πόδια ανασηκωμένα να ακουμπούν σε κάποιο υποπόδιο (π.χ. κάποιο σκαμνί).

Γενικά, όμως η σωματική δοκιμασία της ορθοστασίας καθίσταται συχνά δύσκολα ανεκτή από εγκύους, που έχουν συμπληρώσει τις 32 εβδομάδες κύησης.

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως η παρατεταμένη ορθοστασία ενδέχεται να μειώνει ως ένα βαθμό τη ροή του αίματος προς τον πλακούντα και να αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και για υπέρταση κύησης σε κατά τα άλλα υγιή κύηση. Τα επιστημονικά στοιχεία, όμως που να επιβεβαιώνουν την υπόθεση αυτή, είναι μάλλον ελλιπή.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις, πως η ορθοστασία επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως γυναίκες, των οποίων η εργασία απαιτεί μακροχρόνια ορθοστασία, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν νεογνά με περίμετρο κεφαλής μικρότερη κατά 1 εκατοστό (3%) σε σχέση με τα νεογνά άλλων γυναικών. Βέβαια, δεν υπάρχουν απτά στοιχεία, που να καταδεικνύουν, πως αυτή η διαφορά στην περίμετρο της κεφαλής έχει αρνητικό αντίκτυπο στην νευροκινητική ανάπτυξη του μωρού.

orthostasia egkyos

Παρατεταμένες ώρες εργασίας

Υπάρχουν στοιχεία, που καταδεικνύουν, πως οι παρατεταμένες ώρες εργασίας επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού. Συγκεκριμένα, μελέτη του 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα, πως τα νεογνά γυναικών, που κατά την κύηση εργάζονταν μεταξύ 25 και 39 ωρών εβδομαδιαίως ή για περισσότερες από 40 ώρες εβδομαδιαίως, συγκρινόμενα με τα νεογνά γυναικών, που κατά την κύηση εργάζονταν λιγότερες από 25 ώρες εβδομαδιαίως, εμφάνιζαν εκτός της μικρότερης κατά 1 εκατοστό περιμέτρου κεφαλής και χαμηλότερο βάρος κατά 148 με 198 γραμμάρια.

Οι διαφορές στην περίμετρο κεφαλής και στο βάρος του μωρού γίνονταν εμφανείς από το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Εντούτοις, κατά τους συγγραφείς της μελέτης, είναι πιθανό οι διαφορές αυτές να υφίσταντο ήδη από τα πρωιμότερα στάδια της κύησης, οπότε όμως και θα ήταν μάλλον μικρές και ουσιαστικά δυσδιάκριτες.

Βάρος

Η άρση βάρους κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση ισχιαλγίας και οσφυαλγίας, ενώ μειώνει τη ροή του αίματος προς τον πλακούντα και αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό.

Το βάρος, που η έγκυος μπορεί να σηκώσει με ασφάλεια εξαρτάται από το στάδιο της κύησης, στο οποίο βρίσκεται.

kanei na sikono baros stin egkinosini 3

Επαφή με χημικούς παράγοντες

Η εισπνοή αναθυμιάσεων από μπογιά ή απορρυπαντικά ή άλλα χημικά είναι συχνά βλαπτική για το έμβρυο. Ο κατάλογος των χημικών αυτών είναι μακρύς. Επομένως, αν η εργασία σας απαιτεί την επαφή με χημικές ουσίες, ίσως να χρειαστεί αν απέχετε από αυτήν ήδη από τα πρώτα στάδια τη κύησης.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, πως η εισπνοή δεν είναι ο μόνος τρόπος, δια του οποίου κάποιος χημικός παράγων ενδέχεται να εισέλθει στο αίμα σας. Η απορρόφηση τέτοιων παραγόντων από τον οργανισμό επιτυγχάνεται και δια του δέρματος.

Κοσμική ακτινοβολία

Κάποιες γυναίκες ανησυχούν για τη λεγόμενη κοσμική ακτινοβολία, στην οποία είμαστε όλοι εκτεθειμένοι, αλλά είναι πιο ισχυρή στα υψόμετρα, που πετά το αεροπλάνο.

Επιστήμονες έχουν εκφράσει την άποψη, πως η ακτινοβολία αυτή ενδέχεται να είναι βλαπτική για όσες από εσάς ταξιδεύουν πολύ συχνά ή αποτελούν μέρος πληρώματος αεροπλάνου.

Για το λόγο αυτό ορισμένες εταιρείες μεταθέτουν προσωρινά τις εγκύους υπαλλήλους τους σε υπηρεσίες εδάφους. Εδώ καλό θα ήταν να διευκρινίσουμε, πως η περιστασιακή χρήση αεροπλάνου είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσει το μωρό σας.

Προσωπικό ακτινολογικού τμήματος

Η υπερβολική έκθεση σε ακτίνες Χ υπάρχει πιθανότητα να βλάψει το έμβρυο, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της κύησης.
Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εγκύων, που εργάζονται σε ακτινολογικό τμήμα νοσοκομείου ή διαγνωστικού εργαστηρίου.

kanei na sikono baros stin egkinosini 4

Έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες

Η έκθεση του εμβρύου σε υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης ενδέχεται να αποβεί βλαπτική για το έμβρυο. Η έκθεση του εμβρύου σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης έχει συνδεθεί με την εμφάνιση ατελειών του νωτιαίου σωλήνα. Μιλάμε για ατέλειες του νωτιαίου σωλήνα, όταν το κρανίο και ο οστέινος σωλήνας, που δημιουργείται από τους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης, παρουσιάζουν ελλείματα, δηλαδή δεν είναι απολύτως «κλειστοί», με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός (τα νεύρα, που διατρέχουν τη σπονδυλική στήλη), να είναι εκτεθειμένοι.

Η έκθεση του εγκεφάλου, λόγω ατελειών στη δομή του κρανίου, έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του ευαίσθητου νευρικού ιστού, που τον αποτελεί και μιλάμε για ανεγκεφαλία, η οποία είναι κατάσταση ουσιαστικά μη συμβατή με τη ζωή.

Όταν ο οστέινος σωλήνας, που δομείται από τους σπονδύλους δεν είναι απόλυτα κλειστός, τότε μιλάμε για δισχιδή ράχη. Η βλάβη, που προκαλείται στο νωτιαίο μυελό, είναι ανάλογη με το μέγεθος της βλάβης του οστέινου σωλήνα. Όσο πιο σημαντική είναι η βλάβη του νωτιαίου μυελού, τόσο πιο σοβαρά είναι και τα νευροκινητικά προβλήματα, που θα παρουσιάσει το μωρό.

Έχει διατυπωθεί η θεωρία, πως η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να προκαλεί και ανωμαλίες στην ανατομία της καρδιάς του μωρού. Εντούτοις, δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά την πιθανότητα σύνδεσης της υπερθερμίας κατά το πρώτο τρίμηνο με την πρόκληση ανωμαλιών της ανατομίας της καρδιάς του μωρού.

Χρήση υπολογιστή

Κατά τη δεκαετία του 1980, οπότε και άρχισε να εξαπλώνεται η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εργασία, διατυπώθηκαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των μηχανημάτων αυτών, όσον αφορά την εγκυμοσύνη.

Οι όποιες ανησυχίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού δεν προέκυψαν στοιχεία, που να συνδέουν τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή με ενδεχόμενες βλάβες για το έμβρυο.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται να μην ακουμπάτε το φορητό υπολογιστή σας στην κοιλιά σας, διότι αυτός εκπέμπει θερμότητα από τη βάση του. Έτσι ενδέχεται να αυξήσει τη θερμοκρασία στην περιοχή της μήτρας, αυξάνοντας την πιθανότητα να βλαφθεί το έμβρυο από την υπερθερμία.

Πέραν τούτου, μπορεί αυτή καθαυτή η χρήση του υπολογιστή να μην είναι βλαπτική για το έμβρυο, προβλήματα όμως, όπως ισχιαλγία και οσφυαλγία, ενδέχεται να προκύψουν από την κακή στάση του σώματος στην καρέκλα του γραφείου. Για το λόγο αυτό επιλέξετε καθίσματα, που προσφέρουν επαρκή στήριξη της μέσης και προτιμάτε, όσο κάθεστε, να πατάτε σε υποπόδια.

Επίσης, η κύηση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, για το λόγο αυτό φροντίστε τα χέρια σας, όσο πληκτρολογείτε να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση.

Συμπερασματικά…

Φυσικά, οι παράγοντες, που αναφέραμε εδώ και ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου ή να θέσουν σε δοκιμασία τις σωματικές σας αντοχές, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εργασία σας, αλλά και τον τρόπο ζωής σας γενικότερα. Επομένως, συνιστάται κατά την εγκυμοσύνη, να αποφεύγετε και δουλειές εκτός των στενών ορίων της εργασίας σας, που ενδέχεται να σας εκθέσουν σε αυτούς.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Διαβάστε επίσης:
«Κάνει να σηκώνω βάρος στην εγκυμοσύνη;»: Πίνακας με επιτρεπόμενα όρια άρσης βάρους

Εγκυμοσύνη: Επηρεάζει η ορθοστασία & οι πολλές ώρες εργασίας την ανάπτυξη του εμβρύου;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved