Νηστίσιμη συνταγή: Μπομπότα με σταφίδες και μέλι από τον Γιώργο Γεράρδο

Η ταπεινή μπομπότα ήταν μια σωτήρια τροφή για τους Έλληνες τη περίοδο της κατοχής αλλά και τα μεταπολεμικά χρόνια, όταν το αλεύρι καλαμποκιού ήταν εύκολα διαθέσιμο σε σχέση με το κλασικό σιτάλευρο.

Νηστίσιμη συνταγή: Μπομπότα με σταφίδες και μέλι από τον Γιώργο Γεράρδο

Σήμερα θέλω να σας δείξω μια νηστίσιμη συνταγή, παραλλαγή της κλασικής μπομπότας που φτιάχνεται με δύο υπερτροφές της πατρίδας μας, το μέλι και τις μαύρες σταφίδες. Τα οφέλη του μελιού είναι γνωστά σε όλους μας, αλλά τα τελευταία χρόνια η κλασική μαύρη σταφίδα αναγνωρίζεται ως μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Μάλιστα η γνωστή μας μαύρη κορινθιακή σταφίδα ‘Βόστιτσα’ είναι προστατευόμενο προϊόν ΠΟΠ.

Έτσι λοιπόν η σημερινή μας συνταγή είναι νηστίσιμη, χωρίς γλουτένη και πολύ υγιεινή! Είναι επίσης πολύ εύκολη στην ετοιμασία της, έχει υπέροχη γεύση και είναι μια καταπληκτική λύση για ένα καλό πρωινό! Για τη παρασκευή της χρησιμοποιώ τη κουζινομηχανή K-mix της Kenwood και τον αναδευτήρα ‘Κ’ και σε ελάχιστο χρόνο έχω έτοιμη τη ζύμη για αυτό το καλαμποκόψωμο.

Αν δε νηστεύετε και θέλετε μια πιο πλούσια γεύση μπορείτε να προσθέσετε δύο αβγά και να αντικαταστήσετε το λάδι με 125γρ λιωμένο βούτυρο και το νερό με φρέσκο γάλα.

Υλικά

1/2 κιλό καλαμποκάλευρο

250ml βραστό νερό

125γρ μαύρη σταφίδα

125 σπορέλαιο

100γρ μέλι

3κγ baking powder

1κγ εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανιλίνη

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο και μουλιάζουμε για πέντε λεπτά τις σταφίδες στο νερό.

Εν τω μεταξύ προσαρμόζουμε τον αναδευτήρα ‘Κ’ στη κουζινομηχανή K-mix της Kenwood. Mετράμε τα υπόλοιπα υλικά, τα προσθέτουμε στον κάδο μαζί με τις σταφίδες, το νερό τους και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 5-6 λεπτά. Θέλουμε ένα πηχτό αλλά ρευστό χυλό.

bo2 1

Αδειάζουμε το χυλό στη φόρμα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

bobota 1

Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν βγει καθαρή, χωρίς υγρή ζύμη τότε το καλαμποκόψωμο μας είναι έτοιμο.

bo3 1

Αφήνουμε να παγώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Η μπομπότα μας θα έχει φουσκώσει λίγο, θα είναι ζουμερή και πεντανόστιμη.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης

Νηστίσιμη συνταγή: Κέικ με κακάο χωρίς αυγά, γάλα και βούτυρο
Συνταγή για νηστίσιμη Αγιορείτικη ταχινόσουπα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved