Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς ώστε να διατηρούν την υγεία των ούλων και των δοντιών των παιδιών τους

Όλα όσα πρέπει να κάνουν οι γονείς, για τη στοματική υγιεινή των παιδιών τους.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς ώστε να διατηρούν την υγεία των ούλων και των δοντιών των παιδιών τους

Το μυστικό για να έχει ένα παιδάκι υγιή δόντια είναι ο γονιός να ξεκινήσει από νωρίς την οδοντιατρική περίθαλψή του.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα αποτρέψετε την παιδική τερηδόνα και θα κρατήσετε το όμορφο χαμόγελό του παιδιού σας υγιές.

1. Κάντε του Checkup

Το παιδί σας θα πρέπει να επισκεφτεί έναν παιδοδοντίατρο όταν εμφανιστεί το πρώτο του δοντάκι ή στα πρώτα του γενέθλια. Η πρώιμη προληπτική φροντίδα θα κρατάει και τα δοντάκια του υγιή αλλά και θα σας εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα.

Έρευνες δείχνουν ότι το κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης είναι σχεδόν 40% χαμηλότερο σε μια πενταετή περίοδο για τα παιδιά που βλέπουν έναν οδοντίατρο κατά την ηλικία των 5 ετών.

2. Διδάξτε τους καλές συνήθειες

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας. Πριν το μωρό σας αποκτήσει δόντια, μπορείτε να βουρτσίζετε απαλά τα ούλα του. Χρησιμοποιήστε νερό σε μια οδοντόβουρτσα για μωρά ή καθαρίστε τα με μια αποστειρωμένη γάζα.

Όταν εμφανιστούν τα δόντια του μωρού σας, βουρτσίστε τα δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα ειδικά σχεδιασμένη για βρέφη και μια οδοντόκρεμα με φθόριο.

Ξεκινήστε το οδοντικό νήμα όταν δύο από τα δόντια του αγγίζουν το ένα το άλλο. Ρωτήστε τον παιδοδοντίατρο σας ώστε να σας δείξει την τεχνική αλλά και για να σας πει τη συχνότητα που θα το κάνετε.

Βουρτσίστε τα δοντάκια του και χρησιμοποιείστε το νήμα ακριβώς πριν από τον ύπνο. Μετά από αυτό, μην δώστε στο παιδί σας φαγητό , γάλα ή χυμό, εκτός από νερό, μέχρι το επόμενο πρωί.

Ο παιδοδοντίατρος μπορεί να σας προτείνει το παιδί σας να αρχίσει να χρησιμοποιεί στοματικό διάλυμα. Κάτι που συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες μιας και το παιδί θα πρέπει να ξέρει πώς να το φτύσει.

paidi dontia ygieini 3

3. Αποφύγετε το μπουκάλι με το γάλα στο κρεβάτι

Μην βάζετε το βρέφος ή το μεγαλύτερό σας παιδί ξαπλωμένο στο κρεβάτι δίνοντάς ένα μπουκάλι χυμό ή γάλα. Η ζάχαρη που περιέχουν κάποια υγρά προσκολλώνται στα δόντια του, και τροφοδοτούν τα βακτήρια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φθορά στα δόντια του.

4. Μειώστε τους χυμούς

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ο χυμός είναι μια υγιής επιλογή, αλλά μπορεί δυστυχώς να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών.

Περιορίστε το παιδί σας να πίνει το πολύ 100 ml από 100% φυσικό χυμό φρούτων ημερησίως.

5. Μειώστε τη χρήση του μπουκαλιού

Ένα μπουκάλι είναι τόσο εύχρηστο ώστε το παιδί σας να το μεταφέρει μαζί του όλη μέρα αλλά μην το αφήνετε. Η συχνή χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε αποσύνθεση στο πίσω μέρος των μπροστινών δοντιών του εάν το περιεχόμενό του εμπεριέχει και ζάχαρη.

6. Προσπαθήστε να του κόψετε τη πιπίλα

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να αφήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει μια πιπίλα, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει το πώς τα δόντια του θα ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους , μπορεί επίσης να αλλάξει και το σχήμα του στόματος του.

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πιπίλα μετά την ηλικία των 3 ετών.

paidi dontia ygieini 2

7. Προσοχή στα ″γλυκά″ παιδικά φάρμακα

Τα παιδικά φάρμακα μπορούν να αρωματιστούν και να είναι ζαχαρούχα. Αν κολλάνε στα δόντια, η πιθανότητα της τερηδόνας ανεβαίνει. Τα παιδιά που λαμβάνουν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα και τα καρδιακά προβλήματα έχουν συχνά υψηλότερο ρυθμό αποσύνθεσης.

Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας για το πόσο συχνά θα βουρτσίζετε τα δοντάκια του εάν το παιδί σας παίρνει μακροχρόνια φάρμακα.

8. Το σύνθημα είναι: Βούρτσισμα! Νήμα! Ξέπλυμα!

Εάν το παιδί σας αναστατώνεται την ώρα που το ακούει διευκρινίστε του ότι δεν έχει επιλογή.

Μερικές συμβουλές για να παρακινήσετε το απρόθυμο παιδί σας είναι:

Κάντε υπομονή

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν το βούρτσισμα των δοντιών τους με βοήθεια από έναν ενήλικα περίπου στα 2 με 3 έτη. Αλλά αυτό μπορεί να διαιωνίζεται και μέχρι περίπου την ηλικία των 6. Και μπορεί να διαρκέσει μέχρι περίπου την ηλικία των 10 ετών μέχρι τα παιδιά να τελειοποιήσουν τις δεξιότητες του βουρτσίσματος.

Όχι τελευταία στιγμή

Μην περιμένετε να μπείτε στη διαδικασία αυτή λίγο πριν τον ύπνο. Εάν το παιδί σας είναι κουρασμένο, μπορεί να μην είναι συνεργάσιμο. Έτσι ξεκινήστε μια ώρα πριν την καθιερωμένη ώρα που πέφτει στο κρεβάτι του για ύπνο.

Ας επιλέξει αυτό

Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει την οδοντόκρεμα και την οδοντόβουρτσα του. Τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια γκάμα προϊόντων που θα εγκρίνετε.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

Διαβάστε επίσης

Φθορίωση δοντιών στα παιδιά: Από ποια ηλικία πρέπει να φθοριώνουν τα δόντια και ποιοι οι κίνδυνοι

Πότε ένα παιδί πρέπει να επισκεφθεί πρώτη φορά οδοντίατρο;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved