Ημέρα της Γυναίκας : Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ημέρα αυτή

Πιθανόν πολλοί να αναρωτηθούν- όπως και για τις περισσότερες ίσως παγκόσμιες ημέρες- αν πραγματικά χρειαζόμαστε μια ξεχωριστή μέρα για τον εορτασμό της γυναίκας.

Ημέρα της Γυναίκας : Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ημέρα αυτή

Τι παραπάνω μπορεί να προσδώσει πέρα από επισημάνσεις, ευχολόγια, και πολλά αφιερώματα για τη θέση της σύγχρονης γυναίκας στην κοινωνία, τα οποία την επομένη θα ξεχαστούν; Πώς δηλαδή ο εορτασμός αυτής της ημέρας μπορεί να ανατρέψει ταμπού χρόνων και να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο;

woman

Σωστά και εύλογα τα ερωτήματα...

Προφανώς και δεν μπορεί μία ημέρα ( παγκόσμια, διεθνή,) να ... δρομολογήσει αλλαγές. Να αλλάξει ως δια μαγείας την καθημερινότητα λιγότερο προνομιούχων γυναικών. Να «εξαλείψει» τη σωματική, ψυχολογική, λεκτική βία, την συνεχιζόμενη εκμετάλλευση, την ταπείνωση, την ανέχεια, την αντίληψη ότι δεν αξίζει το παραμικρό.

Όμως, έστω και αυτή τη μία μέρα, μπορούμε βλέποντας και ακούγοντας τα νούμερα και τα στατιστικά στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, να δούμε πίσω από τους αριθμούς και να αναλογιστούμε τα εξής:

  • Από το 1857 που οι γυναίκες διεκδίκησαν μαζικά καλύτερες συνθήκες εργασίας, έχουν γίνει τεράστια βήματα.
  • Οι γυναίκες μπορούν να εργάζονται, να κάνουν οικογένεια, να επιλέγουν τον τρόπο ζωής που θα ήθελαν να έχουν.
  • Μπορούν να αναρριχηθούν σε θέσεις εξουσίας που μέχρι κάποιες δεκαετίες ήταν απλά αδιανόητο.
  • Μπορούν να ταξιδέψουν, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να ζήσουν.

Δεν είναι και λίγα, αν σκεφτεί κανείς πώς ζούσε η γυναίκα και πώς εξακολουθεί να ζει σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Και επειδή δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη, γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την ισότητα των δύο φίλων είναι ακόμα μακρύς.

International Womens Day

Οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία στις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κερδίζουν λιγότερα χρήματα σε θέσεις εργασίας ίσης αξίας και παλεύουν για να βρεθούν θε κορυφαίες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια μέχρι να υπάρξει οικονομική ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

Ανισότητα υπάρχει και στην εκπαίδευση, την υγεία και την πολιτική εκπροσώπηση, όμως ο δείκτης που υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί πιο αργά από όλους είναι η οικονομική ισότητα.

woman2

Μισθολογική ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών καταγράφει η Eurostat στην Ελλάδα για το 2014 ( τα πιο πρόσφατα στοιχεία). Συγκεκριμένα, οι γυναίκες αμείβονταν κατά μέσο όρο 12,5% λιγότερο συγκριτικά με τους άντρες το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πάντως, το 2010 η απόκλιση αυτή έφτανε στο 15%.Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων μειώθηκε ελαφρά, κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 16,8% το 2011 σε 16,2% το 2016.

Διαβάστε επίσης

Ημέρα της Γυναίκας: Ένας στους πέντε πιστεύει πώς οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες!
Τι εμποδίζει την επίτευξη ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved