Παιδικό δωμάτιο: Έξυπνες ιδέες και λύσεις διακόσμησης

Σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται τα παιδιά, το σίγουρο είναι πως η οργάνωση και η διακόσμηση του παιδικού δωματίου, αποτελεί συχνά «πονοκέφαλο» για τις εμάς τις μητέρες.

Παιδικό δωμάτιο: Έξυπνες ιδέες και λύσεις διακόσμησης

Παιχνίδια σκορπισμένα παντού, βιβλία σε κάθε γωνιά και έλλειψη επαρκούς χώρου για να παίζουν... Αυτά είναι μερικά μόνο από τα θέματα που κάθε μαμά αντιμετωπίζει όταν σκέφτεται το παιδικό δωμάτιο.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο προκειμένου να κάνετε τον χώρο του μικρού σας (ή των μικρών σας σε περίπτωση που τον μοιράζονται) περισσότερο διασκεδαστικό και λειτουργικό; Εμείς κάναμε την έρευνά μας και ανακαλύψαμε τέσσερις «έξυπνες» ιδέες για το παιδικό δωμάτιο που μας βοήθησαν πολύ και θελήσαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας. Μερικά tips και τα κατάλληλα προϊόντα αρκούν για να σας «λύσουν» τα χέρια και να μην χρειαστεί να βάλετε… βαθιά το χέρι στην τσέπη.

1) Δημιουργήστε τη δική σας «έξυπνη» και πολύχρωμη ντουλάπα

Ξεκινήστε από τα βασικά, δηλαδή από την οργάνωση του παιδικού δωματίου. Για να «ελευθερώσετε» περισσότερο χώρο για το παιδί, δημιουργήστε μια «έξυπνη» ντουλάπα για τα παιχνίδια και τα προσωπικά του αντικείμενα ή βρείτε ένα λειτουργικό κρεβάτι-σοφίτα με χώρους αποθήκευσης και γραφείο, στην περίπτωση που το παιδί είναι μεγαλύτερο. Το πώς να διαλέξετε ένα παιδικό κρεβάτι που είναι κατάλληλο για το δωμάτιο του μικρού σας είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αξίζει την προσοχή σας.

IKEA 1

Αν, όμως, προτιμήσετε να στήσετε τη δική σας ντουλάπα, τότε το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε τον κατάλληλο σκελετό. Μέσα σε αυτόν, θα τοποθετήσετε κουτιά αποθήκευσης, ράφια ή συρτάρια και θα τα κατηγοριοποιήσετε ανάλογα με το σκοπό που τα χρησιμοποιεί το παιδί. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό να προσελκύει το μικρό σας. Αυτό θα το πετύχετε επιλέγοντας πόρτες για τη ντουλάπα σε έντονα και «ζωντανά» χρώματα, όπως το μπλε, το ανοιχτό πράσινο και το ροζ για τα κοριτσάκια. Με τον τρόπο αυτόν, ίσως καταφέρετε να πείσετε και το παιδί να σας βοηθάει στο συμμάζεμα του δωματίου μετά το παιχνίδι.

2) Βρείτε ένα παιδικό τραπέζι για τη ζωγραφική και το παιχνίδι

Μια ακόμη «έξυπνη» επιλογή είναι να τοποθετήσετε στο κέντρο του δωματίου ένα παιδικό τραπέζι. Θα είναι ο χώρος στον οποίο θα ζωγραφίζει και θα μαθαίνει το παιδί σας, για αυτό είναι σημαντικό να είναι όσο πιο διασκεδαστικό γίνεται. Κάτω από το τραπέζι, τοποθετήστε μερικά κουτιά αποθήκευσης και βάλτε ανά κατηγορία σε αυτά τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί περισσότερο το μικρό σας, όπως τα βιβλία, τους μαρκαδόρους του, τα πινέλα, τις νερομπογιές και το χαρτί ζωγραφικής του. Καλό είναι να κολλήσετε επάνω τους ετικέτες, ώστε να τα ξεχωρίζετε γρήγορα.

IKEA 2

Δίπλα από το τραπέζι, μπορείτε να τοποθετήσετε και ένα καβαλέτο για να ενισχύσετε ακόμη πιο πολύ τη δημιουργικότητα του παιδιού (και να μην κάνει τα πάντα… χάλια με τις μπογιές του)! Εμείς πήραμε το καβαλέτο της σειράς Mala από την IKEA. Από τη μία πλευρά έχει μαυροπίνακα και από την άλλη έναν άσπρο πίνακα για μαρκαδόρους, οπότε είναι απίστευτα βολικό. Το προτιμήσαμε, επίσης, διότι -μεταξύ άλλων- η συγκεκριμένη συλλογή είναι ασφαλής -και ελεγμένη- αφού δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες και αλλεργιογόνα.

IKEA 3

3) Δημιουργήστε διασκεδαστικούς αποθηκευτικούς συνδυασμούς

Το «κλειδί» για τη οργάνωση του παιδικού δωματίου βρίσκεται στους αποθηκευτικούς χώρους. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να επενδύσετε σε αυτούς για να το συμμαζεύετε σε χρόνο «ντετέ» και παράλληλα, να ενισχύσετε τη λειτουργικότητά του. Βρείτε ένα έπιπλο που θα σας επιτρέπει να κάνετε πολλούς αποθηκευτικούς συνδυασμούς και την ίδια ώρα, θα δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να παίζει σε αυτό.

IKEA 4

Φυσικά, θα πρέπει να προμηθευθείτε και με κουτιά αποθήκευσης. Επιλέξτε κουτιά με χρώμα για να κάνετε πιο χαρούμενο το παιδικό δωμάτιο, αλλά μην παραλείψετε να βρείτε και αρκετά διάφανα προκειμένου να αποθηκεύετε σε αυτά τα μικροσκοπικά παιχνίδια. Σας προτείνουμε κουτιά που έχουν βολική λαβή για τα παιδιά, ενώ βγαίνουν και τοποθετούνται πίσω εύκολα. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, να έχουν στρογγυλεμένες άκρες, να είναι ασφαλή και ελεγμένα.

4) Επενδύστε σε ξύλινα παιχνίδια

Στην περίπτωση που τώρα ετοιμάζετε το παιδικό δωμάτιο ή θέλετε απλώς να το ανανεώσετε, τότε σίγουρα θα κοιτάξετε και για παιχνίδια. Εστιάστε σε αντικείμενα απλά και ασφαλή, που θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητές του. Τα παιχνίδια από ξύλο -όπως το παρακάτω τρενάκι LILLABO- είναι σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή για όλες τις ηλικίες.

IKEA 5

Ό,τι και αν κάνετε, μην ξεχάσετε να εμπλέξετε και το παιδί σας στη διαδικασία. Πρόκειται για το δωμάτιό του και σίγουρα αξίζει να έχει άποψη επί του θέματος. Εξηγήστε του τη σημασία του να κρατά το δωμάτιό του τακτοποιημένο και δείξτε του πώς να αποθηκεύει σωστά τα παιχνίδια και τα διάφορα αντικείμενα του στα νέα τους… «σπιτάκια», δηλαδή τα πολύχρωμα κουτιά αποθήκευσης που θα προμηθευτείτε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved