«Θέλω παιδί»: Τι γίνεται όταν η επιθυμία μετατρέπεται σε άγχος

«Θέλουμε να κάνουμε παιδί, προσπαθούμε εδώ και μήνες, ο γιατρός μας είπε ότι δεν έχουμε πρόβλημα αλλά παρόλα αυτά δεν τα καταφέρνουμε… Μάλιστα, έχει αρχίσει να επηρεάζεται και η σεξουαλική μας ζωή αρνητικά, όπως και η σχέση μας… Νιώθω ότι θα σκάσουμε από το άγχος…»

«Θέλω παιδί»: Τι γίνεται όταν η επιθυμία μετατρέπεται σε άγχος

Ναι, το άγχος απλώνει τα πλοκάμια του ξανά, όσο και αν φαίνεται παράξενο! Λογικό βέβαια, αν σκεφτούμε πως το να μείνει μία γυναίκα έγκυος σήμερα, δεν είναι τόσο απλό όσο τα προηγούμενα χρόνια.

Για παράδειγμα, αναζητά τον ερχομό του πρώτου της παιδιού σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η ικανότητα γονιμότητας, που όπως ξέρουμε είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία. Άλλος παράγοντας είναι πως πρώτα στη ζωή της γυναίκας έρχονται άλλα πράγματα, όπως η καριέρα της, όπου όταν τελικά αποφασίζει να κάνει ένα παιδί, προσπαθεί να το «στριμώξει» και αυτό στο πολυάσχολο πρόγραμμά της.

thelo na kano paidi 2

Τρίτος παράγοντας, το «αμόκ» που την πιάνει όταν συνειδητοποιεί ότι «πρέπει να μείνει έγκυος τώρα!», μπαίνει δηλαδή σε μία ψυχολογία που χαρακτηρίζεται από το «επείγον». Το άγχος της ανεβαίνει κατακόρυφα, αρχίζει και μετράει τις γόνιμες μέρες της, προγραμματίζει τα πάντα γύρω από την επιθυμητή σύλληψη, πιέζει τον σύντροφό της για να κάνουν σεξ σήμερα, την τάδε ώρα, μετά την θερμομέτρηση… Όπως καταλαβαίνουμε, όλο αυτό γεννά υψηλά επίπεδα στρες, όπου η γυναίκα αλλά και ο σύντροφός της επίσης, φαίνεται να …χάνονται και να πνίγονται!

Πόσο μάλλον, όταν γίνονται οι …προσπάθειες, αλλά εκείνες οι κόκκινες κηλίδες αίματος μαρτυρούν ότι «Πάλι δεν το κάναμε σωστά! πάλι χάσαμε τις μέρες, …πάλι αποτύχαμε!» Και εκεί είναι που κάνουν την εμφάνισή τους και τα δυσφορικά συναισθήματα της ντροπής, της αποτυχίας, του θυμού, της απορίας, της στενοχώριας, του φόβου, κλπ. Είναι ο καιρός αυτός που το ζευγάρι μετά από 2-3 αποτυχημένες προσπάθειες – όπως αναφέρουν συχνά – αρχίζει και απογοητεύεται, πέφτει ψυχολογικά, ενώ αρχίζουν και τα προβλήματα…

thelo na kano paidi 3

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι γυναίκες με αρκετό στρες, είχαν περίπου 40-45% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν, περίπου δηλαδή τις μισές πιθανότητες να μείνουν έγκυος.

Βέβαια, σε όλη αυτή την κατάσταση που καταντάει να γίνει ένα από τα πιο ψυχοπιεστικά γεγονότα της σύγχρονης ζωής, έρχεται να προστεθεί και η απορία των λοιπών συγγενών και φίλων, που αναρωτιούνται γιατί το ζευγάρι δεν θέλει να κάνει παιδί, με αποτέλεσμα, η ένταση, η ψυχική φόρτιση και το στρες να αυξάνονται ακόμα περισσότερο…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

«Προσπαθώ να κάνω παιδί. Πώς μπορώ να κάνω το ταξίδι λιγότερο εξαντλητικό;»

«Θέλω να κάνω παιδί και δεν μπορώ»-Νέα έρευνα λέει ότι το στρες είναι ο χειρότερος εφιάλτης σου

Θέλω να κάνω παιδί: Τι πρέπει να προσέξω πριν μείνω έγκυος;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved