Shirley Temple: 20 σπάνιες φωτογραφίες της πιτσιρίκας-φαινόμενο που πήρε Όσκαρ στα 7 της χρόνια

«Έκλεβε» την παράσταση σε κάθε δημόσια εμφάνισή της, ενώ ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια στις τελετές των Όσκαρ τη δεκαετία του ’30.

Shirley Temple: 20 σπάνιες φωτογραφίες της πιτσιρίκας-φαινόμενο που πήρε Όσκαρ στα 7 της χρόνια

Δεν ξέρουμε αν ο όρος «παιδί-θαύμα» επινοήθηκε για να χαρακτηρίσει το φαινόμενο Shirley Temple, ξέρουμε, όμως, ότι για εκείνη θεσπίστηκε στην τελετή των Όσκαρ, ειδικό βραβείο για παιδιά. Άλλωστε, ήταν τέτοιο το ταλέντο της και τόσο σαρωτική η εμφάνισή της επί της μεγάλης οθόνης, που έπρεπε με κάποιον τρόπο να ανταμειφθεί.

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 1935, στην 7η τελετή των βραβείων Όσκαρ, η 7χρονη Shirley Temple ανέβηκε στη σκηνή για να πάρει το ειδικό βραβείο, για την εμφάνιση της στην ταινία, «Bright Eyes». Κι έγινε, έτσι, η νεότερη ηθοποιός στην ιστορία των Όσκαρ, που πήρε – έστω και με αυτόν τον άτυπο τρόπο – το αγαλματίδιο. Ένα ρεκόρ, που μέχρι σήμερα, κανένα από τα «παιδιά-θαύματα» του Χόλιγουντ δεν έχει καταφέρει να σπάσει.

# Βραβεία Όσκαρ 1935

shirley temple 5


Η μικρή σταρ γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 1928 και σε ηλικία, μόλις 3 ετών ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός, πρωταγωνιστώντας σε εκπαιδευτικά βίντεο. Η οικογενειακή κωμωδία Bright Eyes της ανοίγει διάπλατα την πόρτα των μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο και τη φέρνει στην 7η τελετή των Όσκαρ, όπου ήταν και η μεγάλη πρωταγωνίστρια παραλαμβάνοντας – το ειδικά σχεδιασμένο για εκείνη – αγαλματίδιό της, με τα φλας να αστράφτουν πάνω της και να αφήνουν στην άκρη μεγάλους αστέρες της εποχής.

Η επόμενη ταινία της Shirley Temple ήταν το «Stand up and cheer», υπογράφοντας μάλιστα ένα «χρυσό» συμβόλαιο, καθώς έπαιρνε 150 δολάρια την εβδομάδα. Ποσό απίστευτα μεγάλο, αν αναλογιστείς ότι τότε η Αμερική προσπαθούσε να ορθοποδήσει, μετά το μεγάλο οικονομικό κραχ, ενώ το εισιτήριο του σινεμά κόστιζε μόλις 6 σεντς. Τα επόμενα χρόνια ήταν λαμπρά και κερδοφόρα για τη λιλιπούτεια σταρ, η οποία έγινε μέχρι και κούκλα, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ πωλήσεων (πουλήθηκαν περισσότερες από 6 εκατομμύρια κούκλες)!

# Με τον Walt Disney στα βραβεία Όσκαρ το 1939

shirley temple 3

Η Shirley Temple, αν και μικρό κοριτσάκι, κινούνταν με μεγάλη άνεση δίπλα στους ενήλικες συναδέλφους της, ενώ όλοι είχαν να λένε για τον επαγγελματισμό της. Έδινε το «παρών» της στα βραβεία Όσκαρ και οι εμφανίσεις της στο κόκκινο χαλί έχουν μείνει αξέχαστες. Δυστυχώς, η καριέρα της έληξε άδοξα και πολύ νωρίς, αφού στα 22 της χρόνια θεωρείτο πια «μεγάλη», και η δημοτικότητά της έπεφτε καθώς ο κόσμος είχε ταυτιστεί με το μικρό κοριτσάκι με τις μπούκλες και δε μπορούσε να συμβιβαστεί στην ιδέα ότι αυτό μεγάλωσε πια. Η Shirley Temple έφυγε από τη ζωή το 2014, σε ηλικία 85 ετών.

Δείτε στην παρακάτω gallery σπάνιες φωτογραφίες της από τελετές βραβείων Όσκαρ και από φωτογραφήσεις της, τη δεκαετία του 30, τότε που το άστρο της έλαμπε κι έκανε ισχυρούς ανθρώπους του κινηματογράφου, όπως ο Walt Disney να υποκλίνονται στο ταλέντο της.

Πηγή: Oscars.org, wikipedia

Διαβάστε επίσης

Ακούστε τα τραγούδια που είναι υποψήφια για το χρυσό αγαλματάκι (vids)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved