Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά σας την Κυρά Σαρακοστή

Βοηθήστε τα παιδιά σας να κατανοήσουν τη σημασία της Μεγάλης Σαρακοστής, με ένα παλιό έθιμο.

Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά σας την Κυρά Σαρακοστή

Η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής μέχρι το Πάσχα, μόλις ξεκίνησε και πολλοί είναι εκείνοι, που θα νηστέψουν. Επίσης, είναι πολλά και τα παιδιά που δεν κατανοούν τη σημασία της νηστείας και σίγουρα θα σας ρωτούν για να σας λύσουν τις απορίες τους. Ένας τρόπος που μπορείτε να τους μιλήσετε για τη Σαρακοστή και τη σημασία της νηστείας, είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο, που είναι πολύ όμορφο, εκπαιδευτικό και γιατί όχι, να το αναβιώσετε με τα παιδιά σας.

Και αυτό είναι η παράστασης της Κυράς Σαρακοστής! Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλαιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Το ημερολόγιο αυτό, αναπαριστά μία γιαγιούλα με εφτά πόδια, η οποία δεν έχει στόμα και αυτιά, ενώ τα χέρια της είναι σταυρωμένα.

kyra sarakosti 2

Τα εφτά πόδια της αντιστοιχούν στις εφτά εβδομάδες που μεσολαβούν, μέχρι το Πάσχα. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει και δεν έχει αυτιά για να μην ακούει. Αυτά συμβολίζουν τη στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών.

Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας, η Κυρά Σαρακοστή ήταν φτιαγμένη από ύφασμα. Δείτε πώς μπορείτε να τη φτιάξετε με ύφασμα. Σε άλλα μέρη, ήταν φτιαγμένη από ζυμάρι. Ας δούμε, λοιπόν, τη δεύτερη εκδοχή και πώς μπορείτε να φτιάξετε την Κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι, μαζί με τα παιδιά σας. Θα το απολαύσουν.

Τι χρειαζόμαστε:

1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ
οδοντογλυφίδα για διακόσμηση

kyra sarakosti 1

Πώς τη φτιάχνουμε:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμού
Αναμιγνύετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμαράκι. Εάν χρειαστεί, προσθέτετε ελάχιστο νερό, με ένα κουτάλι
Φτιάχνετε τα σχήματα σύμφωνα με τη φωτογραφία που σας παραθέτουμε. Φτιάχνετε ξεχωριστά το κάθε ποδαράκι και τα ενώνετε όλα, ώστε να σχηματιστεί η κυρά-Σαρακοστή. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο το σχέδιο σας.
Ψήνετε γύρω στα 15-20 λεπτά. Προσοχή να μη σας μαυρίσει. Εξάλλου, θέλουμε απλά να στεγνώσει το ζυμάρι και όχι να ψηθεί καλά. ελέγχοντας να μην μαυρίσει (θέλουμε κυρίως να στεγνώσει).
Αφήνετε να κρυώσει πάρα πολύ καλά.

Διαβάστε επίσης

Κούλουμα: Ξέρετε ποια είναι η σημασία τους και γιατί τα γιορτάζουμε;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved