Νηστίσιμη πρασόπιτα με ρόκα και πορτοκάλι από τον Γιώργο Γεράρδο

Σε τρεις ημέρες έχουμε τη καθαρά Δευτέρα και αρχίζει η περίοδος της νηστείας καθώς φέτος το Πάσχα είναι νωρίς.

Νηστίσιμη πρασόπιτα με ρόκα και πορτοκάλι από τον Γιώργο Γεράρδο

Με αυτή την ευκαιρία θέλω σήμερα να σας δείξω την αγαπημένη μου νηστίσιμη πρασόπιτα! Η συνταγή αυτή έρχεται από τη γιαγιά μου αλλά πρόσθεσα ρόκα και λίγο πορτοκάλι που δίνουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση.

Μαζί θα φτιάξουμε και τη ζύμη κουρού με ελαιόλαδο, που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα αφού τη ζυμώνουμε στη κουζίνομηχανη της Kenwood χωρίς καθόλου κόπο.

Φυσικά αυτή η συνταγή είναι η βάση για κάθε πίτα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπανάκι, χόρτα και αν δε νηστεύετε μπορείτε να προσθέσετε φέτα ή το αγαπημένο σας τυρί.

Υλικά

Για τη ζύμη
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150ml παρθένο ελαιόλαδο
2 πορτοκάλια χυμό
1κγ αλατι
1κγ baking powder
1κγ ρίγανη
1/2 κ.γ πιπέρι

Για τη γέμιση

3/4 κιλού πράσα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σακουλάκι ρόκα
1 σκελίδα σκόρδο
2κσ παρθένο ελαιόλαδο
2κς τριμμένη φρυγανιά
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Αλατι, φρέσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Προσαρμόζουμε το γάντζο για ζύμες στη κουζίνομηχανη sense chef της Kenwood, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για πέντε λεπτά μέχρι να δέσει μια σφιχτή ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα για να ξεκουραστεί και να ανοίγει πιο εύκολα.

praso6 1

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο, το αλάτι και πιπέρι για 7-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να χάσουν τα υγρά τους αλλά όχι να πάρουν χρώμα. Τέλος προσθέτουμε τη ρόκα, τη φρυγανιά, το ξύσμα και το σκόρδο ψιλοκομμένο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να παγώσει.

praso9 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκατοστών, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο φύλλα στο μέγεθος του ταψιού.

praso7

Στρώνουμε το ένα φύλλο με προσοχή ώστε να καλύπτει και τις πλευρές του ταψιού. Απλώνουμε τη ζύμη και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.

praso3 1

Πιέζουμε τα δύο φύλλα ώστε να ενωθούν και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει.

praso4

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι η πίτα μας να πάρει ωραίο χρώμα. Αφήνουμε να παγώσει λιγο και σερβίρουμε ζέστη ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης

Μμμμ.. λαχταριστή πρασοτυρόπιτα!
Κεφάλαιο «Πίτα»: 14 υπέροχες συνταγές για νόστιμες μαμαδίστικες πίτες σε ένα άρθρο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved