Μωρό και ύπνος: 6 απλοί τρόποι για να κοιμηθεί εύκολα

Έξι χρήσιμες συμβουλές σε νέες μαμάδες για τον ύπνο του μωρού.

Μωρό και ύπνος: 6 απλοί τρόποι για να κοιμηθεί εύκολα

Ο ύπνος του μωρού είναι ένα θέμα, που απασχολεί πολλές νέες μαμάδες. Γιατί, υπάρχουν τα μωράκια εκείνα που κοιμούνται εύκολα, όμως, υπάρχουν και τα μωράκια που δυσκολεύονται με τον ύπνο. Και ξαγρυπνάνε τη νύχτα, δυσκολεύοντας όλη την οικογένεια.

Δείτε, κάποιες συμβουλές, που θα σας φανούν χρήσιμες και θα βοηθήσουν εσάς και το μωράκι σας, στο θέμα του ύπνου.

Δημιουργείστε ένα σταθερό πρόγραμμα

Φροντίστε να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα, που θα πρέπει να το τηρείτε. Μην κρατάτε το μωρό ξύπνιο τη μέρα για να κοιμηθεί τη νύχτα, διότι έτσι θα του δημιουργήσετε υπερένταση και εκνευρισμό. Και μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να ξεχωρίσει τη μέρα με τη νύχτα, όμως το μωρό διαθέτει ένα «εσωτερικό ρολόι». Αν, λοιπόν, κάθε βράδυ το βάζετε για ύπνο σε μία σταθερή ώρα, σύντομα θα ενεργοποιηθεί το «ρολόι» αυτό και μόλις πλησιάζει η ώρα για ύπνο, θα νυστάζει και θα κοιμάται πιο εύκολα.

Καθιερώστε μία ρουτίνα

Φροντίστε κάθε μέρα να ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα, πριν τον ύπνο. Κάντε του μπάνιο, ένα βρεφικό μασάζ, αλλάξτε το, ταΐστε το και ολοκληρώστε, βάζοντάς το στο καλάθι ή στην κούνια. Όλα τα παραπάνω θα λειτουργήσουν στο μωρό ως ερεθίσματα, που θα τα συνδυάσει με τη ώρα του ύπνου.

Δοκιμάστε ένα χαλαρό βρεφικό μασάζ

Θα το χαλαρώσει. Και δεν χρειάζεται να είστε ειδικές, για να κάνετε στο μωράκι σας ένα μασάζ, πριν τον ύπνο. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μία μαλακή κουβέρτα και ένα λαδάκι, κατάλληλο για βρεφικό μασάζ (προτού ξεκινήστε, κάντε μία μικρή δοκιμή σε ένα σημείο στο δερματάκι του, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα του προκαλέσει αλλεργική αντίδραση). Κάντε απαλές κινήσεις, ενώ ξεκινάτε πάντα από το πάνω μέρος και κατεβαίνετε προς τα πόδια.

moro ypnos 2

Η ιδανική θερμοκρασία

Το δωμάτιο, όπου κοιμάται το παιδί δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό. Η ιδανική θερμοκρασία πρέπει να είναι 18 – 21Ο C. Γενικά, θα πρέπει να ξέρετε ότι και τα μωρά χρειάζονται για τον ύπνο άνετα ρούχα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε τα βαριά σκεπάσματα, ειδικά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Για να είστε πιο ήρεμες, μήπως ξεσκεπάζεται τη νύχτα, προτιμήστε τον υπνόσακο.

Σωστός φωτισμός

Ο φωτισμός βοηθάει το μωρό (όπως άλλωστε και τους ενήλικες) να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ της ημέρας με τη νύχτα. Για να μπορέσει, λοιπόν, να ξεχωρίζει τις ώρες, θα πρέπει να του κάνετε σαφές, πότε είναι μέρα και πότε νύχτα. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε στο χώρο που βρίσκεται το μωρό, να υπάρχει άπλετο φως, ενώ το τις βραδινές ώρες, εξασφαλίστε του ένα πιο σκοτεινό περιβάλλον. Ιδανικό είναι να έχετε ένα φωτάκι στο δωμάτιο του. Επίσης, αν στη διάρκεια της νύχτας, το μωρό ξυπνήσει και κλάψει, όταν μπείτε στο δωμάτιο του, μην ανοίγετε το φως.

Πείτε του ένα παραμύθι

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά τα παραμύθια βοηθούν, ακόμη και τα μωρά και είναι σημαντικό να τους διαβάζετε ένα, πριν τον ύπνο. Κι αυτό, διότι τα μωρά χαλαρώνουν και κοιμούνται ήσυχα, αφού έχουν ακούσει τη φωνή της μαμάς τους.

Διαβάστε επίσης

Γιατί είναι σημαντικό ένα παιδί να κοιμάται με πρόγραμμα

Πώς μια μαμά αντιμετώπισε τις δυσκολίες ύπνου του μωρού της

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved