Ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, φροντίδα

Ατοπική δερματίτιδα: Γνωρίζετε ότι περίπου το 20% των παιδιών στον κόσμο επηρεάζεται από κάποια μορφή εκζέματος;

Ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, φροντίδα

Το έκζεμα είναι μια πάθηση όπου το δέρμα στο σώμα και το τριχωτό της κεφαλής έχει φαγούρα και γίνεται κόκκινο, κάνοντας το μωρό να ξύνει το δερματάκι του συνεχώς. Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην ανάπτυξη ενοχλητικών πληγών!

Το έκζεμα ΔΕΝ είναι μεταδοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί να έρχεται σε επαφή με τα αδέλφια ή τους φίλους του. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα αίτια, τα συμπτώματα αλλά και πώς να να τα ελέγξετε.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος εκζέματος είναι η ατοπική δερματίτιδα που μοιάζει με αλλεργία. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στα παιδιά από ό, τι στους ενήλικες.

Σύμφωνα με το hantionaleczema.org η ατοπική δερματίτιδα, είναι η πιο κοινή και μακροχρόνια μορφή εκζέματος. Περίπου το 13% όλων των παιδιών στις Η.Π.Α έχουν ατοπική δερματίτιδα.

Η ατοπική δερματίτιδα συνήθως ξεκινά από την βρεφική ή την παιδική ηλικία. Τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας, άσθματος ή αλλεργικής ρινίτιδας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ατοπικό δέρμα

Θεωρείται ως μια φλεγμονώδης νόσος που προκαλείται από ένα συνδυασμό γονιδίων και εξωτερικών παραγόντων. Τα κοινά συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας είναι η κοκκινίλα, το ξηρό δέρμα και η έντονη φαγούρα.

atopiki dermatitida 3

Συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας στα παιδιά

Τα γενικά συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Φαγούρα
  • Ερυθρότητα και εξάνθημα
  • Δέρμα πολύ ξηρό
  • Πληγές

Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, η ατοπική δερματίτιδα συνήθως ξεκινάει στο πρόσωπο ή τους αγκώνες και τα γόνατα, σημεία του σώματος που είναι εύκολο να γρατζουνίσουν, να ξύσουν και να τρίψουν καθώς σέρνονται. Μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται συνήθως στις πτυχές των αγκώνων, των χεριών ή και των γόνατων. Εξανθήματα ή ερυθρότητα πίσω από τα αυτιά ενός παιδιού, στα πόδια τους ή στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη ατοπικής δερματίτιδας.

Τόσο στα βρέφη όσο και στα παιδιά η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να διαφέρει από το ένα παιδί στο άλλο.

Ατοπική δερματίτιδα, άσθμα και αλλεργίες

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που σχετίζεται με τη δερματική υπερενεργοποίηση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και είναι συνήθως το αρχικό στάδιο στην ατοπική πορεία (Atopic March), που καταλήγει αργότερα σε άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα.

Στην πραγματικότητα, το «ατοπικό» σημαίνει αλλεργία. Κάτι που περιλαμβάνει το άσθμα, τις αλλεργίες και τις τροφικές αλλεργίες. Εάν ένα παιδί έχει μία από αυτές τις καταστάσεις, αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης μιας άλλης ατοπικής κατάστασης.

Περίπου το 50% των παιδιών με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα αναπτύσσουν αλλεργικό άσθμα. Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος περιλαμβάνουν:

  • Βήχα
  • Συριγμό
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ένα σφίξιμο στο στήθος

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει συμπτώματα αλλεργικού άσθματος, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Περίπου το 75% των παιδιών με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα αναπτύσσουν αλλεργική ρινίτιδα. Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνουν, φαγούρα, υγρά μάτια, μύτη και λαιμό, βουλωμένη μύτη, πίεση στα αυτιά και κόπωση.

Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα έχει επίσης τροφικές αλλεργίες. Μια τροφική αλλεργία ορίζεται από μια αντίδραση που συμβαίνει μέσα σε 30 λεπτά από την έκθεση και προκαλεί συμπτώματα όπως το πρήξιμο των χειλιών, τα προβλήματα αναπνοής, τον εμετό και τη διάρροια.

atopiki dermatitida 2

Θεραπείες ατοπικής δερματίτιδας για παιδιά

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά φάρμακα, τα οποία εφαρμόζονται στο δέρμα.

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα, όμως εάν γίνει εγκαίρως η διάγνωσή της μπορεί κάποιος να την ελέγξει, αντιμετωπίζοντας τη συμπτωματολογία της. Βέβαια ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή (ύφεση ή έξαρση) ο τρόπος αντιμετώπισης διαφέρει. Στη φάση της έξαρσης συνήθως χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με τη χρήση κατάλληλων προϊόντων φροντίδας και ενυδάτωσης ενώ στη φάση της ύφεσης μια καθημερινή ενυδατική φροντίδα που θα παρατείνει την περίοδο αυτή είναι λογικά αρκετή.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς - Αντιμετώπιση ατοπικής δερματίτιδας

Αρχικά θα πρέπει να περιορίζουν το ξύσιμο. Αυτό θα το πετύχουν μόνο με την καθημερινή χρήση ενυδατικών κρεμών (ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος) και την καθαριότητα και τη φροντίδα της περιοχής.

Σύμμαχό τους σε αυτό μπορούν να έχουν τη σειρά Atoprel της FREZYDERM. Τα προϊόντα για ατοπική δερματίτιδα της σειράς Atoprel είναι κατάλληλα για να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή που έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί. Όλα τα προιόντα της σειράς αυτής, βοηθούν στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού, προσφέρουν ισχυρή ενυδάτωση και αναλίπανση του δέρματος, ενώ παράλληλα μειώνουν τη φλεγμονή, την ερυθρότητα και τον κνησμό!

Atoprel bath cream

proionta gia atopiki dermatitida 5

Κρεμώδες καθαριστικό για το ξηρό, αντιδραστικό, ερεθισμένο, υπερευαίσθητο δέρμα με ατοπική προδιάθεση, σε φάση ύφεσης. Προσφέρει ήπιο καθαρισμό και ενυδάτωση, με αντιμικροβιακούς παράγοντες.

Atoprel emollient cream

proionta gia atopiki dermatitida 4

Μαλακτική κρέμα για την περιποίηση της ξηρής, ευαίσθητης, ατοπικής επιδερμίδας. Προσφέρει ενυδάτωση, ενδυνάμωση του δερματικού φραγμού, προστασία και μείωση κνησμού και ερεθισμών.

Anticort cream

anticort frezyderm

Εναλλακτική κρέμα για έκζεμα θεραπευτικών ιδιοσκευασμάτων που μειώνει τη φλεγμονή και τον ερεθισμό, ενισχύει το δερματικό φραγμό και παρέχει καταπραϋντική και αντιβακτηριακή δράση στο ευαίσθητο με ατοπική προδιάθεση δέρμα. Χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια λόγω παρατεταμένης χρήσης. Εξασφαλίζει γρήγορη βελτίωση και μείωση της διάρκειας έξαρσης

Τα προϊόντα αυτά είναι κατάλληλα να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή που έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπιση της ατοπίας. Θα τα βρείτε στα φαρμακεία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved