Το παιδί σας ζηλεύει; Δείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Μικρά tips για να αντιμετωπίσετε τη ζήλια του παιδιού σας.

Το παιδί σας ζηλεύει; Δείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που κυριεύει μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα, στη ζωή του παιδιού μπορεί να μπει με έναν πιο… διακριτικό τρόπο, όμως, ικανό να την αναστατώσει και να το κάνει να νιώθει απογοητευμένο, μειονεκτικά, παραμελημένο, ακόμη και αποτυχημένο ή άτυχο. Για παράδειγμα, αν ένας φίλος του πάρει ένα μεγάλο και ωραίο ποδήλατο, ενώ εκείνο δεν έχει, θα ζηλέψει, νιώθοντας ότι ο φίλος του είναι τυχερός, που οι γονείς του μπορούν και του παίρνουν ένα τέτοιο δώρο. Επίσης, αν οι γονείς δίνουν λίγη περισσότερη σημασία στο μικρότερο αδελφάκι, εκείνο νιώθει παραμελημένο.

Ένα παιδί μπορεί να νιώσει ζήλια για το αδελφάκι του, το ξαδελφάκι του, το φίλο του ή την/τον συμμαθητή του. Και η ζήλια, σε καμία περίπτωση, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα για το παιδί, και θα πρέπει να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει. Για αρχή, θα πρέπει να ξέρετε πώς εκδηλώνεται η ζήλια ενός παιδιού

paidi zhlia 1

Η ζήλια μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους.


Το παιδί που ζηλεύει εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά.

Μπορεί να βρίζει, να δαγκώνει, να βρίσκεται σε έναν εκνευρισμό και ένταση.

Αποκτά ιδιοτροπίες στο φαγητό, ακόμη και να αρνείται να φάει.

Παρουσιάζει διαταραχές στον ύπνο του, όπως το να ξυπνάει μέσα στη νύχτα ή να «βρέχει» το κρεβάτι του.

Αν ζηλεύει το μικρότερο αδελφάκι του, θα παρατηρήσετε ότι το μιμείται. Μιλάει και εκείνο μωρουδίστικα ή μπουσουλάει. Μπορεί να ξεκινήσει να πιπιλάει το δάχτυλό του και γενικά η συμπεριφορά του να είναι μίμηση του μωρού.

Επίσης, ένα παιδί που ζηλεύει μπορεί να αναπτύξει αντικοινωνική συμπεριφορά και τάσεις απομόνωσης.

paidi zhlia 3

Τι μπορείτε να κάνετε

Μιλήστε μαζί του. Κάντε το να νιώσει άνετα μαζί σας και να σας μιλήσει

Μην το αποπαίρνετε. Αντίθετα, να το ενθαρρύνετε να σας μιλήσει.

Μην το μειώνετε. Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του. εξηγείστε του πόσο σημαντική/ος είναι για εσάς. Αν η ζήλια έχει να κάνει με το μικρότερο αδελφάκι του, δώστε του να καταλάβει ότι ο ερχομός του νέου μέλους δεν άλλαξε την αγάπη σας για εκείνο.

Δώστε του πρωτοβουλίες. Ζητείστε του να σας βοηθάει με το μωρό. Στο άλλαγμα της πάνας, στο τάισμα, να το προσέξει. Με το να του δείχνετε εμπιστοσύνη σε σχέση με τα μωρό, το βοηθάτε να κατανοήσει καλύτερα το ρόλο της μεγάλης αδελφής ή του μεγάλου αδελφού.

Αν η ζήλια του έχει να κάνει με φίλους ή συμμαθητές, τονίστε τα προτερήματά του κι εξηγείστε του ότι δεν υπάρχει λόγος να νιώθει μειονεκτικά απέναντι σε άλλα παιδάκια. Κι εδώ, θα πρέπει να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του.

Τέλος, δείξτε του έμπρακτα την αγάπη και την προσοχή που αποζητά από εσάς. Μην το παραμελείτε, φροντίστε να περνάτε χρόνο μόνο οι δυο σας. Παίξτε, κάντε μία βόλτα, πριν κοιμηθεί διαβάστε του παραμύθια.

Διαβάστε επίσης

Αδελφική ζήλια: Όταν το ένα παιδί ζηλεύει το άλλο, τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Δύο μωρά τσακώνονται για τα παιχνίδια τους και γίνεται ένας μικρός χαμός! (video)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved