Φροντίδα μωρού: Πώς πρέπει να περιποιείστε το μωρό σας (ντύσιμο και καθαριότητα)

Φροντίδα μωρού: Το μωρό έχει ανώριμο νευρικό σύστημα και κουνάει άσκοπα χέρια και πόδια. Επιπρόσθετα στα περισσότερα μωρά δεν αρέσει να τα γδύνουμε για να τα αλλάξουμε.

Φροντίδα μωρού: Πώς πρέπει να περιποιείστε το μωρό σας (ντύσιμο και καθαριότητα)

Φροντίδα μωρού: Πώς θα φορέσετε το φανελάκι του μωρού

Όταν θέλετε να του φορέσετε ένα ολόσωμο εσώρουχο, τότε ανοίξτε όσο γίνεται πιο πολύ το εσώρουχο και περάστε το στον λαιμό του, μέχρι τους ώμους. Στη συνέχεια βάλτε το ένα σας χέρι μέσα στο ένα μανίκι και με το άλλο χέρι σας βάλτε στο μανίκι το χεράκι του μωρού σας. Με τον ίδιο τρόπο περάστε και το άλλο χεράκι του.

frontida morou 3

Φροντίδα μωρού: Πώς θα φορέσετε το φορμάκι στο μωρό

Για να βάλετε το φορμάκι του, βάλτε το κάτω από το μωρό σας και περάστε πρώτα ένα-ένα τα ποδαράκια του και μετά τα χεράκια του. Με το αριστερό σας χέρι πιάνετε τον καρπό (το άκρο του χεριού) του αριστερού χεριού του μωρού σας και το βάζετε μέσα στο μανίκι ενώ με το δεξί σας χέρι που έχετε βάλει μέσα στο μανίκι από την άκρη της φόρμας, τραβάτε το χέρι του παιδιού προς τα έξω. Επαναλαμβάνετε το ίδιο για το άλλο χέρι.

Φροντίδα μωρού: Πώς θα το κάνετε μπάνιο

Σε μερικά μωρά δεν αρέσει το μπάνιο, γι' αυτό δεν είναι αναγκαίο να κάνετε μπάνιο το μωρό σας κάθε μέρα. Για να καθαρίσετε το μωρό σας χρειάζεστε μια μικρή λεκάνη με βρασμένο νερό (περιμένοντας να γίνει δροσερό) και διάφορα κομμάτια βαμβάκι, ξεχωριστό για κάθε περιοχή.

Βουτάμε το βαμβάκι στο χλιαρό νερό, το στύβουμε ελαφρά και καθαρίζουμε τα μάτια του από μέσα προς τα έξω. Στη συνέχεια καθαρίζουμε την περιοχή πίσω από τα αυτιά (ποτέ μέσα στα αυτιά). Καθαρίζουμε τη μύτη του χωρίς να βάλουμε μέσα βαμβάκι. Στη συνέχεια μάγουλα και μέτωπο. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό βαμβάκι για κάθε περιοχή. Μη χρησιμοποιείτε ταλκ, σαπούνι και αιχμηρά αντικείμενα στα αυτιά.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε λαιμό και υπόλοιπο σώμα. Στα χέρια ανοίγουμε τις παλάμες και κόβουμε τα νύχια στα χέρια και τα πόδια όταν χρειάζεται. Για τα νύχια χρησιμοποιούμε ειδικό ψαλιδάκι (με στρογγυλεμένες άκρες) και τα κόβουμε ή όταν κοιμάται ή με τη βοήθεια κάποιου άλλου προσώπου, ώστε να μην το τραυματίσουμε.

frontida morou 1

Η περιποίηση του ομφαλού του είναι πολύ σημαντική και γίνεται, όπως έχει περιγραφεί, με οινόπνευμα, κάτω από το μαύρο τμήμα του ομφαλού, αφού το ανασηκώσετε και όχι επάνω στο μαύρο τμήμα. Μπορείτε να το κάνετε 3 φόρες την ημέρα, μέχρι να πέσει ο ομφαλός του. Σε περίπτωση που γύρω από τον ομφαλό το δέρμα γίνει έντονα κόκκινο, δηλαδή έχει μολυνθεί, ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.

Φροντίδα μωρού: Πώς θα καθαρίσετε τα γεννητικά του όργανα (συμβουλές για αγόρια και κορίτσια)

Προσοχή πρέπει επίσης να δώσετε στον καθαρισμό του ποπού του μωρού σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στα κορίτσια δεν πρέπει να καθαρίζετε το εσωτερικό του αιδοίου, μην ανοίγετε τα χείλη του μωρού για να τα καθαρίσετε εσωτερικά, δεν χρειάζεται. Απλώς, πλύντε το εξωτερικά. Σηκώνετε τα πόδια του κοριτσιού προς τα πάνω και τους γλουτούς και καθαρίζουμε το αιδοίο, απέξω, με μαλακές κινήσεις από μπρος προς τα πίσω. Μετά καθαρίζετε την περιοχή του πρωκτού. Στα αγόρια μην προσπαθήσετε να ανοίξετε το πουλάκι του (να τραβήξετε το πέτσακι). Δεν το πειράζουμε τουλάχιστον μέχρι να γίνει ενός έτους. Καθαρίζετε το πουλάκι του προς κάτω και μετά γύρω από τους όρχεις. Δεν έχει σημασία αν βάζετε το πουλάκι του δεξιά ή αριστερά κλείνοντας την πάνα.

Για να καθαρίσετε τον ποπό του μωρού πάρτε ένα βρεγμένο βαμβάκι· με άλλο βαμβάκι καθαρίστε την κοιλιά του, με άλλο καθαρίστε τις πτυχές των ποδιών και τα μπούτια.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικό βαμβάκι σε κάθε περιοχή. Στο τέλος στεγνώνετε πολύ καλά με μια βαμβακερή πετσέτα.

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής

*απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή, «Οι πρώτοι μήνες του μωρού μου» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαβάστε επίσης:
Φροντίδα μωρού: Όλα όσα χρειάζεστε για να φροντίσετε το νεογέννητο σε ένα άρθρο

Πώς θα περιποιηθείτε το δερματάκι του νεογέννητου μωρού σας

30 χρήσιμα tips για όσους δεν έχουν ιδέα πώς να φροντίσουν ένα μωρό!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved