Ποια είναι η πρώτη έκφραση αγάπης που βιώνει ένα νεογέννητο;

Κάθε μωρό αξίζει όση περισσότερη αγάπη μπορούμε να του δώσουμε. 

Ποια είναι η πρώτη έκφραση αγάπης που βιώνει ένα νεογέννητο;

Η πρώτη λοιπόν έκφραση αγάπης που βιώνει ένα νεογέννητο είναι το άγγιγμα των χεριών της μητέρας του. Η δεύτερη είναι ο ήχος της φωνής της. Τα μωρά δένονται με αυτά τα δύο πράγματα.

Δηλαδή αναγνωρίζουν το άγγιγμα της μητέρας του, τη μυρωδιά και τον ήχο της φωνής της, και ξέρουν ότι είναι το πρόσωπο που τα φροντίζει , που τα ταΐζει, και νοιάζεται γι’αυτά, αυτή γενικά που κάνει τη ζωή τους πιο ευτυχισμένη και πιο ευχάριστη.

Μία από τις σπουδαιότερες πλευρές αυτής της στοργική μάνας είναι το άγγιγμα

Η φυσική επαφή είναι σημαντική σε όλο το ζωικό βασίλειο, όπως δείχνουν ορισμένα όμοφα και συγκινητικά πειράματα που έγιναν σε μωρά χιμπατζήδες. Τα τελευταία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες αφού αποχωρίστηκαν από τις μαμάδες τους μητέρες τους αρκετά νωρίς, αλλά σε ηλικία τέτοια που να μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους. Στις δύο ομάδες δόθηκαν διαφορετικά είδη "μητέρας".

Στη μια ομάδα δόθηκε μια " συρμάτινη μητέρα", ένα ομοίωμα θηλυκού χιμπατζή φτιαγμένο από σύρμα από το σώμα του οποίου προεξείχε μια μικρή θηλή για να τρέφεται το μικρό όποτε ήθελε.

Στη δεύτερη ομάδα δόθηκε μια «μαλακιά μητέρα», το συρμάτινο σώμα της οποίας ήταν καλυμμένο από υλικό όπως απαλό μαλλί από αρνάκι. Οπότε τα μικρά πλησίαζαν και το άγγιζαν, το μαλλί ήταν τόσο μαλακό που τους έδινε την αίσθηση του μητρικού αγγίγματος.

agalia

Η σημασία της αγκαλιάς

Το πείραμα έδειξε ότι οι μικροί χιμπατζήδες ήταν διατεθειμένοι να μείνουν νηστικοί προκειμένου να φωλιάζουν πλάι στη «μαλακιά μητέρα». Τόσο μεγάλη ήταν η ανάγκη τους για απαλό άγγιγμα, παρηγοριά και φυσική επαφή.

Ακόμα και σήμερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας για πρόωρα νεογνά, τα βρέφη τοποθετούνται επάνω σε απαλές μάλλινες κουβερτούλες για να έχουν την αίσθηση τους αγγίγματος . Το εκπληκτικό είναι ότι τα μωρά αυτά αναπτύσσονται καλύτερα και παίρνουν βάρος γρηγορότερα από τα μωρά που τοποθετούνται σε λινά ή βαμβακερά σεντόνια.

Το τελικό συμπέρασμα από όλες αυτές τις πληροφορίες είναι πολύ σημαντικό για έναν γονιό.

Αν θέλετε το μωρό σας να είναι ευτυχισμένο, να «ανθίζει» και να παίρνει βάρος, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, είναι να του δίνετε πολλές αγκαλιές. Με κάθε ευκαιρία στη διάρκεια της ημέρας, να το χαϊδεύετε, να το αγγίζετε και να του δείχνετε την αγάπη σας με φυσική επαφή και χειρονομίες.

Διαβάστε επίσης

Επί 12 χρόνια επισκέπτεται νεογέννητα σε μονάδα εντατικής θεραπείας προσφέροντάς τα μια αγκαλιά
Ποιες κινήσεις πρέπει να αποφεύγετε όταν κρατάτε αγκαλιά το νεογέννητο μωρό σας
Δέκα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας, σας αγαπάει

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved