Πέντε πράγματα που πρέπει να θυμάσαι, κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι δεν είσαι καλή μαμά

Υπάρχουν και οι μέρες εκείνες, που αισθάνεσαι ότι δεν κάνεις τίποτα καλά. Ότι δεν είσαι καλή μαμά.

Πέντε πράγματα που πρέπει να θυμάσαι, κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι δεν είσαι καλή μαμά

Εκεί έξω υπάρχουν πολλές, μα πολλές μαμάδες που έστω για μία φορά, έχουν νιώσει ότι δεν είναι καλές στο ρόλο τους. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις έτσι. Όμως, δεν είναι αλήθεια. Και κάθε φορά, που μπαίνεις σε αυτό το τριπάκι, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς τα παρακάτω πράγματα:

Οι κακές μέρες είναι φυσιολογικές

Όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες. Μπορεί και εβδομάδες. Όλοι οι μήνες δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν περίοδοι που είμαστε καλά και περίοδοι που αισθανόμαστε χάλια. Και αυτές οι κακές μέρες, δεν σε κάνουν και κακή μαμά. Το αντίθετο. Από τη στιγμή, που μπαίνεις σε αυτές τις σκέψεις, σημαίνει ότι είσαι μία καλή μαμά, διότι απλά σε ανησυχεί και σε ενδιαφέρει ο τόσο σημαντικός αυτός ρόλος σου.

mama paidia 1

Καμία μαμά δεν είναι τέλεια

Μη μπαίνεις σε άδικες για τον εαυτό σου συγκρίσεις. Καμία μαμά δεν είναι τέλεια. Και καμία δε ζει την τέλεια ζωή, που εσύ βλέπεις στα social media. Η Insta-μαμά με το τέλειο σώμα, το υπέροχο σπίτι, τον τέλειο σύζυγο, την ονειρική οικογενειακή ζωή, τα χαμόγελα και τα ατελείωτα check in, δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και αληθινή. Οι παλαιότεροι έλεγαν: «Όταν κλείνουν οι πόρτες του σπιτιού, δεν ξέρεις τι γίνεται σε αυτό». Άκουσε τους. Κάτι ήξεραν περισσότερο. Μην αφήνεις να σε «ρίχνει» ο κόσμος των social media. Κοίτα τον αληθινό κόσμο, μείνε στις δικές σου κλειστές πόρτες του σπιτιού.

Οι μέρες είναι μεγάλες, τα χρόνια μικρά

«Μεγαλώνουν τόσο γρήγορα», «Τα χρόνια περνάνε χωρίς να το καταλάβουμε», «Πότε μεγάλωσε». Τα έχεις ακούσει, τα έχεις σκεφτεί κι εσύ, τα βλέπεις να συμβαίνουν. Και είναι αλήθεια. Ενοχλητική, αλλά αλήθεια. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν τόσο γρήγορα κι εκεί που είναι στην αγκαλιά σου, είναι μεγάλοι και ανεξάρτητοι άνθρωποι. Και σε αυτό ακριβώς θα πρέπει να εστιάσεις. Μια μέρα το παιδί θα μεγαλώσει και δεν θα σε έχει ανάγκη. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν το παιδί δεν σε ακούει, όταν σε κάνει, ακόμη κι έξαλλη, αντί να φωνάζεις και να κατηγορείς τον εαυτό σου ότι δεν είσαι καλή μαμά, σκέψου αυτό: Μετά από χρόνια οι στιγμές αυτές θα έρχονται στο μυαλό σου και θα γελάς. Θα γελάς κάθε φορά που θα θυμάσαι ότι διέκοπτε, για παράδειγμα το διάβασμα για να πιει σε νερό, όλο τον… Βόσπορο! Όλα αυτά που τώρα, σου φαίνονται βουνό, δες τα ως γλυκές μελλοντικές αναμνήσεις!

mama paidia 2

Τα παιδιά σου σε αγαπάνε

Και υπάρχουν οι μέρες εκείνες, που νιώθεις ότι τα παιδιά σου δεν σε αγαπάνε. Νιώθεις ότι δεν είσαι καλή μαμά, ότι δεν τους προσφέρεις όσα θα ήθελαν, ότι δεν είσαι καλή στο ρόλο σου. μπαίνει μέσα σου, ο σπόρος της αμφιβολίας, αν τα παιδιά σου σε αγαπάνε. Λάθος. Τα παιδιά σε αγαπάνε. Όλα τα παιδιά αγαπάνε τη μαμά τους. Την πονάνε, τη συμμερίζονται (κι ας μην το δείχνουν πάντα), από μικρά ακόμη, νιώθουν την ανάγκη να την προστατεύσουν. Και όταν θα ακούσεις κι εσύ από το παιδί σου ότι δεν είσαι καλή μαμά και δεν σε αγαπάει, να ξέρεις ότι ισχύει το αντίθετο. Και το κυριότερο; Σημαίνει ότι είσαι καλή στο ρόλο σου.

Δεν είσαι μόνη σου

Τέλος, και σημαντικό. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι δεν είσαι η μόνη που έχει τέτοιες άσχημες μέρες. Αν αισθάνεσαι ότι οι αμφιβολίες αυτές σε βαραίνουν, μίλησε με άλλες μαμάδες. Μίλησε με το σύζυγό σου. Θα σε βοηθήσει και θα σε ξελαφρώσει.

Διαβάστε επίσης

Ο δεκάλογος του «καλού γονιού»: Πώς θα γίνω «καλύτερος γονιός»;

Δεκαοκτώ θετικές φράσεις που πρέπει να επαναλαμβάνουν καθημερινά οι μαμάδες

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved