Συνταγή με τραχανά: Τραχανότο με πράσο και μανιτάρια

Αν ψάχνετε συνταγές με τραχανά, τούτη εδώ θα γίνει από τις αγαπημένες σας!

Mamatsita
Συνταγή με τραχανά: Τραχανότο με πράσο και μανιτάρια

Μου αρέσει ο τραχανάς και συνήθως τον μαγειρεύω – χειμώνα καιρό – στις σούπες μου, αλλά και σε κάποιες πίτες. Ένα πιάτο ζεστός τραχανάς σουπίτσα με ντοματούλα, λίγη τριμμένη φέτα και πολύ φρεσκοτριμμένο πιπεράκι, λειτουργεί ως βάλσαμο ενάντια στο κρύο.

Αλλά και όταν διανύω μια από αυτές τις μέρες που είτε δεν έχω χρόνο, είτε δεν έχω διάθεση για μαγείρεμα, ο τραχανάς μου λύνει τα χέρια.

Δεν τον είχα φτιάξει ποτέ έτσι, «τραχανότο με μανιτάρια» εννοώ, παρόλο που η αδελφή μου, η οποία το ετοιμάζει αρκετά συχνά για την δική της οικογένεια, προσπάθησε αρκετές φορές να με πείσει για τη νοστιμιά του, αλλά και την ευκολία του.

syntagi me traxana 2

Μέχρι που σήμερα, το πήρα απόφαση! Θες κάτι το κρύο που έκανε το μυαλό μου να τριγυρνάει γύρω από την λέξη «τραχανάς», θες κάτι ο χρόνος που δεν είχα, θες κάτι το ψυγείο μου που ήταν ψιλοάδειο, θες όλα αυτά μαζί… το πήρα απόφαση! Τραχανότο με μανιτάρια λοιπόν.

Υλικά:
2 κ σ ελαιόλαδο
50 γρ βούτυρο
2 πράσα ψιλοκομμένα (το λευκό μέρος)
200 γρ μανιτάρια πλευρώτους
200 γρ μανιτάρια λευκά πορτομπέλο
1 ½ κούπα ξινό τραχανά
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 πρέζα αλάτι
1 κ γλ θυμάρι
1 κύβο ζωμό βοδινού
3 κούπες χλιαρό νερό
1 κ γλ θυμάρι
τριμμένη γραβιέρα Κρήτης

syntagi me traxana 4

Εκτέλεση:
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι σοτάρεις στο ελαιόλαδο και το βούτυρο, τα πράσα να μαλακώσουν. Προσθέτεις και τα μανιτάρια και τα σοτάρεις επίσης για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτεις τον τραχανά, το αλάτι και το θυμάρι, ανακατεύεις και σβήνεις με το λευκό κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτεις σιγά σιγά κι ανακατεύοντας διαρκώς, το χλιαρό νερό στο οποίο έχεις διαλύσει τον κύβο βοδινού. Όλη αυτή η διαδικασία θα κρατήσει γύρω στα 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ο τραχανάς.

syntagi me traxana 1


Μόλις είναι έτοιμος προσθέτεις αρκετή τριμμένη γραβιέρα Κρήτης, σερβίρεις και πασπαλίζεις με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το τραχανότο σου έτσι απλά και νόστιμα είναι έτοιμο! Δοκίμασε το, θα σου αρέσει!

Με αγάπη
Mamatsita

Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Διαβάστε επίσης:
Συνταγή με τραχανά: Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο

Βελουτέ τραχανά με καρότο!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved