Μήπως οι σύγχρονοι γονείς κάνουν κάτι σωστό με τα παιδιά τους;

Οι σύγχρονοι γονείς είναι πολύ κοντά στο παιδί τους. Είναι σχεδόν από πάνω τους.

Μήπως οι σύγχρονοι γονείς κάνουν κάτι σωστό με τα παιδιά τους;

Και δεν είναι λίγοι οι γονείς, προηγούμενων γενεών, που τους κατηγορούν για υπερβολή και υπερπροστατευτικότητα. Είναι, όμως, πάντα έτσι; Μήπως, οι σύγχρονοι γονείς, που ναι είναι περισσότερο προστατευτικοί, απ’ ότι, ενδεχομένως θα έπρεπε, με τα παιδιά τους, κάνουν κάτι καλό; Μήπως, το να είσαι τόσο κοντά με το παιδί σου, του κάνει καλό;

Η Mary Janevic, ερευνήτρια υγείας και μητέρα τριών παιδιών, που γεννήθηκαν, μετά το 2000, δίνει τη δική της εκδοχή κι εξηγεί για ποιο λόγο τα σύγχρονα παιδιά είναι «διαφορετικά. Καλά διαφορετικά», από τα παιδιά προηγούμενων γενεών, όπως εμείς για παράδειγμα. Και πώς σε αυτό έχουν βοηθήσει οι γονείς, που επίσης, είναι «διαφορετικοί» από τους δικούς τους γονείς και παππούδες. Μάλιστα, η Mary Janevic, εξηγεί πώς είναι τα σύγχρονα παιδιά και ποιες οι διαφορές τους, με τις προηγούμενες γενιές.

syxronoi goneis paidia 2



Τα παιδιά του σήμερα είναι ευγενικά

Εντάξει, μπορεί να μην ισχύει πάντα και να έχουμε αρκετά συχνά φαινόμενα bullying, κυρίως μέσω του διαδικτύου, όμως, όπως υποστηρίζει, η Mary Janevic, τα παιδιά σήμερα, είναι περισσότερο ευγενικά και διακριτικά με τους φίλους τους ή με άλλα παιδιά. Και φέρνει ως παράδειγμα, ότι στο σχολείο σήμερα, δεν θα ακούσεις ψευδώνυμα σε παιδιά, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες. Ψευδώνυμα, μάλιστα, που είχαν να κάνουν με κάποιο χαρακτηριστικό του παιδιού, όπως το ύψος, το βάρος, αν φορούσε γυαλιά. Και σε αυτό, όπως λέει, έχουν μεγάλη συμμετοχή οι γονείς, στους οποίους ενδεχομένως στην παιδική ηλικία, να είχαν κολλήσει κάποιο παρατσούκλι. Και τα παιδιά που ασκούν bullying σε άλλα παιδιά, είναι κυρίως, εκείνα, που οι γονείς δεν έχουν μιλήσει μαζί τους για το ρατσισμό ή γενικότερα, είναι γονείς αδιάφοροι.

Τα παιδιά του σήμερα είναι περισσότερο συγκαταβατικά

Δεν ξεχωρίζουν τους φίλους, δεν κάνουν διακρίσεις, δε δίνουν σημασία στη διαφορετικότητα. Τα παιδιά του σήμερα, στην πλειοψηφία τους, δεν θα δώσουν σημασία σε ένα περίεργο όνομα, που ενδεχομένως να έχει κάποιο παιδί, ούτε θα το βρουν ως μία καλή ευκαιρία να το κοροϊδέψουν. Αντίθετα, ακόμη και στη δική μας γενιά, αν κάποιος είχε παράξενο όνομα, το κορόιδευαν. Και τα παράπονα στους γονείς, γιατί τους έδωσαν αυτό το όνομα ήταν πολλά. Κάτι, που σπάνια ισχύει σήμερα. Επίσης, τα παιδιά του σήμερα, δεν κάνουν διακρίσεις στα παιδιά βάσει, φύλου, εθνικότητας, οικονομικού στάτους, σχολικής προόδου, εμφάνισης κ.α. Και αν συμβαίνει αυτό, την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά οι γονείς, οι οποίοι επιμένουν να ενεργούν, όπως έμαθαν και να κάνουν οι ίδιοι διακρίσεις στους ανθρώπους.

syxronoi goneis paidia 1

Τα παιδιά του σήμερα νιώθουν περισσότερη ασφάλεια

Οι σύγχρονοι γονείς κατηγορούνται για υπερβολική προστασία, αλλά αν αυτή δεν αγγίζει την υπερβολή και δεν κάνει το παιδί να ασφυκτιεί και να είναι σαν να το έχεις βάλει μέσα σε μια γυάλα, η προστασία, μόνο καλό μπορεί να του προσφέρει. Γιατί, έτσι το παιδί εισπράττει και αισθάνεται ασφάλεια. Συναισθηματικά ασφάλεια. Και αυτό, το βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Τα παιδιά του σήμερα είναι κοντά με τους γονείς

Οι σύγχρονοι γονείς είναι κοντά με τα παιδιά τους. Θα ασχοληθούν μαζί τους, θα μιλήσουν, θα επικοινωνήσουν, θα παίξουν, θα τους αφιερώσουν περισσότερο χρόνο, θα αστειευτούν. Είναι και οι ίδιοι εξελιγμένοι, στην πλειοψηφία τους μορφωμένοι, παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, μπορούν να καταλάβουν και να μιλήσουν στη γλώσσα των παιδιών τους, Είναι κοντά με τα παιδιά τους, είναι γονείς και φίλοι.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Motherwell

Διαβάστε επίσης

Οι σύγχρονοι γονείς είναι καλύτεροι από τους παλιότερους;

7 σημάδια ότι πρέπει να...χαλαρώσετε με το ρόλο της μαμάς!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved