Δώδεκα μήνες, 12 απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας τη νέα χρονιά που ήρθε

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι. 12 μήνες, 12 απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας, ώστε να περάσετε ευχάριστα. Και το δέσιμό σας να γίνει, ακόμη πιο ισχυρό.

Δώδεκα μήνες, 12 απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας τη νέα χρονιά που ήρθε

Οι Γιορτές πλησιάζουν προς το τέλος τους και μικροί και μεγάλοι, αρχίζουν να αισθάνονται τη μελαγχολία, όταν κάτι ωραίο τελειώνει. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η ομορφότερη για όλους. Αφήνουμε χαλαρό τον εαυτό μας, απολαμβάνουμε ακόμη και τα πιο μικρά πράγματα, προσπαθούμε και στριμώχνουμε στο φορτωμένο πρόγραμμά μας περισσότερες βόλτες, περισσότερες δραστηριότητες με την οικογένεια μας. Ακόμη και αν είμαστε κουρασμένες, ακόμη και αν έχουμε φόρτο εργασίας, πετυχαίνουμε να τα ισορροπήσουμε, όλα.

Τα παιδιά είναι στο σπίτι, ο χρόνος που τους αφιερώνουμε είναι περισσότερες. Βγαίνουμε, παίζουμε, κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Και η ευτυχία τους δεν περιγράφεται. Ωστόσο, αυτό το γιορτινό, χαλαρό, παιχνιδιάρικο κλίμα, μπορεί να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το άγχος, η κούραση, οι υποχρεώσεις, μας καταβάλλουν, μας στερούν ενίοτε, να απολαύσουμε μικρές και απλές στιγμές.
Για τη νέα χρονιά, λοιπόν, ανάμεσα στους νέους στόχους που θέτουμε, στις υποσχέσεις που δίνουμε, ας βγάλουμε κι ένα πρόγραμμα για όλο το έτος. Ας φτιάξουμε μαζί ένα πρόγραμμα, όπου θα έχουμε για τον κάθε μήνα χωριστά και από ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας. 12 μήνες, 12 απλά πράγματα για εμάς και τα παιδιά μας.

Ιανουάριος

Ο πρώτος μήνας του χρόνου. Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά το πρόγραμμα για το τι θα κάνετε κάθε μήνα μαζί. Ρίξτε στο τραπέζι ιδέες και σημειώστε τις στο ημερολόγιο σας. Είναι κάτι που θα αρέσει στα παιδιά, ενώ μέσα από αυτή τη διασκεδαστική διαδικασία, θα μάθει την αξία του να θέτεις στόχους και να προσπαθείς να τους πραγματοποιήσεις.

valentines

Φεβρουάριος

Ο μήνας των ερωτευμένων και είναι μία καλή ευκαιρία να δείξετε στο παιδί πόσο όμορφη και ωραία είναι ως συναίσθημα η αγάπη. Φτιάξτε μαζί καρδούλες, κάρτες και τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου φτιάξτε και γλυκάκι που θα το χαρίσετε στο μπαμπά. Εξάλλου, η αγάπη δεν είναι μόνο ερωτική ή σαρκική, αλλά ένα πολύτιμο συναίσθημα.

Μάρτιος

Αυτόν το μήνα, αφιερώστε τον στην επαφή με το παιδί σας. Ανακαλύψτε το περισσότερο. Μπορείτε τα βράδια πριν κοιμηθεί, που είναι και πιο χαλαρό και όλο και θα θέλει να «κλέψει» λίγη ώρα παραπάνω ξύπνιο, να το ρωτήσετε πώς ήταν η μέρα του στο σχολείο, για τους φίλους του, για το τι το προβληματίζει ή όχι.

Απρίλιος

Αυτόν το μήνα, μοιραστείτε δουλειές του σπιτιού. Το παιδί είναι καλό να συμμετέχει στις δουλειές (εννοείται ότι του αναθέτετε αυτές που είναι κατάλληλες για την ηλικία του) και να σας βοηθάει, διότι έτσι θα μάθει να είναι περισσότερο υπεύθυνο. Επίσης, και στο ίδιο θα αρέσει, αφού έτσι θα νιώθει ότι προσφέρει και εκείνο.

paidi fytema



Μάιος

Ο υπέροχος τελευταίος μήνας της Άνοιξης. Αν έχετε κήπο, μαζί με τα παιδιά φυτέψτε καινούργια λουλούδια, περιποιηθείτε τον κήπο. Αν πάλι δεν έχετε, μπορείτε να φυτέψετε σε γλάστρες για το μπαλκόνι. Έτσι, το παιδί θα μάθει να αγαπάει τα φυτά, ενώ θα νιώσει ότι είναι υπεύθυνο για εκείνα και τη φροντίδα τους. Ναι, όπως ο μικρός Πρίγκιπας με το τριαντάφυλλό του!

Ιούνιος

Καλοκαιράκι ευκαιρία για βόλτες, ποδηλατάδα, μικρές εξορμήσεις και μπάνια στη θάλασσα!

Ιούλιος

Οι πρώτες καλοκαιρινές διακοπές. Κλείστε τα πάντα και απολαύστε τις λίγες μέρες ξεκούρασης με την οικογένεια σας. Μπάνια, βόλτες, ηλιοβασίλεμα. Τα «Χριστούγεννα» του καλοκαιριού!

iliovasilema

Αύγουστος

Οι διακοπές, ενδεχομένως για κάποιους να συνεχίζονται ή για άλλους να ξεκινούν. Περάστε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού όσο πιο χαλαρά και ξέγνοιαστα μπορείτε με τα παιδιά και το σύζυγό σας, διότι σύντομα, τα κεφάλια μπαίνουν μέσα.

Σεπτέμβριος

Ξεκινούν τα σχολεία. Χαλαρώστε το παιδί από το άγχος και βοηθήστε το η μετάβασή του στη σχολική πραγματικότητα να είναι όσο πιο ομαλή γίνεται. Από τη στιγμή, που έχετε φτιάξει το ημερολόγιο από τον Ιανουάριο, το παιδί θα έχει κιόλας μπει στη διαδικασία να συνηθίσει – κατά κάποιον τρόπο – στην ιδέα ότι ο μήνας αυτός είναι του σχολείου

Οκτώβριος

Γράψτε με το παιδί σας, αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, μαζί ένα βιβλίο. Σκεφτείτε μία ιστορία και αφήστε το να ξετυλίξει το κουβάρι της φαντασίας του. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική και πολύ εποικοδομητική για ένα παιδί. Επίσης, θα το βοηθήσει να εκφράζει τα συναισθήματα του και τις σκέψεις του, πιο εύκολα.

Νοέμβριος

Φτιάξτε οικογενειακώς μία «λίστα ευγνωμοσύνης». Μία για τον καθένα. Και κάθε μέρα, θα γράφετε σε αυτήν για τι είστε ευγνώμων για τη μέρα που πέρασε. Έτσι, το παιδί θα μάθει μεταξύ άλλων να εκτιμάει και να ανακαλύπτει την αξία, ακόμη και σε μικρά πράγματα.

Δεκέμβριος

Ο μήνας των Εορτών, των Χριστουγέννων, των οικογενειακών στιγμών.

Διαβάστε επίσης

Εφηβεία: Δεν πρέπει να επιβάλλετε τους δικούς σας στόχους και όνειρα στα παιδιά σας

Έξι στόχους που πρέπει να επιτύχω αυτή τη χρονιά

5 πράγματα ανεκτίμητης αξίας που τα παιδιά θα θυμούνται από εσάς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved