Οι διατροφικοί στόχοι για το νέο έτος!

Αποχαιρετήσαμε το 2017 και καλωσορίζουμε πλέον το 2018! Καθένας μας θέτει τους προσωπικούς του στόχους για τη νέα χρονιά που ξεκινά.

Ευσταθία Παπαδά
Οι διατροφικοί στόχοι για το νέο έτος!

Μεταξύ άλλων η υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι των επιθυμιών μας. Πώς μπορούμε όμως να θωρακίσουμε την υγεία μας αυτή τη χρονιά; Φυσικά η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες.

Ας δούμε λοιπόν τους νέους μας διατροφικούς στόχους για το 2018.

• Εντάσσουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας. Η κατανάλωση 2-3 φρούτων καθημερινά καθώς και η συνοδεία κάθε γεύματός μας με σαλάτα θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε το στόχο των 3-5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

• Μειώνουμε το κόκκινο κρέας. Η συσχέτιση της υψηλής κατανάλωσής του με διάφορες μορφές καρκίνου είναι γεγονός. Για το λόγο αυτό περιορίζουμε την κατανάλωσή του σε μία μερίδα ανά εβδομάδα.

• Αυξάνουμε τα τρόφιμα ολικής άλεσης. Η αντικατάστασή των λευκών ζυμαρικών, ψωμιού και άλλων αρτοπαρασκευασμάτων θα μας βοηθήσει να φτάσουμε τον ημερήσιο στόχο για την κατανάλωση 20-25 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά.

• Μειώνουμε τη ζάχαρη και τα κακής ποιότητας λιπαρά. Το γλυκό έχει θέση στη διατροφή μας αλλά η ποσότητα και η συχνότητα της κατανάλωσή του παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία. Έτσι επιλέγουμε μία μερίδα γλυκού μία φορά την εβδομάδα. Επιπλέον μειώνουμε την πρόσληψη των επιζήμιων κορεσμένων και trans λιπαρών που βρίσκονται στα λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά, αλλά και στα τηγανητά τρόφιμα κι έτοιμα αρτοσκευάσματα.

ygieini diatrofi1

• Δίνουμε έμφαση στα καλά λιπαρά. Προτιμούμε το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, ενώ δεν ξεχνάμε να εντάξουμε το ψάρι στη διατροφή μας 2-3/εβδομάδα.

• Επιτρέπουμε στον εαυτό μας μικρές ατασθαλίες. Η υγιεινή διατροφή δε σημαίνει στέρηση. Έτσι λοιπόν, μία φορά την εβδομάδα απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας γλυκό ή φαγητό.

• Δεν ξεχνάμε το νερό. Ιδιαίτερα το χειμώνα πολλοί από εμάς αμελούμε το νερό με αποτέλεσμα να είμαστε αφυδατωμένοι και να μη λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός μας. Προσπαθούμε λοιπόν να πίνουμε 1.5-2L καθημερινά.

• Εντάσσουμε την αγαπημένη μας άσκηση στο πρόγραμμά μας. Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας για την υγεία και την ευεξία είναι πολλά, γι’ αυτό και άσκηση δεν θα πρέπει να απουσιάζει από το εβδομαδιαίο μας πλάνο για 2-3 φορές το ελάχιστο σε διάρκεια τουλάχιστον 40 λεπτών κάθε φορά.

Κι αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα, μην ξεχνάτε ότι σημασία δεν έχει να πραγματοποιηθούν όλοι οι παραπάνω στόχοι ταυτόχρονα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Οι σταδιακές αλλαγές που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια είναι περισσότερο ευεργετικές για την υγεία μας.

Καλή Χρονιά!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Πέντε σημάδια διαταραγμένης λειτουργίας του μεταβολισμού

Τοξικές τροφές που έχουμε στην κουζίνα μας

Πώς θα «ξεφορτωθούμε» τις κακές διατροφικές συνήθειες;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved