Ruth Handler: Η δημιουργός της Barbie και η ιστορία που κρύβεται πίσω από την πιο διάσημη κούκλα

«Η φιλοσοφία μου γύρω από την Barbie ήταν ότι, μέσα από την κούκλα ένα μικρό κορίτσι θα μπορούσε να γίνει ο,τιδήποτε θελήσει. Η Barbie πάντα αντιπροσώπευε το γεγονός ότι μια γυναίκα έχει επιλογές!»

Ruth Handler: Η δημιουργός της Barbie και η ιστορία που κρύβεται πίσω από την πιο διάσημη κούκλα

Η Barbie δημιουργήθηκε από τη Ruth Hundler, μαμά και γυναίκα σαν όλες εμάς. Η συνιδρύτρια της Mattel, παρακινούσε την κόρη της Barbara να παίζει με χάρτινες κούκλες για ώρες. Αυτή ήταν η κινητήρια δύναμη της Ruth, ώστε να πραγματοποιήσει το όραμά της και να δημιουργήσει μια κούκλα 3-D για τα κορίτσια ώστε να μπορούν κατά κάποιο τρόπο να δίνουν ζωή στα όνειρά τους. Κάπως έτσι, το 1959, η πρώτη κούκλα της Barbie, που πήρε το όνομά της από την κόρη της Ruth, Barbara, έκανε το ντεμπούτο της στο New York Toy Fair.

first barbie

Η κούκλα εμπνεύστηκε από τη Γερμανίδα Bild Lilli. Μια κούκλα που βρήκε η Ruth κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Ευρώπη. Αγόρασε τη συγκεκριμένη κούκλα και την πήγε στο τμήμα της Mattel.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η αυθεντική πρώτη Barbie, φορούσε ριγωτό ολόσωμο μαγιό και είχε ξανθά μαλλιά. Ωστόσο, είχε δημιουργηθεί ακόμη μία εκδοχή της με μαύρα μαλλιά. Η εικόνα της δεν θύμιζε σε τίποτε τις κούκλες της εποχής. Θύμιζε ενήλικη με πλούσιο στήθος, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις όχι μόνο των γονιών αλλά και του κλάδου της παιχνιδοβιομηχανίας. Μάλιστα κατηγορήθηκε ότι εξωθεί τα κορίτσια στη δίαιτα και την νευρική ανορεξία.

Τίποτε από τα παραπάνω όμως δεν πτόησε τη Ruth που επέμεινε στο όραμά της και κάπως έτσι το 1964 η διασημότερη κούκλα όλων των εποχών παγίωσε τη θέση της στην αγορά.

ruth barbie

Ποια όμως είναι η Barbie;

Το πλήρες όνομά της Barbara Millicent Roberts. Γονείς της είναι ο George και η Margaret Roberts. Κατάγεται από το Willows στο Wisconsin και είναι απόφοιτος Λυκείου. Αν και μαθήτρια Λυκείου, η Barbie είναι αρκετά ευκατάστατη. Στο σπίτι της έχει γύρω στα 40 ζώα (κατοικίδια και μη) και διαθέτει μία σειρά από ακριβά αυτοκίνητα. Έχει άδεια για κάθε κινούμενο όχημα και μπορεί με την ίδια άνεση να πιλοτάρει αυτοκίνητο, αεροπλάνο και διαστημόπλοιο. Όταν, όμως, η περίσταση το απαιτεί, εκτελεί καθήκοντα αεροσυνοδού, γιατρού, νοσοκόμας, κτηνιάτρου, μοντέλου, αθλήτριας, ηθοποιού.

barbie 10

Μερικά από τα επαγγέλματα που έχει κάνει η Barbie

1961
Νοσοκόμα

1965
Αστροναύτης

1984
Από τη μέρα στη νύχτα

1995
Μαιευτήρας

1995
Πυροσβέστης

1999
Πιλότος

2015
Σκηνοθέτις

2015
Επιστήμονας

2016
Game Developer

2016
Πρόεδρος

Η Barbie του σήμερα

Πάνω από 55 χρόνια αργότερα, η Barbie είναι μια παγκόσμια εικόνα που εμπνέει τα κορίτσια παντού, να είναι ο,τιδήποτε θελήσουν. Από τις 180 καριέρες της, στους ρόλους της φαντασίας της και τα αμέτρητα ρούχα της και τα αξεσουάρ της - η Barbie έχει προσφέρει στα κορίτσια αμέτρητες επιλογές και ατελείωτες δυνατότητες αφήγησης οποιασδήποτε ιστορίας.

ruth handler

Επιπλέον πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την Barbie

Υπάρχουν πάνω από 100.000 συλλέκτες της Barbie. Το 90% είναι γυναίκες κοντά στα 40 και το 45% από αυτές ξοδεύουν τουλάχιστον 1.000 δολάρια κάθε χρόνο για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους.

Η αυθεντική Barbie του 1959 στοίχιζε 3 δολάρια, ενώ σε μία δημοπρασία το 2006 μία σπάνια Barbie του 1965 πουλήθηκε για 17.000 δολάρια.

Τα πρώτα της γενέθλια είναι στις 9 Μαρτίου (τη μέρα που πρωτοκυκλοφόρησε από τη Mattel).

Το πρώτο κατοικίδιο της Barbie ήταν ένα άλογο με το όνομα Dancer.

Η κούκλα έχει ύψος 29.21 εκατοστά

Το 1992 δημιουργήθηκε η πρώτη Barbie με μακριά μαλλιά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών της

Η πιο ακριβή Barbie δημιουργήθηκε σε συνεργασία με έναν Αυστραλό σχεδιαστή κοσμημάτων, τον Stefano Canturi για να μαζέψουν χρήματα για οργανισμό κατά του καρκίνου του μαστού. Η κούκλα πουλήθηκε για 302.500 δολάρια.

barbie 11

Δείτε στην παρακάτω gallery μερικές από τις πιο ακριβές και συλλεκτικές Barbie

Διαβάστε επίσης:
Αυτή είναι η πρώτη επίσημη κούκλα Barbie με μαντίλα

«Barbie. Το είδωλο!» Μια έκθεση αφιέρωμα στην πιο διαχρονική κούκλα του κόσμου

Γιατί "διχάζουν" οι καινούργιες κούκλες Barbie

Γνωρίστε την φαλακρή Μπάρμπι! Μια κούκλα χωρίς μαλλιά για τα κοριτσάκια που πάσχουν από καρκίνο (φωτογραφίες-βίντεο)Γνωρίστε την φαλακρή Μπάρμπι! Μια κούκλα χωρίς μαλλιά για τα κοριτσάκια που πάσχουν από καρκίνο (φωτογραφίες-βίντεο)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved