Χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα παιδικών βιβλίων

Τώρα στις γιορτές δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για τα παιδιά, τα ανίψια και τα βαφτιστήρια σας από ένα ωραίο βιβλίο! Αυτά είναι όσα ξεχώρισα και σας προτείνω!

Χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα παιδικών βιβλίων

Θα ξεκινήσω με το εξαιρετικό βιβλίο "Φτου Ξελύπη" της Μαριέττας Κόντου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά από 9 ετών.

XRISTOYGENNIATIKA BIBLIA GIA PAIDIA 5

Πρόκειται για ένα βιβλίο που προσωπικά με ενθουσίασε και νομίζω ότι έχει τα χαρακτηριστικά να ενθουσιάσει και τα παιδιά: καταπιάνεται με ένα θέμα εξαιρετικά φλέγον και επίκαιρο, η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο το κάνει πιο άμεσο και βοηθά τα παιδιά να ταυτιστούν με την ηρωίδα, κρατά το ενδιαφέρον τους χωρίς να τους κάνει "μάθημα" και έχει μια εικονογράφηση τόσο ζωντανή που "μιλάει" χωρίς λόγια. Αν κάτι με απωθεί στα παιδικά βιβλία είναι το να υποδεικνύουν στα παιδιά τι να κάνουν, να έχουν ένα ηθικό δίδαγμα, και είμαι σίγουρη ότι και τα ίδια τα παιδιά τα απωθεί. Το συγκεκριμένο θέμα, το προσφυγικό, προσφέρεται για μια προσέγγιση μελοδραματική και άκρως διδακτική. Η συγγραφέας όμως, που είναι και ψυχολόγος, το προσέγγισε με αλήθεια, ειλικρίνεια και ευαισθησία, χωρίς να υπαγορεύει στα παιδιά συμπεριφορές και χωρίς να τους κάνει "κήρυγμα" για την αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες. Βάσισε την ιστορία της πάνω στην αληθινή ιστορία της Yusra Mardini, πρωταθλήτριας κολύμβησης από τη Συρία, που περνώντας από το Αιγαίο τράβηξε κολυμπώντας μαζί με την αδερφή της τη βάρκα στην οποία επέβαιναν αυτή και τόσοι άλλοι συμπατριώτες της, για να τους γλιτώσει από βέβαιο πνιγμό, και κατόρθωσε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016! Είναι ένα βιβλίο που μιλάει στα παιδιά για τη σημασία των στόχων στη ζωή, το διαρκή αγώνα απέναντι στις δυσκολίες, τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, τη βιαιότητα του ξεριζωμού, τη σημασία της προσφοράς και του μοιράσματος, την ελπίδα που δεν πρέπει ποτέ να χάνεται. Και το κάνει με τον πιο ανθρώπινο και όμορφο τρόπο.

"Φτου Ξελύπη"
Συγγραφέας: Μαριέττα Κόντου
Εικονογράφηση: Στάθης Πετρόπουλος
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Απρίλιος 2017
€ 11, σελ. 86


Θα συνεχίσω με το βιβλίο "Βασιλιάς Φωνακλάς Γαλήνη δεν βρίσκει" της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική για παιδιά από 5 ετών.

XRISTOYGENNIATIKA VIVLIA 1


Πώς θα ήταν άραγε η ζωή σε μια πόλη όπου όλοι φωνάζουν και κάνουν διαρκώς φασαρία; Θα μπορούσε κάποιος να ακουστεί; Και τι θα γινόταν αν οι άνθρωποι μιλούσαν μόνο χαμηλόφωνα μεταξύ τους; Η συγγραφέας εμπνεύστηκε μια ευφάνταστη ιστορία, που θα τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών, για να τους μιλήσει για κάτι που -μικροί και μεγάλοι- αντιμετωπίζουμε λιγότερο ή περισσότερο στην καθημερινότητά μας: πολλές φορές με τις φωνές και την ένταση οι άλλοι δε μπορούν να μας ακούσουν ουσιαστικά, χάνουμε το δίκιο μας, τους εκνευρίζουμε και εκνευρίζουμε και τον εαυτό μας. Αντιθέτως, όταν λέμε αυτά που θέλουμε με ήρεμο τρόπο και χωρίς ένταση, τότε είμαστε κι εμείς πιο ήρεμοι, η συνύπαρξη με τους άλλους είναι πιο εύκολη και η ζωή κυλά διαφορετικά. Αυτό το βιβλίο, όπως και να το διαβάσετε στα παιδιά σας -φωναχτά ή χαμηλόφωνα- σίγουρα θα τους αρέσει!

"Βασιλιάς Φωνακλάς Γαλήνη δεν βρίσκει"
Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, Ιούνιος 2017
σελ.38, € 12.25

Θα σας πάω τώρα στο βιβλίο "Ρούντολφ το ελαφάκι" του Ρόμπερτ Λ.Μέι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

XRISTOYGENNIATIKA BIBLIA GIA PAIDIA 1


Πρόκειται για την ιστορία που έγραψε ο Robert L.May το μακρινό 1939 για τον διασημότερο τάρανδο όλων των εποχών. Όλα τα παιδιά σίγουρα ξέρουν το πασίγνωστο ομώνυμο τραγούδι, που κι αυτό γράφτηκε το 1939, ευκαιρία να μάθουν και την ιστορία που κρύβεται από πίσω! Ο συγγραφέας στα νιάτα του ήταν πολύ μικροκαμωμένος και πολλά παιδιά τον πείραζαν γι'αυτό. Εμπνεύστηκε λοιπόν από την προσωπική του ιστορία και έπλασε την ιστορία του Ρούντολφ, που τα υπόλοιπα ελαφάκια τον κορόιδευαν για τη φωτεινή κόκκινη μύτη του, όμως αυτός έγινε οδηγός του ελκήθρου του Άγιου Βασίλη στο μακρινό ταξίδι του! Μιλάει στα παιδιά για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή αλλά και ανάδειξή της. Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός και μοναδικός, κι ακόμα κι αν ξεχωρίζει για κάποιο χαρακτηριστικό του, ξεχωρίζει άλλο τόσο και για τις μοναδικές του ικανότητες και για όσα μπορεί να καταφέρει. Είναι μια πολύ γιορτινή ιστορία που σας δίνει τη δυνατότητα για πολλή συζήτηση μετά! Τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, ψηλά στον ουρανό, ένα ξεχωριστό ελαφάκι οδηγεί το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη.Όμως προσοχή, μόνο τα παιδιά μπορούν να το δουν...


"Ρούντολφ το ελαφάκι"
Συγγραφέας: Ρόμπερτ Λ.Μέι
Εικονογράφηση: Ντέιβιντ Γουένζελ
Απόδοση: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη
Εκδόσεις Μίνωας, 2η ανατύπωση: Οκτώβριος 2017
€ 8.99, σελ. 44

Σειρά τώρα έχει "Ο Ξυλαράκης" των Julia Donaldson και Axel Scheffler που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

XRISTOYGENNIATIKA VIVLIA 2


Είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά πρωτότυπο, όπου για πρώτη φορά ένα κλαδί παίρνει σάρκα και οστά, ονομάζεται "Ξυλαράκης" και έχει τη δική του οικογένεια! Όταν, ένα ανοιξιάτικο πρωινό, βγαίνει μια βόλτα, ούτε που μπορεί να φανταστεί σε τι περιπέτειες θα μπει...Καθώς οι εποχές αλλάζουν, ο Ξυλαράκης ταξιδεύει από μέρος σε μέρος με σκοπό να γυρίσει στο σπίτι του. Θα τα καταφέρει τελικά να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του; Και τι ρόλο θα παίξει ο Άγιος Βασίλης που θα συναντήσει στο δρόμο του; Είναι μια ιστορία τρυφερή και ευφάνταστη, με υπέροχη εικονογράφηση, που κερδίζει τα μικρά παιδιά, τους μιλάει για τη σημασία της οικογένειας και τα καλεί σε ένα ταξίδι με προορισμό χριστουγεννιάτικο που ζεσταίνει την καρδιά. Ό,τι καλύτερο γι'αυτές τις μέρες!

"Ο Ξυλαράκης"
Συγγραφέας: Julia Donaldson
Εικονογράφηση: Axel Scheffler
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος, Οκτώβριος 2016
€ 12.90, σελ. 36

Τώρα θα σας πάω στα "@γπουλίνια Χριστούγεννα της Αναστασίας Ευσταθίου, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "Κόκκινη κλωστή δεμένη", για παιδιά από 10 ετών.

XRISTOYGENNIATIKA BIBLIA GIA PAIDIA 4


Είναι μια ιστορία τρομερά ευφάνταστη και πρωτότυπη, που θα συνεπάρει τα παιδιά και όσους νιώθουν παιδιά. Η συγγραφέας μπλέκει τον αγαπημένο Άγιο Βασίλη, την καλή μάγισσα Μπεφάνα, τον Κάλι Καλ τον καλικάντζαρο του Άι Βασίλη και τον αδίστακτο πλανητάρχη Τσάο Τσάο Γη σε μια απίθανη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια γεμάτη ανατροπές, αγωνία, χιούμορ, ευαισθησία και μπόλικη φαντασία. Η πολύ όμορφη εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη συμβάλλει σε αυτό. Όσο κι αν οι εποχές αλλάζουν και η ζωή μας έχει κατακλυστεί από την τεχνολογία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιες αξίες και κάποιες συνήθειες είναι - και πρέπει να παραμένουν - διαχρονικές. Τα παιδιά θα αγαπήσουν τους ήρωες, θα ταξιδέψουν μαζί τους και θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν ότι το πραγματικό νόημα των γιορτών δεν είναι άλλο από την αγάπη, που δίνουμε και παίρνουμε.

Σειρά έχει το βιβλίο "Μ'αγαπάς μπαμπά;" του Βασίλη Κουτσιαρή που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική για παιδιά Δημοτικού.

XRISTOYGENNIATIKA BIBLIA GIA PAIDIA 3


Στο βιβλίο αυτό τα δέντρα έχουν ψυχή και λαλιά και μια λεύκα, διαφορετική από τις υπόλοιπες, διηγείται την ιστορία της. Ο λόγος του συγγραφέα είναι αφαιρετικός αλλά πολύ περιεκτικός και συναισθηματικός. Αν και δάσκαλος ο ίδιος, δε γίνεται στιγμή διδακτικός και περνάει στα παιδιά τα μηνύματα που θέλει έμμεσα και αδιόρατα, κι αυτό είναι κάτι που πάντα εκτιμώ στα παιδικά βιβλία. Τους μιλά για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της, τη διαφορετική μεταχείριση αυτού που αποκλίνει, την αγάπη, την αφοσίωση, την πίστη στο καλό και την ακεραιότητα του χαρακτήρα. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα σχολιάζουν και θα συκοφαντούν, το θέμα είναι τι στάση κρατάμε εμείς απέναντί τους και πόσο τους αφήνουμε να μας επηρεάσουν και να μας αλλάξουν. Όλα τα παραπάνω δεν ξέρω αν θα τα σκεφτούν από μόνα τους τα παιδιά διαβάζοντας την ιστορία και δεν έχει και σημασία. Μπορεί να σκεφτούν κάποια από αυτά ή και άλλα που εμείς οι μεγάλοι ούτε καν φανταζόμαστε. Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία αυτή θα τους πάρει μαζί της, θα τους μαγέψει με την υπέροχη εικονογράφησή της -από την Κατερίνα Βερούτσου- και θα τους προκαλέσει σκέψεις και συναισθήματα. Αυτό δεν είναι και το ζητούμενο;

"Μ'αγαπάς μπαμπά;"
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, Απρίλιος 2017
€ 13.50, σελ.46

Για το τέλος άφησα "Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή #1"της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική για παιδιά από 9 χρονών.

XRISTOYGENNIATIKA BIBLIA GIA PAIDIA 2

Πρόκειται για ένα βιβλίο περιπέτειας και μυστηρίου που πετυχαίνει απόλυτα το σκοπό του, μιας και κρατά τον αναγνώστη καθηλωμένο από την αρχή μέχρι το τέλος. Προσωπικά, δε μπόρεσα να το αφήσω από τα χέρια μου μέχρι να το τελειώσω! Ο ήρωας, ο Άρης, μετακομίζει από μια μικρή πόλη στην Αθήνα και αυτό φέρνει μια σειρά αλλαγών στη ζωή του. Αυτό που δε μπορεί, όμως, να φανταστεί είναι ότι, μαζί με την καινούρια φίλη του τη Λίνα, κυνηγώντας τα ίχνη του μυστήριου καθηγητή Φίλιππου Φευγάτου, θα μπλέξουν σε μια απίθανη περιπέτεια, από αυτές που έχουν θέση μόνο στα πιο τρελά όνειρα. Πού να βρίσκεται τώρα ο καθηγητής; Ποια ήταν η σχέση του με τους Αβορίγινες και τους Μαορί; Μήπως η κυρία Μοσχούλα και η Βάγια Στάμου γνωρίζουν περισσότερα από όσα λένε; Μήπως το τρίκυκλο είναι μια ψευδαίσθηση; Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θα περιμένουν το δεύτερο μέρος με αγωνία, μιας και η συγγραφέας μας αφήνει σε πολύ κρίσιμο σημείο..εγώ πάντως το περιμένω πώς και πώς!

"Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή #1"
Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, Νοέμβριος 2017
€11.10, σελ.128

Καλές γιορτές να έχετε με όμορφες στιγμές και ωραία διαβάσματα! Χρόνια πολλά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved