Τα καλύτερα παραδοσιακά μελομακάρονα από τον Γιώργο Γεράρδο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι πάλι φέτος θα φτιάξουμε μαζί και με τη Κατερίνα τα κλασσικά και αγαπημένα μελομακάρονα!

Τα καλύτερα παραδοσιακά μελομακάρονα από τον Γιώργο Γεράρδο

Αυτή τη φορά, η συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας είναι από τη γιαγιά μου και το χωριό του Άνω Γιαλού. Τα παλιά χρόνια έφτιαχναν κάθε γλυκό και φαγητό με ότι υλικά υπήρχαν διαθέσιμα. Για παράδειγμα, στο χωριό μας χρησιμοποιουσαν ελαιόλαδο και στους κουραμπιέδες αφού αυτό παρήγαγαν αντί για βούτυρο που υπήρχε στα πιο ορεινά και κτηνοτροφικά μέρη. Βέβαια έβγαιναν πολύ βαριοί και δεν σας τους προτείνω. Αντίθετα όμως τα μελομακάρονα αυτά είναι αξεπέραστα!

paradosiaka melomakakrona 5

Το μυστικό τους, πέρα από το σιμιγδάλι στη ζύμη είναι και η χρήση μόνο μελιού στο σιρόπι χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Φυσικά, όσο καλύτερο μέλι χρησιμοποιήσετε, τοσο πιο αρωματικά θα είναι τα μελομακάρονα σας.

Υλικά
250 γρ αλεύρι φαρίνα
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ ζάχαρη
350 ml παρθένο ελαιόλαδο
1 πορτοκαλί, χυμό και ξύσμα
2 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
½ κ.γ baking soda

Για το σιρόπι
2 ποτήρια μέλι, ιδανικά θυμαρίσιο
11/2 ποτήρι νερό
5 ξύλα κανέλας
5 γαρύφαλλα
200 γρ σπασμένο καρύδι νέας σοδειάς για γαρνίρισμα

Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε να παγώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς

Προσαρμοζουμε το γάντζο για ζύμη στη κουζινομηχανή της Kenwood και προσθέτουμε στον κάδο τη ζάχαρη, τα αλεύρι, το σιμιγδάλι και τα μπαχαρικά. ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά τα υγρά υλικά. Σε ένα λεπτό θα έχει δέσει μια μαλακή ζύμη.

paradosiaka melomakakrona 3

Πλάθουμε μελομακάρονα σε οβάλ ή στρόγγυλο σχήμα και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλουμε μια ωραία λεπτομέρεια, πατάμε το κάθε μελομακαρονο σε 2-3 σημεία με ένα πιρούνι. Ψήνουμε για περίπου 20 25 λεπτά και αμέσως βυθίζουμε τα καυτά μπισκότα στο σιρόπι για μισό λεπτό ή ένα λεπτό αν σας αρέσουν πολύ μελωμενα.

paradosiaka melomakakrona 4

Τέλος, πασπαλίζουμε τα ζεστά μελομακάρονα με άφθονο σπασμένο καρύδι.

paradosiaka melomakakrona 1

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Διαβάστε επίσης

8 μυστικά για τέλεια μελομακάρονα

Συνταγή για πεντανόστιμα σιροπένια μελομακάρονα μπουκίτσες!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved