Τα πολλά πρόσωπα της κακοποίησης: 6 σημάδια για να την αναγνωρίσετε

Για πολλούς η κακοποίηση ταυτίζεται με τη σωματική βία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Η κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα και αυτά είναι τα 6 σημάδια για να την αναγνωρίσεις, μέσα σε μία σχέση.

Τα πολλά πρόσωπα της κακοποίησης: 6 σημάδια για να την αναγνωρίσετε

Η κακοποίηση είναι ένα «τέρας» με πολλά πρόσωπα. Στην αρχή παίρνει το αγγελικό, εκείνο του τρυφερού, του απόλυτου και μοναδικού έρωτα. Στη συνέχεια, όμως, οι μάσκες πέφτουν και τα τρομακτικά προσωπεία αποκαλύπτονται. Ωστόσο, υπάρχει μία λανθασμένη εντύπωση ότι κακοποίηση είναι μόνο η σωματική βία.

Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές και τα σημάδια της, μπορεί να μη φαίνονται πάνω στο σώμα της γυναίκας, όμως, πονάνε εξίσου και είναι ανεξίτηλα στην ψυχή της. Τη σημαδεύουν και πολλές φορές, επουλώνονται πιο δύσκολα. Η κακοποίηση μπορεί να είναι λεκτική/ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική. Παρακάτω, ακολουθούν οι μορφές της κακοποίησης και πώς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε.

gynaika kakopoiisi3

Λεκτική/ψυχολογική βία

«Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει» και η γνωστή παροιμία έχει πλήρη εφαρμογή, στη λεκτική βία μέσα σε μία σχέση. Τα λόγια μπορούν να γίνουν σκληρά και να πονέσουν, εξίσου, με την χειροδικία. Ο σύντροφος στην προσπάθειά του να χειραγωγήσει την γυναικά, να της επιβληθεί, καταφεύγει στην ψυχολογική κακοποίηση, με σκληρά λόγια, με ψυχολογικό πόλεμο και πίεση. Τη μειώνει, την προσβάλλει, της φωνάζει, την απειλεί. Η γυναίκα ζει με τον φόβο, με το άγχος, ενώ συγχρόνως, χάνει την αυτοπεποίθησή και την αυτοεκτίμηση της. Πιστεύει ότι δεν αξίζει, ότι είναι ανίκανη, ότι είναι κατώτερη του. Η λεκτική κακοποίηση , όπως και η σωματική, δεν κάνει διακρίσεις σε μορφωτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό επίπεδο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα.

gynaika kakopoiisi1

Ζήλια

gynaika fovos

Λένε ότι η ζήλια μπορεί να είναι το αλατοπίπερο σε μία σχέση. Μπορεί, όμως, να γίνει και η αρχή ενός κακού, που στο τέλος καταλήγει στην κακοποίηση. Στην περίπτωση της ζήλιας και της καχυποψίας, ο άνδρας θέλει να έχει τον έλεγχο της γυναίκας. Ψάχνει τα προσωπικά της πράγματα, το τηλέφωνο της, τα emails της, τα μηνύματά της. Η γυναίκα χάνει την ιδιωτικότητα της, βρίσκεται μονίμως υπό την κατασκοπεία του συντρόφου της, ενώ εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Λόγω της ζήλιας, η κακοποίηση μπορεί να πάρει τη μορφή της λεκτικής/ψυχολογικής και σε πολλές περιπτώσεις και της σωματικής.

Φοβος

Ο φόβος είναι μία μορφή κακοποίησης. Ο θύτης δημιουργεί ένα περιβάλλον απειλών κι εκφοβισμού του θύματος. Το απειλεί για οτιδήποτε, ότι μπορεί να γίνει βίαιος, ότι θα κάνει κακό στους δικούς της, ότι θα χωρίσουν, ακόμη και ότι θα αυτοκτονήσει. Το θύμα νιώθει εγκλωβισμένο μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Άλλωστε, ακριβώς, αυτός ο φόβος κάνει πολλές γυναίκες να σιωπούν και να παραμένουν μέσα σε μία τέτοια τοξική σχέση.

gynaika kakopoiisi

Σεξουαλική κακοποίηση

Ο σεξουαλικός αναγκασμός σε μία σχέση είναι κακοποίηση, από τη στιγμή, δε, που το θύμα δε συναινεί να προσχωρήσει σε σεξουαλικές δραστηριότητες, με το σύντροφο της. Οποιαδήποτε πράξη σεξουαλικής φύσεως, παρά τη θέληση της γυναίκας, είναι κακοποίηση. Μάλιστα, τα πράγματα περιπλέκονται, όταν η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει μέσα σε έναν γάμο. Η γυναίκα, όταν υπάρχουν δε και παιδιά, σιωπαίνει, ενώ προσπαθεί να δικαιολογεί το σύζυγό της, με την ίδια να είναι εγκλωβισμένη μέσα σε αυτή την κατάσταση.

gynaika kakopoiisi2

Απομόνωση

Ο θύτης θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στο θύμα, να το εξουσιάζει, να έχει την αποκλειστικότητα. Και ο τρόπος για να το πετύχει αυτό, είναι η απομόνωση του θύματος από τον έξω κόσμο. Ο αποκλεισμός του, η διακοπή κάθε επαφής με φίλους, συγγενείς, γενικότερα με άτομα, που στο πρόσωπό τους ο θύτης βλέπει «απειλή». Η γυναίκα σε αυτή την περίπτωση, απομακρύνεται από τους δικούς της ανθρώπους, δεν έχει τη δική της κοινωνική ζωή, ενώ όταν διεκδικεί το χώρο και το χρόνο της, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή του συντρόφου της.

gynaika kakopoiisi4

Οικονομική βία

Η γυναίκα υφίσταται οικονομική βία είτε στο χώρο εργασίας (υπό τη μορφή της απόλυσης, της εκμετάλλευσης) είτε και μέσα στη σχέση της. Στην περίπτωση αυτή, ο σύντροφος απαιτεί και έχει τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της γυναίκας. Είναι εκείνος που ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα, της αφαιρεί το δικαίωμα να διαχειρίζεται η ίδια τα χρήματά της, με αποτέλεσμα να χάνει την αυτονομία της και να είναι απόλυτα εξαρτημένη από εκείνον.

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών- Σπάστε τη σιωπή

Κακοποίηση κατά τη λοχεία: Η καλύτερη πρόγνωση βίας κατά την λοχεία είναι η βία στο παρελθόν

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved