Χριστούγεννα: Οι οικογενειακές παραδόσεις που μεγαλώσαμε και θα λατρέψουν τα παιδιά μας

Αυτές είναι οι οικογενειακές παραδόσεις των Χριστουγέννων, με τις οποίες μεγαλώσαμε και αξίζει να τις μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Θα τις λατρέψουν, όπως εμείς!

Χριστούγεννα: Οι οικογενειακές παραδόσεις που μεγαλώσαμε και θα λατρέψουν τα παιδιά μας

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το ελπιδοφόρο μήνυμα της γέννησης του Κυρίου, τα συναισθήματα χαράς, αισιοδοξίας, ελπίδας, αγάπης, προσδίδουν στις Γιορτές μία μαγεία. Αν συνυπολογίσουμε και τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, ήθη κι έθιμα, με τα οποία μεγαλώσαμε, καταλαβαίνουμε όλοι, γιατί οι μεγάλοι έχουμε γλυκές αναμνήσεις, που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τα παιδικά μας χρόνια και οι μικροί τις λατρεύουν και με αγωνία περιμένουν, πότε θα ξεκινήσουν οι Γιορτές.

Στολισμός του δέντρου

xristoygenniatiko dentro idees 58

Το δέντρο πρωταγωνιστεί στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ενώ είναι αυτό που περιμένουν μικροί και μεγάλοι, με ανυπομονησία. Εξάλλου, ο στολισμός του σημάνει και την έναρξη των γιορτών και μας βάζει στο κλίμα των Χριστουγέννων, όσο νωρίς και αν τα φέρνουμε, πλέον! Στολίστε, λοιπόν, το δέντρο και όλο το σπίτι μαζί με τα παιδιά. Αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αφήστε τα να αναλάβουν εκείνα το στολισμό του. Βάλτε να παίζουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και γίνετε κι εσείς μικρά παιδιά.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά

xristoygenniatika mpiskota

Χριστούγεννα = χρώματα και αρώματα. Και οι μυρωδιές των χριστουγεννιάτικων γλυκών, έχουν σίγουρα «σφραγίσει» τις παιδικές μας αναμνήσεις. Γι’ αυτό, φτιάξτε τα παραδοσιακά γλυκά, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κουλουράκια, και αφήστε τις μυρωδιές τους να «πλημμυρίσουν» το σπίτι και τα παιδιά σας. Φτιάξτε τα μαζί τους, θα το χαρούν στο παρόν και θα το θυμούνται στο μέλλον.

Βόλτες στα μαγαζιά και δώρα

efbc352958b25bca6def7c94d883359f

Οι βόλτες στα μαγαζιά και το χάζεμα των στολισμένων βιτρινών, είναι κάτι που μας συναρπάζει, είτε είμαστε μικρά παιδιά είτε μεγάλοι. Όπως και το να αγοράζουμε δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Απολαύστε λοιπόν, βόλτες με τα παιδιά σας είτε σε στολισμένους δρόμους, είτε σε εμπορικά κέντρα είτε σε χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες.

Κάλαντα

Οι περισσότερες έχουμε πει έστω μία φορά τα κάλαντα, ως παιδιά. Και ήταν τόσο υπέροχο ως συναίσθημα κι εμπειρία, να λες σε συγγενείς και φίλους τα Κάλαντα και να μαζεύεις χρήματα, δικά σου χρήματα, με τα οποία αργότερα, αγόραζες ένα παιγνίδι, που ήθελες. Γι’ αυτό, λοιπόν, μάθετε τα και στα παιδιά σας να τα πουν και να ζήσουν και τα ίδια τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Άγιος Βασίλης

agios vasilis

Ο γεράκος με τα κόκκινα ρούχα και λευκή γενειάδα, που φέρνει δώρα στα παιδιά, μεγάλωσε γενιές και γενιές και θα συνεχίσει να μεγαλώνει, αρκεί να μεταφέρουμε αυτή τη μαγική ιστορία και στα παιδιά μας. Εξάλλου, ένα μεγάλο μέρος της μαγείας των Χριστουγέννων περικλείεται στην ιστορία του Άγιου Βασίλη. Και αξίζει να τη ζήσει κάθε παιδί. Γι’ αυτό, γράψτε με τα παιδιά σας γράμμα στον Άγιο Βασίλη και την παραμονή των Χριστουγέννων, να μην ξεχάσετε να αφήσετε γλυκά και ένα ποτήρι γάλα, για να τον ευχαριστήσετε, που και φέτος έφερε στα παιδιά το δώρο που του ζήτησαν!

Πηγαίνετε οικογενειακώς στην εκκλησία

Μία γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, ήταν το εκκλησίασμα, τα Χριστούγεννα. Το πρωί φορούσαμε τα καλά μας ρούχα και οικογενειακώς πηγαίναμε στην εκκλησία. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, επιστρέφαμε στο σπίτι και όλοι μαζί βοηθούσαμε στις ετοιμασίες για το οικογενειακό τραπέζι. Ακόμη και αν δεν είστε υπέρ του εκκλησιάσματος, δείτε το ως μία παράδοση, που αξίζει να τη γνωρίσετε στα παιδιά σας και να τη ζήσουν.

Οικογενειακά τραπέζια

d177bcf37f5119353c1e7a0d2fadf5c5

Οι Γιορτές είναι μία καλή ευκαιρία για να βρισκόμαστε όλη η οικογένεια μαζί. Γονείς, αδέλφια, παππούδες, θείοι, θείες, ξαδέλφια μαζευόμασταν όλοι γύρω από το τραπέζι. Γέλια, αστεία, οικογενειακές ιστορίες ξεδιπλώνονταν πάνω από τα λουκούλεια εδέσματα της μαμάς, της θείας και της γιαγιάς, με την παραδοσιακή γαλοπούλα να είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια του τραπεζιού. Χαρίστε, λοιπόν, στα παιδιά σας τέτοιες οικογενειακές στιγμές, που θα τις θυμούνται μεγαλώνοντας και θα τις μοιράζονται με τα αδέλφια και τα ξαδέλφια τους, και κάθε φορά θα γελάνε με αστεία σκηνικά, που ποτέ δεν απουσιάζουν από τέτοιες συγκεντρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

«Έκανα το λάθος να πω στην κόρη μου την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη και το έχω μετανιώσει»
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με πορτοκάλι και κανέλα χωρίς αβγά και γάλα!
Εξήντα οκτώ κορυφαίες ιδέες για να στολίσετε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Τα πιο γνωστά Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved